Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 75 návštěvníků)

SVÍČKOVÁ, CO SE VŽDYCKY POVEDE (MANŽELOVA NEJMILEJŠÍ)

0.0
SVÍČKOVÁ, CO SE VŽDYCKY POVEDE (MANŽELOVA NEJMILEJŠÍ)

Potřebné ingredience

maso-kupodivu to jde i bez masa a nikdo nic nepozná-VÁŽNĚ-jinak samozřejmě hovězí, ale já dávám co mám zrovna doma
špek na prošpikování masa-já ho nedávám-nemáme ho rádi
1x petržel
1x menší celer
1x mrkev
TO VŠE NASTROUHAT nahrubo-pro línější maminky jako jsem já-koupíme si jeden či více pytlíků zeleniny na svíčkovou :-)
1x větší cibule na kostky
6 celých pepřů
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
1 lžíce octa
sůl, osminka másla (může být i více), smetana (dá se nahradit mlékem ale my jsme zmlsaní)
hladká mouka-ale já dávám hodně zeleniny a tou se to po rozmixování zahustí a mouka není potřeba

Postup přípravy

Zeleninu promícháme s cibulí, směsí vysypeme dno kastrolu (já dělám v papiňáku) a dáme maso, zasypeme zbylou zeleninou, přidáme sůl, ocet, koření, přikryjeme pokličkou a necháme odležet-nejlépe přes noc-pokud spěcháte jde to i bez toho. Druhý den vyndáme maso a zeleninu osmahneme na másle-dělám to vše v jednom hrnci, pak zeleninu vyndáme a osmahneme maso, přidáme zpátky zeleninu, zalijeme vodou (v papiňáku pozor abyste nedaly vody moc-tuším, že může být polovina hrnce) a dusíme do měkka. Poté vyndáme maso a koření, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu a dle potřeby hladkou mouku-já dávám opravdu hooodně zeleniny a tudíž mouku vůbec nedávám, zahustí se to pouze tou najemno rozmixovanou zeleninkou. Dochutíme tymiánem, solí, já dávám cukr a citronovou šťávu. Můžeme zjemnit kouskem másla-krátce povaříme. Podáváme s knedlíkem a masem. Můžete ozdobit pusinkou šlehačky, brusinkama, nebo plátkem citronu. DOBROU CHUŤ!!!
Smazat recept

do hrnce vložíme zeleninu, koření, ocet a maso (já maso zakrývám aby nasálo vůni), necháme v zakrytém hrnci-já dělám v papiňáku-uležet např. do druhého dne, když spěcháme, není potřeba jde dělat hned

na tuku (másle) krátce osmahneme maso-jak kdo má rád, buď plátky nebo celý kus masa-osolené a opepřené

maso si vyndáme a na tom samém tuku krátce osmahneme zeleninu s kořením, kterou jsme si předtím odebrali, abysme mohly osmahnout masíčko

vrátíme maso, přilejeme vodu (dle množství zeleniny-dávám tak aby byla zelenina lehce pod vodou)-viz další foto

u papinových (tlakových) hrnců se nemá dávat voda nad polovinu objemu hrnce-pozor na to! Zavřeme a vaříme dle masa-když mám plátky stačí tak 1/2 hodinky, když dávám maso vcelku nebo mám hovězí dělám déle, popřípadě vypnu odpustím páru, vyzkouším a když je maso tuhé ještě chvíli vařím.

po uvaření vyndáme maso a odložíme na talíř a vybereme všechno koření

zeleninu přímo v hrnci tyčovým mixérem rozmixuju do jemna-můžeme propasírovat přes cedník

rozmixovaná zelenina

nalijeme smetanu, pokud nemáte můžete dát mléko a zjemnit máslem, ale my dáváme smetanu na vaření. Podle požadované hustoty omáčky přiléváme a mícháme.

krátce povaříme a dochutíme, cukrem, citronem, tymiánem, solí

podáváme-na rozdíl ode mne prosím ozdobte :-) Barva svíčkové se odvíjí od množství mrkve. Tady trošku "kouzlil" foťák
DOBROU CHUŤ!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jeremy 4. 11. 2014, 0:04
(clamp) (clamp) (Y)
solvi 5. 2. 2012, 12:08
Mňam, výborná! Právě ji obědváme a všichni se olizují. Díky za recept, Monika (F)
Bubalka 10. 10. 2010, 16:48
já dávám na svíčkovou 6-7 velkých mrkví, 6 petrželí a 3/4 celeru..... :-$
rennee 29. 5. 2010, 12:46
proc se u tlakovych hrncu nesmi davat nad polovinu? to slysim prvne *-)
Zrušený účet 3. 10. 2010, 9:20
@rennee Renato přiznám se, že nevím ale někde jsem to četla tak to tak dávám :-)
Bubalka 10. 10. 2010, 16:47
@ já ho mám zrovna dnes narvaný skoro až po okraj....tedy, vařím tak stále...
rennee 10. 10. 2010, 16:11
@ no tak to byly asi ty stary, protoze u tech novych typu jsou ty rysky ve 3/4 i vys
Alica 5. 8. 2009, 12:57
(Y) (Y) |:o)Vaší svíčkovou jsem vařila, už podruhé a je nejlepší co jsem dělala, |:o) (F) vždy se povede. :-) (hello) (radost)
Destiny5 18. 11. 2008, 14:16
VÝBORNÁ!!!! (Y) (Y)DĚKUJI ZA RECEPT. VAŘILA JSEM JÍ POPRVÉ A JSEM PŘEKVAPENÁ VÝSLEDKEM. DOUFÁM, ŽE I MANŽA SI POCHUTNÁ. :-)
xmarcelka 15. 11. 2008, 20:08
Tento recept se mi moc líbí jen se mi nelíbí 1mrkev 1celer...množštví zelenini..příjde mi to málo a nezkušené kuchařky to může trochu splést. Recept bych upravila bud bych napsala více zeleniny-množství, nebo kolik přesně pytlíčku. :-$
victorie 30. 8. 2008, 12:42
Jedním slovem ........................... VÝBORNÁ |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Právě jsme dojedli (pl) Díky za receptík a krásný víkend, KJKD :-)
Andik15 19. 8. 2008, 8:42
(clamp) Svíčkovou jsem dělala poprví.... byla vynikající :-p ........ Patří Vám veliká chvála, děkuji za výborný recept.... (Y)
Hadrnictvi 20. 4. 2008, 13:15
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
Seba 30. 1. 2008, 10:25
Jdu ji uvařit. Zní to velice lákavě :-) Dám vědět jak jsem dopadla :-) Edita K.
Zrušený účet 30. 1. 2008, 10:32
@Seba (Y)Doufám, že výborně. Já se svíčkový strašně bála, to nakládání a pečení v troubě atd. Tohle je brnkačka a nám moc chutná (zajic)
Seba 15. 2. 2008, 20:12
@ Tak už jsme ji dělali 2x :-) Je fakt moc dobrá a hlavně nenáročná příprava (Y) (Y) (Y) Edita K.
Zrušený účet 17. 2. 2008, 8:08
@Seba (L)Editko to jsem ráda, že vám chutná, jak jsem psala než jsem zkusila tuhle svíčkovou, tak jsem se toho bála-taková složitá příprava, ale pak jsem se chtěla blejsknout a zkusila jsem tuhle a od té doby ani jinou nezkouším ;-) Jsem ráda, že vám taky chutná-tak DOBROU CHUŤ (pl) (B)
janeka 22. 1. 2008, 19:15
|:o) |:o) vřele doporučuju, báječná mňamka! (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie