Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 439 návštěvníků)

Famózní svíčková od JITULE

0.0
Famózní svíčková od JITULE

Potřebné ingredience

500 g hovězího masa (lze i z vepřového plecka, králíka, kuřete; naposledy jsem použila panenku a hřbítek z divočáčka); cca 50g slaniny bez kůže nebo špeku, 1 větší cibule, 1 velká mrkev, 1 menší celer, 1 středně velká petržel (příp. pastiňák), 1 zakysaná smetana (200-250g), 1 smetana ke šlehání (200-250g), 4 ks bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 6 kuliček jalovce, 1 čajová lžička sušeného tymiánu, sůl, cukr krupice, ocet, citrónová šťáva (nebo citronek), hladká mouka, voda; brusinky, šlehačka a citrón na servírování

Postup přípravy

Tento recept sem vypisuji na přání maminek se souhlasem jeho autorky, paní Jitule64.

1) Připravíme si sladkokyselý nálev: 2 litry studené vody + 12 zarovnaných polévkových lžic (dále jen PL) cukru krupice + 5 PL soli + 4 PL octa; důkladně promícháme tak, aby se vše rozpustilo.
- vloženo dodatečně: pročtěte si komentáře, se solí mají některé maminky problém!!!

2) Kořenovou zeleninu si nastrouháme, příp. nakrájíme na kolečka, cibuli najemno nebo na kolečka.
3) Slaninou či špekem si prošpikujeme maso
4) Zbytek slaniny či špeku nakrájíme na malé kostičky a necháme vysmahnout v papiňáku (elektr. sporák - stupeň č. 6), pokud je výpeku málo, přidáme olej a osmahneme kořenovou zeleninu a přidáme i všechno koření. (Některé kuchařky slaninu nedoporučují, viz komentáře níže.)
5) Po osmahnutí zeleniny přidáme cibuli a prošpikované maso - osmahneme i to ze všech stran.
6) Když je maso osmahlé, zalejeme připraveným sladkokyselým nálevem - celými 2 litry!
7) Papiňák uzavřeme a necháme na stupni č. 6, dokud nezačne syčet. Jakmile začne syčet, stáhneme stupeň na č. 3 a vaříme cca hodinu.
8) V mezičase si vedle v odměrce připravíme směs zakysané smetany, smetany ke šlehání a 2 PL hladké mouky a řádně vymícháme dohladka.
9) Po hodině vaření vyjmeme maso z papiňáku, vyjmeme koření (někdo nevyjímá a mixuje včetně koření, rozhodněte si to ve své rodině sami) a vše ostatní propasírujeme (já používám mixér a vymixuji dohladka), z propasírované omáčky oddělíme dvě naběračky a přidáme do odměrky ke smetanám a smícháme.
10) Vymixovanou omáčku vrátíme zpět na sporák a necháme přijít k varu, přilijeme z odměrky smetany a mícháme a necháme ještě krátce, cca na stupeň 3-4, povařit. Na požadovanou hustotu můžeme doladit hotovými Knorr jíškami (ale to jsem nikdy nemusela).
11) Mezitím pokrájíme maso na plátky.
12) Na závěr ochutnáme omáčku, příp. ji dochutíme (solí, cukrem, citr. šťávou), ale vařila jsem již několikrát a nikdy jsem nemusela dochucovat.
13) Servírujeme s houskovým knedlíkem (u nás i drbákem) a šlehačkou, brusinkami a citrónem.

Svíčková je opravdu famózní a vynikající.

Tak dobrou chuť (zde synkova porce, brusinky baští z mističky)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Sachara 18. 6. 2015, 13:14
(clamp) perfektní majda (L) soli jsem dávala jen 1,5 PL, všechny lžíce zarovnané, bez jalovce- nesehnala jsem... a to smažení špeku jsem také vynechala. vepř.plec jsem prošpikovala a vařila normoš v hrnci, stačila hodinka. na konci jsem už ničím nedochucovala, jen přihustila jíškou. byla to moje první svíčková a jsem spokojená :-) děkuji za receptík (F) (F) (F)
82Blanka 25. 11. 2013, 15:25
Tak diky Vam mam za sebou prvni svickovou (Y) mame radi sladkou, soli jsem dala 3 pl a zahustovala jsem jeste jiskou. Dekuji za prekonani strachu ze svickove, ktere jsem se bala ,-)
lapla 23. 9. 2013, 18:48
Včera jsem vařila a bohužel nikomu z nás nechutnala. :-( :-( :-(
jafoslav 1. 9. 2013, 21:08
ja pridávam do omáčky horčicu. Skúste. Dávam aj do segedínskeho guláša.
JurajH 27. 8. 2013, 16:23
Mam dotaz-kdyz napouzivam papinak-muzu varit v troube? Nebo jak jinak varite tuto svickovou? Na varici? Pod pokllickou?
mohos 1. 9. 2013, 19:21
@JurajH Vařím vždy tak, jak je napsáno v postupu. Na elektrickém sporáku, když není papiňák, tak by to mělo jít i v normálním hrnci pod pokličkou, ale bude to trvat déle. V troubě nedělám a nikdy jsem nedělala. (F)
ronynek 20. 6. 2013, 16:00
Dneska jsem ji uvařila a je (Y), nedala jsem jalovec a taky jsem podle rad tady upravila cukr a sůl, ale výsledek je |:o).Ani jsem ji nemusela nijak dochucovat, chuť byla skvělá (L)
matulinka80 15. 2. 2013, 14:22
Už jsem pár svíčkových dělala, ale tahle byla fakt famózní |:o) Nedala jsem tam jalovec, který jsem u nás nesehnala a upravila jsem si poměr soli a cukru a výsledek? - nad talířem jsme se celá rodina oblizovali. Díky za super recept (Y)
koblizecek 2. 2. 2013, 18:28
Horkou chut me delal citron,kdyz jsem ho pridala varit v omace.
rezetka 2. 2. 2013, 10:58
Svíčkovou jsem dělala poprvé a musím říct, že není něco dobře. Konec je takový hořkokyselý, takže celkový dojem z omáčky není dobrý. Zkoušela jsem to přesladit cukrem, ale ten "ocas" je opravdu moc silný a vznikne tak pachuť :´(
pbuck 3. 11. 2012, 16:14
Tak už se mi vše vaří, trochu se bojím toho timiánu, je dost aromatický, tak pak napíši, jak nám chutnalo :-) Cukru a soli jsem dala podle rad méně.
pbuck 4. 11. 2012, 16:05
@pbuck Takže svíčková dopadla na jedničku! (clamp) (clamp) Dělala jsem jí tchýni a dostala jsem veelkou pochvalu!!! |:o) Pokud někomu nevyšla, jak je psáno v komentářích, opravdu je to pouze poměrem cukru a soli. Dala jsem 8 lžic cukru a 2 lžíce soli. Pak jsem omáčku ještě trochu dosolila a dala cukr, takže ve výsledku v omáčce bylo 8 a půl polévkových lžich cukru a 2 a půl polévkových lžic soli. Dělala jsem jí bez jalovce, který jsem nesehla a byla i tak výborná. Moc děkuji za recept. (L) P.S. Možná by bylo lepší poměr cukru a soli upravit rovnou v receptu, kdyby náhodou někdo nečetl komentáře... (F)
Auča 27. 10. 2012, 13:21
:-| Tak bohužel se musím přiřadit těm méně nadšeným, u nás jednoduše řečeno katastrofa,sůl i cukr jsem ubrala,ale ani tak :^).... Přijde mi to nepoživatelné , přeslazené, přesolené, nalila jsem tam ještě šlehačku a pl litru vody, aby se to dalo vůbec sníst... :-S V podstatě to bylo navylití do záchodu...
abubakar 23. 2. 2012, 19:03
Dobrý večer. Když použijete na Vaši výbornou svíčkovou hovězí maso, tak jaký kus - hovězí zadní nebo jaké? Děkuji za odpověď a přeji krásný večer. V.
mohos 23. 2. 2012, 19:41
@abubakar Veroniko, kupuji zadní hovězí, u řezníka, vybírám od kusu. (Y)
pbuck 4. 11. 2012, 16:06
@mohos Já jí dělala z předního, nic jiného v Bille neměli a chutnala výborně.
Dehy 13. 2. 2012, 1:40
Právě dobublává, ale už jsem to nevydržela a ujedla (jidlo) :-) Slovo FAMÓZNÍ je opravdu na svém místě! Také jsem ubrala cukr i sůl a nemusela jsem dochucovat. Píši si do sešitu s recepty |:o) (clamp) Zkoušela jsem předtím svíčkovou 2x (z kuřecího) a nic moc, ale s tímhle receptem snad ani zkazit nejde. Receptu uděluji řád zlaté svíčkové (D). Děkuji za receptík
deena 9. 2. 2012, 14:21
Tuto svíčkovu jsem dělala o víkendu. Dle rad jsem ubrala cukr i sůl. Nemusela jsem již vůbec dochucovat, všechny přísady jsou skvěle vyvážené (Y). Naši (Z) (Z) se olizovali až za ušima a manžel prohlásil, že je to nejlepší svíčková, kterou jedl v domácích podmínkách ,-), prý lepší než od maminky (clamp). Jinou už neudělám (F)
jaziri 5. 2. 2012, 21:49
Tak dnes jsem dělala svou první svíčkovou a musím říct, že byla luxusní. Celá rodina si pochutnala. Mockrát děkuji za recept Katka (Y)
kratlacvhile 29. 1. 2012, 18:53
i já dnes poprvé zkusila uvařit svoji první svíčkovou.a byla výtečná,děkuji za tip (Y) (Y) (Y) sůl jsem dala po třech a cukr po desíti a paráda (radost) (radost) (radost)
xmarcelka 6. 1. 2012, 13:43
Nejlepší svíčková, kterou jsem kdy jedla! Povedla se a jsem moc ráda! |:o) (radost)
mewl 16. 11. 2011, 10:07
Tak jsem včera zkusila poprvé v životě svíčkovou dle Vašeho receptu a super (Y) (Y) (Y) Dle rad jsem ubrala jak sůl a cukr a opravdu vynikající (clamp) milli
greenova 29. 8. 2011, 14:56
Tak dnes jsem dělala tuto výbornou svíčkovou a byli jsme všichni moc spokojení! (Y) Také jsem dala méně soli,asi 2 lžíce a asi jen 8 lžic cukru místo 12, s tím, že to dochutím potom. Dochucovala jsem to nakonec solí i octem,ale ne moc. Omáčka byla řidší, tak jsem ještě musela dohustit knorr sv.jížkou. Výsledek byl super, ještě zbylo na zítra ^o) Moc děkuji za recept. (Y) P.S. to, že se to ne každému vyvede je myslím tím, že opravdu lžíce může být malá nebo velká, sůl může být také různá a ocet to samé- já měla balsamiko a ten je myslím míň kyselý, proto jsem musela přikyselovat ,-) Výsledek je super!!!!
Andrea Fousová 22. 6. 2011, 14:09
Svíčková je (clamp) (clamp) (clamp) luxusní, jinou už doma ani neděláme |:o) akorát sole dáváme míň, jinou svíčkovou už ani dělat nebudu [A] [A] [A]

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie