(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
Pikantní houstičky do zlatova vypečené

Potřebné ingredience
500 gr polohr.mouky, 50 gr sádla nebo oleje, 1 lžička cukru, 2 gr droždí, sůl, cca 1/4l mléka, 2 vejce, jedna velá cibule nebo dvě malé, větší stroužek česneku, špetka pepře, sůl a kmín na posypání Cca 3 hodiny času.
Postup přípravy
Tento recept je letitý, vyšel kdysi - ješta za totáče - v časopise. Na Silvestra nebo na nějaké posezení u vínka u nás velice oblíbené.
Cibuli na jemno nechat spolu s utřeným česnekem na tuku zesklovatět, osolit, opepřit a dát vychladit,
Z části mléka, cukru, droždí (používám čerstvé, co se prodává na váhu) a s troškou mouky připravit kvásek.
Mouku přesít, nechat lehce nahřát a přidat cibulku i s tukem, 2 žloutky a vykynutý kvásek. Mlékem zadělat tužší těsto a dát do tepla vykynout.
Po vykynutí na vále vytvořit houstičky, já dělám ze tří válečků spletu cop. Dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící fólií. Ještě necháme trochu vykynout. Potom pomazat bílky rozšlehanými s trochou vody a posypat hrubou solí (neměla jsem tak jsem sypala jemnou) a kmínem.
V předehřáté troubě (troubu jsem měla na 210°C a pak jsem na dopečení stáhla na 180°C) pečeme do zlatova.
Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé. ALe druhý den můžeme rozpéct v troubě na vodou vypláchnutém plechu.
Cibuli na jemno nechat spolu s utřeným česnekem na tuku zesklovatět, osolit, opepřit a dát vychladit,
Z části mléka, cukru, droždí (používám čerstvé, co se prodává na váhu) a s troškou mouky připravit kvásek.
Mouku přesít, nechat lehce nahřát a přidat cibulku i s tukem, 2 žloutky a vykynutý kvásek. Mlékem zadělat tužší těsto a dát do tepla vykynout.
Po vykynutí na vále vytvořit houstičky, já dělám ze tří válečků spletu cop. Dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící fólií. Ještě necháme trochu vykynout. Potom pomazat bílky rozšlehanými s trochou vody a posypat hrubou solí (neměla jsem tak jsem sypala jemnou) a kmínem.
V předehřáté troubě (troubu jsem měla na 210°C a pak jsem na dopečení stáhla na 180°C) pečeme do zlatova.
Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé. ALe druhý den můžeme rozpéct v troubě na vodou vypláchnutém plechu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé