Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

KULAJDA

0.0
KULAJDA

Potřebné ingredience

houby - čerstvé, nebo sušené vejce, brambory, kopr - čestvý, nebo sterilizovaný, smetana, mouka - hladká, nebo polohrubá. sůl, kmín, bobkový list, nové koření, kmín, masox, tuk pod čerstvé houby - lepší olej, máslo atd. cibule - pokud máte čerstvé houby ocet - pokud nepoužíváte kopr ve sladkokyselém nálevu

Postup přípravy

Máme – li čerstvé houby, dáme nejdřív do hrnce lepší olej, nebo máslo, či tuk, který používáme, nakrájenou cibuli (nemusí být, ale mně to s ní chutná) a na ni houby. Lehce podusíme a přidáme na koštičky nakrájené brambory (na menší, než když je děláte jako přílohu). Zalijte vodou, přidejte sůl – množství, jako když vaříte brambory na přílohu, kmín, bobkový list, pepř, nové koření, kmín. Nemáte-li čerstvé houby, ale sušené, propláchněte je a dejte do hrnce s bramborami a ostatními ingrediencemi rovnou vařit.

Když jsou houby a brambory měkké, přidejte studenu vodu s rozmíchanou hladkou, nebo polohrubou moukou. Nemáte-li zkušenosti s množstvím mouky, tak dejte 1-2 polévkové lžíce – podle množství polévky. Můžete kdyžtak během vaření ještě mouku s vodou přidat. Nezapomeňte ale, že polévka bude stále houstnout. Ale rozředit a dosolit se dá vždycky, takže si s tím nedělejte až tak hlavu. Pak přidejte kopr. Pokud máte čerstvý, posekejte ho a přidejte trochu octa. Nemáte-li čerstvý, dejte sterilovaný. Tady je důležité, v jakém je nálevu. Máte-li kopr ve slaném nálevu, dejte i s ním ocet. Při použití kopru ve sladkokyselém nálevu už ocet přidávat nemusíte. Vždy ale ze skleničky nabírejte kopr opatrně, jen s trochou nálevu, abyste neměli polévku překyselenou. I menší sklednička kopru by Vám měla vydržet na několik jídel a v lednici vydrží hodně dlouho i načatá.

Až se mouka povaří – aspoň 10 minut, ochutnejte. V této chvíli kontrolujete hlavně kyselost, ne slanost a koprovou chuť. Bude-li se Vám zdát, že je polévka málo nakyslá, přidejte ještě ocet, nebo nálev. V tom případě chvilku ještě povařte, než přidáte smetanu, aby se pak nesrazila.

Až budete mít tedy vše povařené, přidejte kousek masoxu a smetanu. Znovu chvilku povařte, stačí jen tak, aby se masox rozvařil a chuť se dostala do polévky.Pokud byste měli vlastní vývar, tak jej samozřejmě použijte místo masoxu. Ochutnejte a případně dosolte. Mezitím si připravte vejce. Podle toho, jak je máte v polévce rádi – buď zcela rozšlehaná, nebo sázená, aby byly žloutky v polévce celé. Dejte je do polévky a vařte max. 3 minuty, pak odstavte z plotny a nechte ještě 5-10 minut dojít.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie