Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 29 návštěvníků)

Božská svíčková omajda :-))

0.0
Božská svíčková omajda :-))

Potřebné ingredience

asi kilo hovězího masa (nejlépe loupaná plec), špek vcelku, cca 3/4 litru hovězího vývaru (ne masox), sádlo nebo máslo (raději sádlo + trocha másla na zjemnění a na jíšku), smetana, 3PL plnotučné hořčice, troška octa, 2 deci bílého vínka, 2 střední mrkvičky, půlka menšího celeru, 1 větší petržel, 1 větší cibule, 1 jablíčko (ideálně nejedovatě červené), 1 citron, hladká mouka na jíšku, koření (bobkový list, černý pepř, tymián), cukr, sůl, plátýnko na koření a provázek na maso ,-)

Postup přípravy

Nejdřív si všechno hezky nakrájím na kostičky (celer, mrkvičku, petržel, cibuli, jablíčko a kousek špeku). Ze zbytku špeku si udělám špalíčky a těmi prošpikuju masko. Pak ho osolím a opepřím a svážu provázkem, aby se nerozpadlo. V hrnci si rozpustím sádlo/máslo a přihodím celer, mrkvičku a petržel, nechám krásně zezlátnout a přidám nakrájenou cibuli a kostičky špeku. To nechám taky pěkně opéct. Pak přidám jablíčko a to taky nechám opéct. Pak přidám asi půl hrnečku cukru krupice, hořčici a koření svázané do plátýnka. Zaliju trošičkou octa a nechám ho odvařit. Pak přidám maso a naleju tam bílé víno a zaleju vývarem (když přidám slaný vývar, už nebudu muset omáčku solit, pokud mám nesolený, ještě omajdu dosolím), aby maso bylo skoro celé ponořené. Takhle to nechám dusit, dokud maso nezměkne (nebo to můžu dát i do trouby, ale já to radši kontroluju, takže dělám na sporáku. Až je maso měkké, tak ho vyndám (spolu s pytlíčkem na koření) a udělám si jíšku, kterou dám do omáčky (stačí jí docela málo). Omajdu rozmixuju a nechám ještě chvíli vařit. Přidám smetanu a pořádně zamíchám. Zakápnu šťávou z citronu (někomu bude stačit půla, my dáváme z celého), odstavím ze sporáku a vmíchám trošku studeného másla, aby byla vláčnější. Teď ji můžu ještě jednou rozmixovat a třeba i propasírovat, ale miláček má radši, když je vidět, že je svíčkovka ze zeleninky, takže mixuju jenom jednou :-))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie