(recept
si oblíbilo 44 návštěvníků)
Výborná svíčková omáčka - dle šéfkuchaře
Potřebné ingredience
500-1000 g hovězího masa na svíčkovou (králík, krůtí., sekaná.dle chuti), kousek špeku, 2 mrkve, 1 velká petržel, celer, vše nakrájené na kostičky, velká cibule,divoké koření (1 bobkový list, nové koření, hřebíček), sůl, 2 hrsti pískového cukru, tuk, kolečko citronu, lžíce hořčice, 1 hrnek vývaru (domácího,ten je lepší, v horším případě bujon) , 250 ml smetany ke šlenáhí, 2 lžíce zakysané smetany
Postup přípravy
V jednom kastrolku osmahneme na oleji kousíčky špeku a posolené maso, nakrájené na plátky. Podusíme asi tak 5 minut, dokud nepustí šťávu. Ve druhém kastrole rozpálíme olej, vložíme do něj nakrájenou kořenovou zeleninu a restujeme až začne trošku hnědnout, Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme. Až cibulka začne hnědnout, přidáme koření. Zamícháme, přidáme 2 hrstky pískového cukru a mícháme do zkaramelizování. Poté přidáme lžičku hořčice a kolečko citronu, pomícháme. Zalijeme vývarem, vložíme z druhého pekáčku osmahnuté maso i se šťávou a dusíme (či pečeme v troubě) do změknutí masa. Podléváme. Až je maso měkké, vyjmeme ho, vyjmeme koření (bobkový list necháme pouze cca 30 minut, pak hořkne) a omáčku rozmixujeme nebo procedíme přes síto. Chvíli povaříme i s masem, přidáme smetanu a vpřípadě potřeby dolejeme trochu vody a zahustíme hotovou jíškou. Je naprosto skvělá!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
malenka33
(upraveno)
26. 11. 2011, 11:59
Tak dnes jsem opět vařila podle vašeho receptu a opět nemá chybu Děti pomlaskávají a to je co říct Díky za recept a né že ho smažete Lucka
zrzka
(upraveno)
1. 12. 2011, 13:56
@malenka33
Milá Lucko, moc děkuji za zprávu, to, že chutná dětem je vždycky nejlepší odměna! Určitě ho tu nechám Zdravím a přeji krásný advent, Zuzka
Rendule23
(upraveno)
27. 12. 2009, 17:36
Zuzko vyzkoušela sem Vaší svíčkovou a je opravdu vynikající Akorát sem dala více citronu jinak je opravdu super budu dělat jen tu Vaší super doporučuji každýmu Moc děkuji za receptík
Vlčicee
(upraveno)
3. 10. 2009, 12:53
Vynikající, doporučuju i ostatním vyzkoušet
rawenna
(upraveno)
27. 8. 2009, 17:35
Přidávám se a všem vřele doporučuji!!! Výborná!!!
*Bambulky*
(upraveno)
20. 11. 2008, 13:04
Právě jsem ji dodělala- je vynikající . Moc díky za úžasný recept!
Baaara
(upraveno)
26. 10. 2008, 11:51
Ted jsem udělala Vaší omáčku a je neskutečně výborná a hlavně ani není tolik pracná!!! Už jí opravdu budu dělat jen takhle. Moc díky za super recept
LuculeM
(upraveno)
25. 4. 2008, 8:06
Dělala jsem tuhle omáčku a je super! Už budu vařit jedině tuhle! Dlouho jsem hledala tu "pravou" svíčkovou (každý má představu o pravé chuti jinou) a ted jsem ji našla! Je supr,supr skvělá! Má úžasnou chuť! Díííky....
Sykyna
(upraveno)
28. 9. 2007, 12:31
Tak já jsem frfňa a víc věcí mi nechutná jak chutná zvlášť svíčková.Použití cukru jsem se strašně bála,protože už jednou jsem to zkoušela a celá svíčková letěla do záchodu. Dnes jsem zkusila Váš recept a doporučuji,protože fakt byla vynikající ,trošku jsem akorát přikyselila citronkem,ale pak neměla chybičku famózní
zrzka
(upraveno)
7. 10. 2007, 22:49
@Sykyna
děkuji za pochvalu taky jsem byla překvapená když jsem poprvé ochutnala výsledek
malenka33
(upraveno)
29. 8. 2007, 16:15
Zuzko, jedním slovem BÁSEŇ Je opravdu výborná, budu si muset aby vydržela i na zítra! Lucka
zrzka
(upraveno)
7. 10. 2007, 22:50
@malenka33
děkuji za pochvalu ať chutná!!!
Dandulee
(upraveno)
18. 4. 2007, 14:10
Dnes jsem vyzkoušela vaší svíčkovou a je opravdu výborná Všem doporučuji vyzkoušet,stojí zato
zrzka
(upraveno)
17. 3. 2007, 11:29
děkuji za komentáře, chvála vždycky potěší
Zrušený účet
(upraveno)
10. 3. 2007, 12:42
Uvařeno,snědeno,pochváleno Opravdu výborná svíčková,rychlovka takže od nás a doporučujeme.
mami
(upraveno)
3. 3. 2007, 10:05
Mám na svíčkovou mlsný jazýček, ale tohle je opravdu jedna z nejlepších svíčkových, jaké jsem kdy jedla. A hlavně!!!! Zhruba za hodinu (bez čištění zeleniny) máte hotovo , maso náááádherně měkounké, použila jsem roštěnku a omáčka nemá chybu Jen jsem nevěděla, zda tu cibulku mám osmahnout u té zeleniny, tak jsem ji dala do kastrůlku zvlášť a do toho cukr, potom koření a poté to přidala do oprančené zeleniny. Dělala jsem napoprvé hned 17 porcí, ale mám pocit, že z toho mého stálého ochutnávání na někoho nezbyde . Vřele doporučuju!!!!!