(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
Kysané (sudové) zelí
Potřebné ingredience
1 kg zelí, 2 dkg soli (1 vrchovatá polévková lžíce)
Postup přípravy
1 kg očištěného zelí nastrouháme a pridáme do něj 2 dkg soli (1 vrchovatá polévková lžíce). Vše promícháme a necháme 1 hodinu stát. Pak napěchujeme do sklenic - necháme ve sklenici cca 2 cm od okraje volné. Zavíčkujeme jen a necháme kvasit. Nic víc. Nezavařujeme, nesterilujeme!
Kdo má rád kmín a hořčičné semínko, může přidat.
Recept mám od své sousedky, která mi dala sklenici zelí ochutnat a já se mohla ujíst. Je to jako to, co si pamatuji z mládí ze zeleniny od babičky - prodávalo se ve dřevěných sudech.
Kdo má rád kmín a hořčičné semínko, může přidat.
Recept mám od své sousedky, která mi dala sklenici zelí ochutnat a já se mohla ujíst. Je to jako to, co si pamatuji z mládí ze zeleniny od babičky - prodávalo se ve dřevěných sudech.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
100ml
(upraveno)
8. 10. 2012, 20:46
Danus tak od soboty mam zeli nalozene tak jsem zvedava kdy bych tak ho mohla otevrit ,nevis hezky vecer
nahlásit

koblizecek
(upraveno)
1. 10. 2012, 8:54
Tak moje tchyne dava sul,kmin a luxusni zeli nalozene v kadecce.Zadna cibulka
nahlásit

Mispulka2276
(upraveno)
1. 10. 2012, 14:29
@koblizecek
Tak můj manžel nemá rád kmín ani v bramborách
a sousedka zase v tomto zelí, tak proto jen ta sůl


nahlásit

žingi
(upraveno)
30. 9. 2012, 13:27
cibulu a kmín nedáváte
jsme v paneláku,ale tchán bydlí na baráku a naštěstí můj chlap toto dělá do hrnce tam


nahlásit

Mispulka2276
(upraveno)
30. 9. 2012, 17:41
@žingi
Ne, cibuli a kmín ne. Jen to zelí se solí. Sousedka už to dělá leta a nikdy jí níc nevyteklo. S kořením to nedělá, jen takto. Já to udělala podle ní. Bez kmínu a hořčičného semínka.
nahlásit

Boňule
(upraveno)
30. 9. 2012, 12:51
To vypadá zajímavě. A kde skladujete, v lednici?


nahlásit

Mispulka2276
(upraveno)
30. 9. 2012, 13:00
@Boňule
Normálně ve špajzu, společně s okurkama a dalším.
nahlásit
misa123
(upraveno)
30. 9. 2012, 12:37
prajem pekný deň chcem sa opýtať či mi to pri kvaseni nebude vytiekať von tym myslím tu vodu lebo v sude to bubla keď to kvasí ďakujem za odpoveď



nahlásit
Evelyn123
(upraveno)
30. 9. 2012, 13:23
@misa123
Lubo, může se to stát. Bydleli jsme v paneláku a sousedka nad námi měla zelí ve sklenicích těsně u zdi pod oknem. Byla v práci, já doma a najednou koukám co mi to teče ze shora po zdi a smrdí to. Odfláknuté stavby paneláků - byla tam škvíra. Jako odškodnění jsem dostala obrovskou bonboniéru. Takže stát se to může, tak pozor pokud bydlíte v paneláku
Ať se zadaří


nahlásit

Mispulka2276
(upraveno)
30. 9. 2012, 12:42
@misa123
Dobrý den, zatím mi nic nevyteklo. Dělala jsem podle sousedky poprvé. Nacpala jsem do sklenic zelí a utáhla víčka - šroubovací. Hlavně nechat ty 2 cm od hrdla volné. Nenapěchovat to až po okraj. Myslím, že u nás toto zelí ani nebude mít dlouhého trvání, ho brzo sníme

nahlásit