(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Gulášek - lahoda pro malé princezny i velké dřevorubce :-))
Potřebné ingredience
hovězí kližka nakrájená na kostky (zbytek surovin v množství cca na kilo a půl masa), litr a půl hovězího vývaru, nakrájená cibule (stejný množství jako kližky), dvě lžíce rajčátkového protlaku, lžíce povidel, hodně mletý papriky (sladká i pálivá, my dáváme více pálivé), sádlo, někdy dávám dva stroužky utřeného česneku, ale ne vždycky. Sušenou majoránku a trochu chilli dávám taky jen někdy, máme rádi, když je gulášek hodně masový :)
Postup přípravy
Na troše sádla si nakrájené maso zatáhnu ze všech stran. Snažim se do něj co nejmíň dloubat, aby z něj neutekla šťávička :) Pak ho z hrnce vyndám a přidám další trochu sádla. Na tom si pak osmahnu cibulku (když se dělá až po mase, má pak guláš masovější chuť, někdy k ní i přidám trošku slaninky :)). Dělám nejdřív půlku cibulky a pak přisypu zbytek, aby guláš nebyl tak sladký. Když mam cibuli hezky zlatou, zaprášim ji paprikou a trochu to osmahnu. Přidám maso a znova zaprášim paprikou a osmahnu. Pak přidám rajčatový protlak a zase osmahnu. Nakonec jen přidám ještě trochu papriky a znova osmahnu. Když se něco přichytne na dno, nevadí, jen se to nesmí spálit na uhel :) Pak zaleju vývarem a pořádně zamíchám, aby se to, co se přichytlo na dno, odlepilo :) Nepoužívám masox, používám zamraženej zbytek vývaru z toho, když dělám třeba tuhle polívku - http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=129811&user=279024 . Pak ztlumim plamen a nechám dělat pod pokličkou. Čas od času to zkontroluju a zamíchám. Asi v půlce doby, kterou to chci vařit (samozřejmě čím déle, tím lépe), vmíchám lžíci povidel a nechám dál dělat na mírnym plameni. Nesmí to moc bublat. Česnek většinou nedávám, ale dá se dát skoro kdykoliv během vaření. tak 10 minut před koncem zasypu trochou chilli (ty povidla se jinak do druhého dne rozleží a gulášek je pak moc sladkej :-D). Na konci můžu ale nemusim dát trochu sušený majoránky, rozetřený mezi prstama. Miláček slíbil, že udělá houskové knedlíky, ale nakonec byl moc unavený, tak jsme si to dali jen s těstovinama, ale i tak byl moc dobrý :-)) vždycky nám vydrží na 3 nebo 4 dny, což je super, dělám ho proto hlavně tehdy, když vim, že pak další dny nebudu mít moc času vařit :-)) Super taky je dát do něj na začátku trošku promletejch jater, ale to se u nás bohužel moc nechytlo. Ozdobit se dá třeba nakrájenou jarní cibulkou :))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
monka229
(upraveno)
10. 6. 2012, 22:45
guláš se už nezahušťuje?
Lucy Ash
(upraveno)
10. 6. 2012, 23:24
@monka229
správnej guláš se nikdy nezahušťoval, zahustit ho je potřeba jen pokud není dost cibule, ale zrovna u guláše mi přijde škoda jí tam dost nedat (třeba u segedínu ta cibule nefunguje, tam je potřeba tomu trochu pomoct)... když už potřebuju nutn zahustit, protože dám třeba moc vývaru a nechce se mi odvařit, tak zahušťuju chlebem, ale to opravdu jen výjimečně... jíška (nebo jen zarestovaná mouka) ho podle mě dělá takový tahavý a s pachutí
Hranarova
(upraveno)
10. 6. 2012, 16:10
vypadá skvěle
Lucy Ash
(upraveno)
10. 6. 2012, 16:18
@Hranarova
Děkuju, všichni si ho dneska strašně pochvalují a já si taky musela lžíci přidat... Zkušela jsem gulášových receptů už spoustu, ale tenhle je prostě náš naprostý favorit, prostě ... tak už jsme u něj zůstali