Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Telecí řízečky s brkaší (nebo taky teuecí žížek, L a Ř nám občas ještě úplně nejdou :-D)

0.0
Telecí řízečky s brkaší (nebo taky teuecí žížek, L a Ř nám občas ještě úplně nejdou :-D)

Potřebné ingredience

plátky z telecí kýty, máslo na smažení (ideálně přepuštěné), vajíčko, strouhanka, hladká mouka, brambory, měkké máslo, teplé mléko.

Postup přípravy

Ani nevím proč, nejspíš podle chuti, ale zvykla jsem si dělat kuřecí řízečky na oleji, vepřové na sádle a telecí na másle :-D Každopádně telecí u nás jednoznačně vedou :-) Pokud chceme dělat řízečky na přepuštěném másle, je dobré začít tím. Máslo do rendlíku, malý až střední plamen a posbírat pěnu. Je lepší použít méně másla, víc másla trvá hrozně dlouho. Hlavně se nesmí připálit! Pak si dáme do osolené vody vařit oloupané nakrájené brambory a připravíme masíko. K obědu dělám větší kousky masa, když připravuju řízečky třeba na nějakou oslavu, dělám je na takové proužky (asi jako stripsíky z KFC), které se dají vzít na napichovátko nebo do ruky. Vyklepeme, klasicky obalíme v mouce (přebytečnou oklepat a tu, co zůstane, prstíkama zamačkat), v rozmíchaném vajíčku a ve strouhance, aby byla vrstva co nejrovnoměrnější. Rozehřeju si přepuštěné máslo a na to dám dělat řízečky (je lepší je dělat na ne úplně největšim plameni, ať zůstanou hezky zlaťoučký a strouhanka se nepřipaluje). Průběžně taky kontroluju brambory, jestli už nejsou uvařené. Když jsou, normálně rozmačkám, vmíchám trochu měkkého másla a zaleju trochou teplého mléka. Míchám a přidávám, dokud není kaše hezky vláčná (ale zase ne moc). Na brkaši miluju třeba nakrájenou jarní cibulku, zelenou část pórku nebo pažitku, ale když není, dávám aspoň opečenou normální cibulku (není spálená, jen se mi to nedaří vyfotit :-( )... Jakmile jsou hotové řízky, dám je na chvilku odpočinout na papírový ubrousek a ubrouskem je i přykryju, nasákne to přebytečný olej/tuk a jsou pak lepší :) Rajčátka dávám jen, pokud jsou dobře zralá. Když zeleninka na oblohu není úplně super, tak radši nedávám žádnou. Když dávám oblohu, zaliju ji alespoň trochou zálivky (třeba oliv. olej, trocha dobrého octa, nějaké bylinky, sůl, trocha pepře). Já prostě tuhle starou dobrou klasiku miluju a díky bohu, že miláček s malou taky :-))) Není to nic pro dietáře, ale ochutnat může dozajista každý (proto na oslavy dělám ty malé proužky).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

babanka 31. 8. 2012, 14:46
Díky za recept už vím, jak udělat řízky a bramborovou kaši (Y) (Y) (Y)
Evásek.cz 25. 6. 2012, 0:06
to je úplný román ,-)
Michaela_ 24. 6. 2012, 19:50
"žížek" vzdy chutna lepe nezli obycejny "řízek"
Lucy Ash 24. 6. 2012, 23:53
@Michaela_ Tak o tom vůbec není třeba pochybovat (smich) naše (X) v tom má naprosto jasno a ja uz radsi ani nic (zip) (smich)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie