opravdu, ale opravdu hodně čokoládový dort

Potřebné ingredience
KORPUS 150g kvalitní čokolády (já používala čokoládu se 70% kakaa) 150g másla 200g cukru + 1 cukr vanilkový 200g polohrubé mouky 8 žloutků 8 bílků 4 lžíce mléka 1,5 lžíce práškového kakaa ¾ sáčku prášku do pečiva (pr-do-peč) špetka soli NAVÍC jahodová marmeláda na potírání hotového korpusu PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA 300ml šlehačky 100g kvalitní čokolády KRÉM / POLEVA 200g kvalitní čokolády 250g kysané smetany NAVÍC (ale není nutné) 200g mléčné čokolády nastrouhat a použít jako posypku
Postup přípravy
Upozorňuji, že uvedená množství jsou na dost velký dort lanýžového typu (hutná čokoládová chuť, hodně syté porce, spíš pro milovníky kvalitní hořké čokolády) a že nákup surovin na něj není levná záležitost. Korpus, náplň (pařížská šlehačka) i krém k potření („poleva“) lze použít i samostatně nebo nakombinovat jinak, proto je uvádím samostatně a doporučuji:
• Klasická velikost dortu by měla stačit z půlky nebo dvou třetin surovin korpusu, ale na náplni a „polevě“ bych asi neubírala.
• Pokud chcete dort nadýchanější, uberte na korpusu (třeba na polovinu) a naopak přidejte pařížskou šlehačku coby náplň.
• Samotný korpus je krásně „vlhký“, byly by z něj určitě dobré muffiny.
• To, co je zde použité jako „poleva“, jde určitě použít coby „tělo nepečeného dortu“, např. s ovocem, na piškotách atp.
• Chystám se také na „lehčí“ variantu: placka z ¼ surovin na korpus, na ní navrstvený „krém“, možná v až dvojnásobném množství, a případně při servírování ozdobit pařížskou nebo normální šlehačkou. Dovnitř ještě zvažuju jahody nebo banán.
A teď už konečně k tomu receptu:
KORPUS:
Z bílků uděláme pevný sníh (přidávám pár krystalků soli). Máslo se žloutky a cukrem utřeme do pěny. Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme. Do mouky zamícháme prdopeč a sůl.
Do másla s cukrem a žloutky přimícháme čokoládu, mléko, kakao a mouku.
Nakonec vmícháme sníh. Formu vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45min. Vychladlý korpus rozkrojíme na tři placky a bohatě potřeme jahodovou marmeládou.
PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA:
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s trochou šlehačky, odstavíme a za stálého míchání přilijeme šlehačku zbylou. Necháme vychladnout, teprve potom ušleháme.
Hotovou pařížskou šlehačku rozdělíme na poloviny a použijeme jako náplň dortu (půlka na spodním, marmeládou potřeném korpusu, půlka na prostředním).
KRÉM / POLEVA:
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a odstavíme. Smícháme s kysanou smetanou a potíráme tím hotový dort ze všech stran. Pokud budeme sypat strouhanou čokoládou, tak co nejdříve – brzy to začne tuhnout. (Místo sypání lze třeba dělat z krému vlnky, apod.)
Aby se strouhaná čokoláda dobře nalepila i ze stran, aniž by jí člověk mačkal (a tudíž i rozpouštěl teplýma dlaněma), je nejlepší dort něčím ohradit (např. roztahovací formou na dort) a do vzniklé mezery čokoládu nasypat a mírně přimáčknout. Nakonec se sype čokoláda navrch (včetně toho, co se nenalepilo / zbylo sesypané ze stran).

tady ještě pro představu, jak to vypadá na řezu

ještě recept přehledně v tabulce (pokud to zmenšené půjde přečíst)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

