Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Štědrák

0.0
Štědrák

Potřebné ingredience

Tato buchta je celkem náročná na nádobí, tak ji peču spíše ke zvláštním příležitostem. Např. Vánoce, Velikonoce. 1/2 kg pol.mouky, 3 dcl mléka, 12 dkg másla, 10 dkg cukru, 1/2 kostky droždí, 3 žloutky, sůl ořechy,mák,tvaroh,povidla

Postup přípravy

Mouku dám do mísy, udělám ďůlek, do něho dám cukr, na to rozdrobím kvasnice a zaliju mlékem. Nechám vzejít kvásek, pak přidám žloutky, sůl, rozpuštění máslo a vypracujem hladké těsto. Pokud je tuhé, přilejeme mléko. Necháme vykynout. Pak rozdělím na 5 stejných částí.
Než těsto vykyne připravíme náplně.
Ořechová
20 dkg mletých ořechů, svařit s 2 dcl mléka, 8 dkg cukru, 1/2 vanilk.cukrem a citronovou kůrou
Maková
svaříme 20 dkg mletého máku, 2 dcl mléka,12 dkg cukru, 1 dkg másla, citr. kůru
Tvarohová
1/2 kg tvarohu, 10 dkg cukru, 8 dkg másla, 2 žloutky, sníh ze 2 bílků, citr. kůra, van. cukr
Do vyššího a vymazaného plechu (případně vyloženého peč. papírem) začneme skládat. Na spodek přijde rozválený plát těsta, na to rozetřeme povidla rozředěná rumem (nebo vodou, šťávou..), opět rozválený plát těsta na to rozetřeme ořechovou náplň, opět těsto, na to makovou náplň. Poslední 4 rozválené těsto a na to rozetřeme tvaroh. A poslední část těsta použjeme na vytvarování mřížky.
Dáme pěct do trouby cca 180st. na 30 minut. Je to děsná dobrota, ale náročná na čas a hlavně nádobí. Ale stojí to za to. Výborné teplé i studené. A vydrží v lednici dlouho. Tedy pokud zbyde. Jíme lžičkou.

A na řezu

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

hanulice 18. 3. 2013, 22:20
(Y) (Y) (Y)
estepanova 18. 3. 2013, 19:35
Tento koláč peču přes třicet let. Ingredience a postup je stejný, jen já místo válení na plech válím kola na prst široká a takového průměru, aby se vešel na šíři velkého plechu. Když je upečený, je ho obrovský bochník. Když se rozkrájí jak dort, jsou krásně vidět barevné pruhy. Několik let jsem se rozhodovala, že ho dám tady na web, ale peču jej vždy den před Štědrým dnem a už se mi to nikdy nechtělo fotit a psát. Takže díky za ušetření práce. Eva
JanaPas 18. 3. 2013, 22:50
@estepanova Já mám recept také už delší dobu. I ta fotka je asi 7 let stará. Zrovna jsem uklízela v receptech, tak mě napadlo to sem dát. Dávají se sem různé buchty, které se mi moc nezamlouvají, tak jsem si říkala, že tohle třeba někomu zachutná. A jak vidím, tak chutná.
Žirafka1 18. 3. 2013, 19:03
(F) Dobrý den Jani, Vás recept vypadá velice jedle :-) (zajic) Mohla bych se Vás zeptat na jak velikém plechu tuto buchtu pečete? *-) A opravdu Vám těsto z 1/2kg mouky vyjde na rozválení 4 plátů těsta a ozdobné mřížky? Zdá se mě to málo. Já peču z 1/2kg mouky kynutý koláč s tvarohem a povidlím (mám ho také v receptech) a těsto mě stačí na rozválení dvou dílů (F) Děkuji za případnou odpověď. (hello)
JanaPas 18. 3. 2013, 19:12
@Žirafka1 Já mám plechy 30x40. Peču buchty hodně, nikdy na kynuté buchty nic neměřím. Tento recept mi dala známá a poprvé jsem nad tím taky dumala. Poprvé v životě jsem tenkrát opravdu suroviny vážila, jen mléka asi nebylo přesně, protože každá mouka je jiná. To těsto je velmi jemné a dá se vyválet opravdu na hodně tenko. Pak jsem ho ještě na plechu do krajů povytáhla. Je to piplačka, ale opravdu se to dá. Proto ho dělám rodině na významné příležitosti. Uvidíte, ale mě to opravdu jde, i když jsem se k tomu taky tvářila zpočátku skepticky.
Žirafka1 18. 3. 2013, 19:26
@JanaPas (L) Jani, děkuji za bleskovou odpověď. Já peču z kynutého těsta všechno možné a celkem často, moji kluci se po něm můžou utlouct ,-) a Váš recept mě hodně zaujal. Zkušenosti celkem mám, takže snad by se mě to mohlo podařit tak,jak píšete. :-) Každopádně děkuji za radu, recept jsem si uložila a určitě na něj přijde řada (flower) (hello)Mějte se pěkně
JanaPas 18. 3. 2013, 22:47
@Žirafka1 tak pak dejte vědět, jak to dopadlo. Budou Velikonoce, tak se to jako překvapení pro rodinu třeba bude hodit. Je to lahoda. Ty různé náplně tomu dodají opravdu zajímavou chuť. Určitě to na denní pečení není, ale na svátky ano.
Žirafka1 18. 3. 2013, 23:23
@JanaPas (radost) Určitě napíšu. Vyrábím si sama domácí povidlí,tak aspoň ho vyzkouším na jiný způsob,než jsem zvyklá. :-) Všimla jsem si Jani,že jste také přispěla dnes do reakcí na odkaz k receptům Peklo na talíři - mimibazar.......než jsem stačila zareagovat na Váš názor,tak paní zřejmě svůj příspěvek vymazala ,-) Tak přeji pěkné svátky (velikonoce10) (velikonoce8)
JanaPas 18. 3. 2013, 23:41
@Žirafka1 Vám taky,doufám, že je okořeníte pizzou,já už suším rohlíky. ,-)Ne, chápu,že se musí šetřit. Ale co je moc,je příliš.Já jsem zvyklá si zhruba spočítat,co mě stojí suroviny.Např.včera jsme měli na oběd ceasar salát,tak dnes byly obyčejné špagety se sýrovou omáčkou.V týdnu budou luštěniny, jednak jsou zdravé a rodina se zasytí.Nebo tu jedna paní dala recept na vločkové karbanátky.Ty jsou výborné a přitom pytlík vloček+ostatní suroviny stojí pár kaček.Na zítra mám hovězí maso a udělám ho s rýží.Stačí kousek masa,ale hodně šťávy a chlapi se najedí.Prostě to chce přemýšlet a ne jen do všeho nacákat kečup,sojovku,masox a vykřikovat jaká je to mňamka.U nás se spotřebuje i veškerý chléb,buď topinky,nebo nadělám krutony do česnečky.
Žirafka1 18. 3. 2013, 23:54
@JanaPas (Y) Naprosto s Vámi souhlasím. Já když narazím tady na MMB třeba na recepty s točeňákem, párky atd.,tak rostu. Není to o tom,že když chci levně uvařit, musím nutně použít třeba uzeninu, udělat z ní např.gulášek a dochutit ho,jak píšete např. sojovkou (i když není sojovka,jako sojovka, já používám pravou ze sojových bobů z dm drogerie v bio kvalitě a do číny je naprosto nezbytná :-) Některé maminky tak trochu zapomínají na to,že jsou tu třeba tradiční staročeské suroviny,jako vločky, pohankové kroupy, čočka, fazolky, jahle apod. Dá se z nich vykouzlit velice chutné a hlavně zdravé jídlo a moc to nestojí. Já vařím každý den,ale maso max. tak 3x do týdne a třeba párky *-) vůbec nekupuju. Spíš si myslím,že takové podivné recepty vkládají maminky bez fantazie,co neumí vařit..... a starší rohlíky? Pokud vůbec nějaké doma mám,tak se opravdu hodí už jen na tu strouhanku :-) ...........to by bylo na dlouhé povídání. Moc mě těšilo. (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie