Bezlepkové tvarohové a povidlové šátečky z kynutého těsta

Potřebné ingredience
Těsto: 350 g mouky Schar na moučníky 150 g kukuřičné mouky (polohrubé) 1 kávová lžička soli 250 ml vlažného mléka 75 ml oleje 70 g rozpuštěného másla 42 g droždí (celá kostka) 1 kávová lžička cukru do kvásku 1 vejce do těsta 3 polévkové lžíce cukru Tvarohová plňka: 1 vanilkový pudink 1/4 l mléka (nebo smetany) 2 vanilkové cukry 6 PL cukru 250 g tvarohu rozinky nastrouhaná citronova kůra Na potření: žloutek (může klidně být i celé vejce, ale menší) kapka rumu
Postup přípravy
Uvaříme pudink ze 1/4l mléka, 3 PL cukru, 1 vanilkového cukru a pudinku. Necháme vychladnout a rozmícháme zatím ostatní přísady na tvarohovou náplň. Do tvarohové směsi nakonec vmícháme vychladnutý pudink.
Těsto:
Připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka.
Než nám kvásek vzejde, nachystáme si do mísy ostatní přísady, které poté s kváskem důkladně promícháme. Těsto nenecháváme kynout, hned s ním pracujeme. Na pomoučněném válu rukama ještě jednou zpracujeme těsto, poté vyválíme hranatou placku, které rozkrájíme na pruhy široké podle dlaně. Stejným způsobem těsto rozkrájíme tak, aby nám vznikly čtverečky. Do vzniklých čtverečků dáváme lžící tvarohovou náplň doprostřed tšsta. Rohy těsta opatrně přehneme přes náplň tak, aby nám vznikl šáteček.
Vzniklé šátečky dáváme na plech vyloženým pečícím papírem. Necháme aspoň 30 minut odpočinout a nakynout. Poté pomašlujeme vajíčkem smíchaným s troškou rumu /kvůli vůně/.
Pečeme na 180oC do zlatova. Necháme vychladnout na mřížce a pocukrujeme.
Přeji dobrou chuť.
Jako náplň lze použít cokoliv: povidla, marmeláda, makovou i ořechovou plňku dle vaší chuti.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu






















