Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 12 návštěvníků)

Svíčková z vepřové kýty

0.0
Svíčková z vepřové kýty

Potřebné ingredience

asi 500 g vepřové kýty (oříšek),2 cibule,350 g zmražené zeleniny pod svíčkovou (mrkev, petržel, celer),2 PL cukru krupice,2 PL naložených brusinek,2 PL plnotučné hořčice,1 PL octa,máslo,olej Carotino cooking oil,bobkový list (1 ks), nové koření (4 kuličky), černý pepř (6 kuliček), tymián (1/2 ČL),1-2 ČL Klare GemÜsebrÜhe (zn. Alnatura) z DM,250 ml smetany na vaření (10-12%),citron

Postup přípravy

1. V papiňáku na směsi másla a oleje necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme mraženou zeleninu a osmahneme. Přidáme bobkový list, nové koření, černý pepř a směs posypeme cukrem. Cukr se musí opražit a zkaramelizovat, aby měla omáčka správnou barvu i chuť. Cukr promícháme se zeleninou a necháme 3 minuty být, aby se chutě prolnuly. Přidáme brusinky, hořčici a ocet. Ocet necháme vyvařit a odstavíme z plotny.

2. Kýtu můžeme připravovat vcelku nebo nakrájenou na kousky. Okořeníme ji Klare GemÜsebrÜhe. Na pánvi rozehřejeme máslo a Carotino olej a necháme maso zatáhnout. Maso vložíme na připravenou zeleninovou směs v papiňáku, okořeníme tymiánem a zalijeme horkou vodou (jen tolik, aby bylo maso pod hladinou). Papinujeme na vysoký tlak 35 minut.

3. Vyjmeme kousky masa (pokud jste pečeme kýtu vcelku, budeme muset papinovat déle) a koření. Směs rozmixujeme, nalijeme do kastrolu, přivedeme k varu a dolijeme smetanu. Podle potřeby zahustíme (světlá hotová jíška Knorr), ale obvykle není nutné. Podle potřeby dokyselíme citronem. Vrátíme maso do omáčky a podáváme.

Na obrázku jako příloha kynutý špaldový knedlík.

Dobrou chuť

TIP: Dětem můžete připravit i z kuřecích prsou (3 ks).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

monbek 5. 8. 2015, 10:20
Luxusní ja uz jinou nedělám, vzdy se povede. Ja jeste dělám na sadle a speku (Y) (Y) (Y)
pudelka 27. 2. 2012, 15:52
Dnes jsme měli k obídku (clamp) (clamp) a výborná rychlovka....jen jsem nedala brusinky a hořčici a taky (Y) a nemixovala jsem, máme rádi hrubší svíčkovou s kousky zeleninky :-) :-) :-) díky za super recept (L)
chvojcata 25. 2. 2012, 16:36
Martino, skvěle se mi povedla (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Bylo to luxusní (clamp) (clamp) (clamp) Díky za super recept (F) (F) (F) Lucka (pes) (X) (Z)
victorie 19. 4. 2009, 20:54
Díky za super receptík.............. (Y) (Y) (Y) (Y) mooooc jsme si pochutnali........ (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) mňamka a dnes vařím znovu ;-) Katka (hello)
Zdenikv 2. 3. 2008, 13:03
Svíčková vypadá opravdu skvěle, ale pro děti do 3 let bych vypustila pepř, nové koření a hořčici, bobkový list jen malý a z cukru bych nedělala karamel *-). To by pak byla dětská specialita. Ale pro dospělé super (Y)
Marna (upraveno) 6. 3. 2008, 10:41
@Zdenikv O.K., máte pravdu, dávám do dospělé kategorie. (hello) Naše děti to baští (pst) a moc jim to jede. Samozřejmě můžete vařit bez koření, proč ne, ale.......hm, jak to říct........zdravé to je, ale jíst se to nedá :-( Když se nám narodila první holčička, dělala jsem vše podle knížek, vařila zdravě (bez koření a tak) a dopadlo to tak, že naše dítě do 1 roku pilo jen mlíko a jedlo jogurt, do 2 let mělo mléko k snídani-obědu-večeři a jedlo minimálně, do 3 let pila mléko k obědu i k večeři a dnes ve 4.5 letech tomu jídlu také moc nedá. :-| Každý má svůj rozum a svoji zkušenost. Nyní dvojčatům vařím možná podle Vašeho názoru nezdravě, ale zato chutně. Děti JEDÍ všechno, co dostanou na talíř, žádné zdravotní problémy nemají a jsou spokojené. Už nechci zažít to, co se starší dcerou: uvařit - vylít do záchodu (nikdo to jíst nechtěl: dětské, zdravé, dietní, ale k žrádlu to nebylo).
Calimerka 2. 3. 2008, 16:32
@Zdenikv přesně tak, .. plně souhlasím,... mě se tam nezamlouvá ani ta hořčice , ocet nového koření (5 kuliček)a , černý pepř (8 kuliček), - to je celkem hodně , ale asi záleží na úhlu pohledu... *-) já mám syna alergika, takže pro nás by to nebylo, ale pro dospělé určitě mňamka (jidlo)
Marna (upraveno) 6. 3. 2008, 10:50
@Calimerka Dobrá, Hani, už jsem recept alibisticky přeřadila k dospělákům. Naše děti svíčkovou v 1.5 roce zblajznou bez jakýchkoliv GIT problémů a to byste koukala, jak otvírají pusinky (jidlo). Holčičky alergické nejsou, snědí v pohodě to, co dospělý člověk (pl). A s tím kořením to také nepřeháním - vždyť je to na 1/2kg masa. Hořčice je kapitola sama o sobě: záleží jakou kupujete, my si raději připlatíme za kvalitní výrobek bez konzervantů. Chápu, že maminku atopika naprdne (box), když si přečte, co jiné děti bez problémů jedí. Je mi líto, že je Váš syn nemocný, ale kvůli tomu nebudu našim holkám upírat kvalitní chutné jídlo a další děti si ho také zaslouží. Nenuťte dietu těm, kteří ji nepotřebují.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie