Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 52 návštěvníků)

Čokoládový dort s pařížským krémem

0.0
Čokoládový dort s pařížským krémem

Potřebné ingredience

na korpus: polohr. mouka, cukr, vejce, kakao, pr. do pečiva, na zdobení: čokolády na vaření-obsah kakaa alespoň 50%...,na krém: smetana ke šlehání( nejlépe 40%), kakao, cukr, meruňková marmeláda

Postup přípravy

Tmavý piškotový korpus:
5vajec,200g cukr krupice, 180g polohr.mouky, 5 PL horké vody, 1 čL prášku do pečiva, 2 PL kakaa
Postup: Žloutky utřít s polovinou cukru do pěny(šlehat opravdu dlouho..), přilít horkou vodu a šlehat, pak ručně přimíchávat mouku smíchanou s pr. do pečiva, zvlášť si ušlehat bílky s druhou polovinou cukru a opatrně vmíchat do těsta. Vlít do formy-buď na pečící papír, nebo do vymazané formy-jak jste kdo zvyklí..
Péct asi 10min na 180st, pak teplotu snížit cca na 150st a péct 35-40min.., špejlí zjistíte, zda je upečíno (když nelepí, je hotovo), doba pečení se může lišit..
Po upečení nechat chvíli ve formě, pak vyklopit..
Vychlazený korpus prokrojit a promazat meruňkovou marmeládou a pařížským krémem, pomazat i boky a vršek dortu.
Pařížský krém: Nejlépe uvařit 24h předem! před promazáváním:
3šlehačky-nejlépe 40%( já měla jednu 40% a dvě 33%, měly by mít minim. 33% tuku), smíchat se 6 lžícemi cukru a 3 vrchovatými lžícemi kakaa, přivést k varu, někdo říká zásadně nevařit, někdo zase aspoň 10min vařit :-), já vařila cca 8min na nejmenší plamen..,jen to lehce probublávalo.. pak odstavit, do vychladnutí občas míchat, pak nechat v ledničce alespoň 24h chladit!(Mám vyzkoušeno, že stačí nechat přes noc..cca 8h určo!)
Druhý den vyšlehat do pevného krému..Před šleháním jsem dala šlehací metly asi na 10min do mrazáku...Krém byl 100% :-)
Zdobení-čokoládové destičky po obvodu: na celý plech potažený pečícím papírem jsem vylila rozehřátou čokoládu na vaření-měla jsem 50% obsah kakaa(cca z šesti100g čokolád)..klasicky ve vodní lázni rozehřítá čokoláda, rozehřála jsem ještě v sáčku bílou čokoládu a pocákala jsem tu tmavou..nechala jsem asi 8h při pokojové teplotě zatuhnout-můžete dát do chladu, ztuhne to dříve :-) Pak jsem rozkrájela na obdélníky, cca 6x8,5cm, plech mi vystačil na celý obvod dortu-1 obdélník mi prasknul, i tak to stačilo..
Poskládala jsem je a přilípla ke krému po obvodu dortu a stáhla mašlí :-)..čokoládu, která mi zbyla jsem opět rozehřála-na čokoládové hobliny na vršek dortu..
Čokoládové hobliny:
Na plech na pečící papír jsem do kruhu vylila čokoládu(velikost asi jako dno dortové formy), opět klasicky rozehřátou ve vodní lázni, nechat zatuhnout :-) a nožem s delší střenkou jsem seřezávala-odkrajovala-hobliny..když se to drolí, nechte chvilku čokoládu povolit-je moc tuhá..Když hobliny nejdou, je to moc měkké, nechte trochu ztuhnout.., držela jsem jen za držadlo, čokolády se nesmíte vůbec dotýkat, hned taje..ujížděl mi trochu pečící papír, zapírala jsem to prkýnkem, vždy to nějak jde. Výsledek stojí za to :-)))
Hobliny opatrně přendavat pomocí nože na vršek dortu...a je hotovo :-)
Nedoporučuju výrobu v letních měsících..
Krém mi vystačil jen tak akorát...kdo chce dort prokrojit 2x, určitě přidat šlehačku a upravit množství cukru, kakaa
Chuťově stačilo jedno prokrojení..chuť byla opravdu čokoládová :-)
Vkládám sem odkaz na video, kde je vidět, jak na čokoládové obdélníky a jak na hoblinky :-)
Je to ve videu až ke konci..cca 4.min.: Ty předchozí minuty ale také stojí za shlédnutí :-)))):
http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/tipy-a-triky/33885-krasne-zdobeni-dortu-5x-jinak-naucte-se-ho
Můj dort sice nevypadá tak profi jako v tom videu, ale chuťově byl úžasný!
Původně jsem hledala recept tady na MMB, ale většinou vkládáme recepty jen pro inspiraci...a tak tohle snad pomůže :-)
PS: Nově jsem zkoušela různé druhy čokolády..osvědčila se mi pro milovníky mléčné čokolády MILKA, pro milovníky tmavé čokolády čokoláda na vaření příchuť nugátová(orion, myslím)..(ta u nás momentálně vede!když jsem použila čokošku s vysokým procentem obsahu kakaa, dělaly se hobliny hůř..

Ještě pohled na hoblinky..

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Lugi 26. 9. 2014, 17:23
výborný dort,dělám uz po druhé tento týdejn,jen levnejší varianu,bez oblození čokoládou a hoblin,klasicky jsem polila čokoládou a výborné..Krém přesně jak píšete 100%,chuť skvělá.Děkuji za recept. (Y) (Y) (clamp) (zajic)
Kamis1 27. 11. 2013, 11:49
Super odkaz....koncem prosince budu dělat neteři čoko dort, tak se takové nápady hodí (Y)
pitruska82 30. 5. 2013, 20:15
|:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (drink)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie