Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 53 návštěvníků)

Svíčková z vepřového-děkuji vareni.cz

0.0
Svíčková z vepřového-děkuji vareni.cz

Potřebné ingredience

450 g maso 1 ks citron 1 kelímek sladká smetana 0,5 ks celer 1 ks petržel 1 lžíce cukr 3 kuličky celé nové koření 5 lístků bobkový list 1 ks cibule 1 ks mrkev 1 hrst tymián podle chuti  sůl podle potřeby  voda  světlá jíška

Postup přípravy

Veškerou zeleninu očistíme nebo oloupeme. Nakrájíme ji nadrobno.

V hrnci osmažíme na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, půlku celeru a petržel. Hned na zeleninu dáme lžíci cukru a posypeme tymiánem a osolíme. Ještě než začne zelenina hnědnout, přidáme 2 - 3 bobkové listy a 4 - 5 kuliček nového koření. Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa (hovězí, vepřové nebo klidně i kuřecí). Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout.

Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme. Svíčkovou dáme znovu vařit, přidáme sladkou smetanu, citron, hotovou jíšku a samozřejmě podle sebe svíčkovou dochutíme. Nakonec vložíme prohřát maso.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

myska 79 4. 10. 2014, 11:04
Právě jsem ji dodělala,chutná výýýýborně :-D Tak doufám,že si zbytek rodinky taky pochutná :-D
liarosa 30. 12. 2013, 18:54
Jako ale skvělej a rychlej recept!Bylo to výborné.Dělala jsem z vepřové panenky.Je pravda,že název svíčková opravdu není podle druhu omáčky ale svíčková je odvozeno od názvu určitého typu hovězího masa.Ale konečně...Není to jedno? ,-)Když se dnes řekne ,,Svíčková"tak nikoho už pomalu ani nenapadne maso ale okamžitě si vybaví lahodnou,pro tento název typickou omáčku.Receptík je šikovný,rychlý a dnes si celá rodinka moc pochutnala! (Y)
evicela 30. 11. 2013, 18:05
,-) tak snad vepřové na smetaně ne, svíčková je jen a pouze z hovězího masa, nepleťte si dojmy s pojmy (zip)
aguslava 30. 11. 2013, 20:46
@evicela Jéžiš, to už jsem se tady taky jednou pokoušela vysvětlit, ale marně ,-), vzdejte to: páč Vám tady vysvětlí že ta svíčková je přece ta omáčka ,-) a já byla za blbou +o(
hvezdamodra 30. 11. 2013, 20:45
@evicela všimla jste si že je to z vareni,cz??????myslíte že je tam banda negramotu?????my to od nich máme jako svíčkovou :-) :-) :-)vy si to pojmenujte vepřové na smetaně
MíšaC 30. 11. 2013, 21:04
@hvezdamodra No jestli i na tom vareni.cz se to jmenuje Svíčková s vepřového, tak ta gramotnost bude trochu s otazníkem :^)
Zrušený účet 30. 11. 2013, 20:26
@evicela *-) u mně vepřové na smetaně je na cibulce podusit vepřové, dát mimo jiné papriku a zahustit a dát smetanu. Takže bez zeleniny. (zip)
taba 30. 11. 2013, 20:30
@ Jj, přesně tak ...
taba 30. 11. 2013, 20:19
@evicela ..svíčková omáčka ne? Nebo tedy svíčková na smetaně, to je ta hovězí- pravá... Vepřové na smetaně je přeci něco úplně jiného, prostě svíčková omáčka může být s jakýmkoliv masem...králík, vepřová, cokoliv....
Nadys 30. 11. 2013, 18:16
@evicela tady se běžně říká svíčková i masu z vepřového ,tzv.falešná svíčková ,tohle je už trochu chytání za slovíčko (H)
evicela 30. 11. 2013, 18:20
@Nadys (H)tak u nás se říká -na smetaně, či nadivoko ,-)
taba 30. 11. 2013, 14:48
Také nechápu, že někdo dává tak malinko zeleniny a pak tam cpe mouku, nebo jíšku - což je naprosto zbytečné.....Přesně, jak píše Zuzka Č., svíčkovou musím naopak spíše ředit....
hvezdamodra 30. 11. 2013, 15:18
@taba a mé deti si dvakrát přidali.............. :-) :-)
Nadys 30. 11. 2013, 20:04
@hvezdamodra opravte si chybu-Z vepřového.. (I) (F)
taba 30. 11. 2013, 20:20
@Nadys ...a děti přidalY
taba 30. 11. 2013, 15:43
@hvezdamodra ...to je možné, jen myslím, že je škoda zahušťovat moukou tam, kde to není absolutně zapotřebí....
Zrušený účet 30. 11. 2013, 9:16
Já tedy svíčkovou nezahušťuji vůbec. Divím se, že to někdo dělá...čím víc zeleniny, tím po pasírování omáčka hustší.Spíš musím ředit vývarem, protože je hustá, že by v ní lžíce stála.
hvezdamodra 30. 11. 2013, 13:40
@ co človek to názor.................... :-)
plamenek 28. 11. 2013, 22:17
Dělám tzv. svíčkovou z každého masa (mimo ryby). Jen ,když se tam dává smetana, tak nedělám jíšku.Bylo by to přílíš mastné.Rozmíchám mouku ve vodě a (po vyndání masa) důkladně provařím.Pak rozmixuji a ještě propasíruji.Smetanu dávám do hotové omáčky a jen provařím minutku.
kristyte 28. 11. 2013, 20:11
(Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie