Zobrazit přihlášovací formulář
RYBY A DARY MOŘE
Skotský pstruh s grilovanou zeleninkou

Skotský pstruh s grilovanou zeleninkou

Potřebné ingredience

Na 4 porce - 4 filety s kůží ze skotského pstruha (odpovídá jednomu balení v Marks&Spencer), 2 menší cukety, 4 střední mrkve, 2 velké kapie, 6 menších nebo 4 větší žampiony, olivový olej nebo přepuštěné máslo, sůl, pepř, čerstvý tymián

Postup přípravy

Filetky si připravíme na přepuštěném másle nebo olivovém oleji normálně na velké pánvi, první děláme tu stranu s kůží, tu bez kůže až jako druhou. Snažíme se, aby byly rybky…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Co dům dal aneb parádní grilovaný salátek z paprik (taky jako příloha)

Co dům dal aneb parádní grilovaný salátek z paprik …

Potřebné ingredience

na 1 porci: 1-2 papriky (podle hladíku), 1 rajče, 1 cibule na půlkolečka, jeden stroužek česneku nasekaný na tenké plátky, krémový sýr feta, extrapanenský olivový olej, nefiltrovaný olivový olej (možno vynechat), bylinky (máta, bazalka nebo oregáno), sůl, černý pepř v mlýnku, pár kapek šťávy z limetky

Postup přípravy

Nějak jsem včera nestíhala nákup, doma skoro nic nebylo, tak byl dneska k obědu tenhle teplej salátík. Dělala jsem ho tak, že si nakrájím papriku na menší kousky, cibuli na…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Losos s jahodovou salsou

Losos s jahodovou salsou

Potřebné ingredience

Filet z lososa, alespoň dvě plné hrsti zralých jahod, jednu až dvě hrsti cherry rajčátek, na drobná kolečka pokrájenou jarní cibulku, hrst velkolisté petrželky, balzamikový ocet, olivový olej, citrón, med, sůl, pepř.

Postup přípravy

Nějak se mi zastesklo po létě... A pak jsem našla tuhle fotku, kterou jsem sem zapomněla dát... Tak napravuji, byť to zase budu vařit až v létě :-D Recept na lososa s jahodami…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Tagliatele arabiatta (těstovinky hlavně pro manžu, působí jako afrodiziakum  ,-)))

Tagliatele arabiatta (těstovinky hlavně pro manžu,…

Potřebné ingredience

jedno balení těstovin, konzerva krájených rajčátek (nedávám úplně celou), malá chery rajčátka, 3 stroužky česneku, 1 pálivou papričku, trošička mletého chilli (pokud je paprička míň pálivá), nasekaná petrželka, trocha čerstvé bazalky a sýr na posypání.

Postup přípravy

Těstovinky si dám vařit podle návodu na obalu do hodně osolené vody. Na rozehřátou pánev dám rozehřát tak dvě až tři PL olivového oleje a pak do něj vhodím nasekaný česnek (NE…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Těstoviny s citronem a bazalkou jako od Polraicha - naprosto nejlepší letní jídlo!!!

Těstoviny s citronem a bazalkou jako od Polraicha -…

Potřebné ingredience

balení těstovin (nějaké dlouhé placaté, ideálně vaječné, ale nemusí být), 1 citron, trocha másla, menší naběračka kuřecího vývaru, lístky čerstvé bazalky, sůl, nastrouhaný sýr (parmazán nebo gran padano)

Postup přípravy

Je to strašně jednoduchý! Jako první dám podle návodu vařit těstoviny, citronovou kůru nastrouhám, citron zbavim bílých částí a dužinu nakrájim na malé kousky. Ty kousky pak…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Božská svíčková omajda :-))

Božská svíčková omajda :-))

Potřebné ingredience

asi kilo hovězího masa (nejlépe loupaná plec), špek vcelku, cca 3/4 litru hovězího vývaru (ne masox), sádlo nebo máslo (raději sádlo + trocha másla na zjemnění a na jíšku), smetana, 3PL plnotučné hořčice, troška octa, 2 deci bílého vínka, 2 střední mrkvičky, půlka menšího celeru, 1 větší petržel, 1 větší cibule, 1 jablíčko (ideálně nejedovatě červené), 1 citron, hladká mouka na jíšku, koření (bobkový list, černý pepř, tymián), cukr, sůl, plátýnko na koření a provázek na maso ,-)

Postup přípravy

Nejdřív si všechno hezky nakrájím na kostičky (celer, mrkvičku, petržel, cibuli, jablíčko a kousek špeku). Ze zbytku špeku si udělám špalíčky a těmi prošpikuju masko. Pak ho…

Zobrazit více...
DĚTSKÉ SPECIALITY
Telecí řízečky s brkaší (nebo taky teuecí žížek, L a Ř nám občas ještě úplně nejdou :-D)

Telecí řízečky s brkaší (nebo taky teuecí žížek, L a Ř…

Potřebné ingredience

plátky z telecí kýty, máslo na smažení (ideálně přepuštěné), vajíčko, strouhanka, hladká mouka, brambory, měkké máslo, teplé mléko.

Postup přípravy

Ani nevím proč, nejspíš podle chuti, ale zvykla jsem si dělat kuřecí řízečky na oleji, vepřové na sádle a telecí na másle :-D Každopádně telecí u nás jednoznačně vedou :-) Pokud…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zeleninová polívčička (klasický zeleninový vývárek s kapáním)

Zeleninová polívčička (klasický zeleninový vývárek s…

Potřebné ingredience

1 malá kedlubna, 1 neoloupaná střední cibule, 2 velké nebo 3 menší mrkve, 2 střední petržele, 3 plátky celeru, 2 plátky zázvoru, 2 stroužky česneku, bobkový list, pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření, sůl, petrželka, 1-2 vajíčka (na 4 porce)

Postup přípravy

zeleninu většinou neloupu a jen pořádně omyju (ale může se oloupat - kromě cibule), nakrájím na větší kusy (krom česneku a cibule) a spolu s kořením zaleju vodou. Přivedu k varu,…

Zobrazit více...
HOVĚZÍ MASO
Gulášek - lahoda pro malé princezny i velké dřevorubce :-))

Gulášek - lahoda pro malé princezny i velké dřevorubce…

Potřebné ingredience

hovězí kližka nakrájená na kostky (zbytek surovin v množství cca na kilo a půl masa), litr a půl hovězího vývaru, nakrájená cibule (stejný množství jako kližky), dvě lžíce rajčátkového protlaku, lžíce povidel, hodně mletý papriky (sladká i pálivá, my dáváme více pálivé), sádlo, někdy dávám dva stroužky utřeného česneku, ale ne vždycky. Sušenou majoránku a trochu chilli dávám taky jen někdy, máme rádi, když je gulášek hodně masový :)

Postup přípravy

Na troše sádla si nakrájené maso zatáhnu ze všech stran. Snažim se do něj co nejmíň dloubat, aby z něj neutekla šťávička :) Pak ho z hrnce vyndám a přidám další trochu sádla. Na…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Rajčátkový salátek Caprese - nejrychlejší véča :-)

Rajčátkový salátek Caprese - nejrychlejší véča :-)

Potřebné ingredience

rajčátka (čím zralejší, tím lepší), sýr mozzarella, pár natrhaných nebo nakrájených bazalkových lístků, trocha extra panenského olivového oleje (nejradši máme řecké), třoška balzamikovýho octa (nemusí být), troška soli na dochucení, pečivo dle chuti

Postup přípravy

Tenhle salátek jsme si hrozně oblíbili v pizzerce, kam občas zajdeme na oběd, já ho dělám, když máme hlad, mně se nechce vařit, a chceme jíst co nejrychleji. Všichni ho máme moc…

Zobrazit více...

Kategorie