(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Halušky s bryndzou pro mlsné jazýčky:-)
Potřebné ingredience
Halušky - buď v prášku Vitana anebo brambory,sůl,polohrubá mouka,vejce
bryndza (já kupuji v Hrušce,ale mají i v tescu, kauflandu - snad bude stejně dobrá), anglická slanina - 20 dkg, trošičku tekuté šlehačky
Postup přípravy
Já tohle jídlo dělám většinou,když potřebuji něco rychlého,proto dělám nejčastěji z halušek v prášku - ty od vitany jsou moc dobré. Když je čas dělám domácí - syrové brambory nastrouhám, osolím (nepřehánět - dosolit se můžou ve vodě,ve které se vaří), přidám 1 vejce a polohrubou mouku - tolik,aby se vsákla a mělo to konzistenci těsta (množství napsat nemůžu, protože každé brambory obsahují jiné množství vody a mouka saje jinak,takže fakt od oka). Dám do vařící osolené vody přes spec. síto na halušky (viz foto) a povařím chvilku - než vyplavou nahoru. Scedím.
Uvařené a scezené halušky dám do mísy, přidám bryndzu, osmaženou anglickou slaninu a trošičku (ani né deci) tekuté šlehačky -opravdu jen na zjemnění. A můžeme papkat:-)
Kdo bryndzu v životě nezkoušel - nemusí chutnat každému, ale např. manžel je hooodně vybíravý a jak tohle poprvé ochutnal - chce to aspoň každý týden:-)
Uvařené a scezené halušky dám do mísy, přidám bryndzu, osmaženou anglickou slaninu a trošičku (ani né deci) tekuté šlehačky -opravdu jen na zjemnění. A můžeme papkat:-)
Kdo bryndzu v životě nezkoušel - nemusí chutnat každému, ale např. manžel je hooodně vybíravý a jak tohle poprvé ochutnal - chce to aspoň každý týden:-)
Tyhle jsou moc dobré ze sáčku - ale je to na max. 2 porce,takže pro více lidí dělejte ze 2...
Haluškovač,který používáme (doporučuji zapojit manžela:-)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Caughlin
(upraveno)
16. 1. 2012, 8:04
Prosím poraďte, jak se správně dělají halušky s pomocí speciálního struhadla. Koupila jsem si ho, abych si usnadnila práci, ale nějak mi to s ním nejde... Děkuji.
adriM
(upraveno)
20. 1. 2012, 21:25
@Caughlin
Zdeni já mám takové to jakoby síto s velkýma dírkama. Dám na to těsto a jednoduše vařechou jakoby pasíruji. A ještě lepší když to udělá chlap Jinak existuje myslím taky nějaké to struhadlo, dá se zase trocha těsta a přejíždí se tím struhadlem nebo jak to popsat...
Kacur
(upraveno)
1. 3. 2009, 19:59
Ahojky, to jsem opět já Hádej co jsme měli včera na obídek Přesně podle receptu. Sami s Liborem jsme spořádali celý sáček Halušek (ten co je pro cca 3-4 osoby), jak nám opět chutilo Tyhle bych mohla jíst každý týden
adriM
(upraveno)
1. 3. 2009, 22:20
@Kacur
Téda to jsem fakt moc ráda,že vám tak zachutnaly . Já z většího množství raději nedělám,protože je mi jasné,že bych to pak pojídala celý den
Kacur
(upraveno)
1. 3. 2009, 21:50
@adriM
No, nejhorší je,že mi to nejedli celý den ale rovnou najednou snědli na oběd. No chápeš to???
adriM
(upraveno)
1. 3. 2009, 22:21
@Kacur
Ale jo chápu,jíš přece za dva ne?
Kacur
(upraveno)
28. 9. 2008, 12:54
Ahoj Andy, tak dnes u nás opět zabodovaly tvoje halušky
adriM
(upraveno)
28. 9. 2008, 20:20
@Kacur
Jé tak to jsem moc ráda,že sis na mě vzpoměla i při slunečné nedělní pohodičce
veronova
(upraveno)
7. 6. 2008, 10:16
tak jsem se konečně dostala k vyzkoušení bylo to výborné ,určitě uděláme častěji malá se na to sice prvně nekoukala nadšeně ale nakonec jí to chutnalo
adriM
(upraveno)
11. 6. 2008, 19:41
@veronova
Tak to jsem ráda,že chutnalo, i když jste dělala úplně poprvé
vikča12
(upraveno)
8. 3. 2008, 22:28
Tak toto jedlo tiež milujeme, mávame určite minimálne každý mesiac Do doma robených halušiek ani nemusíte dávať vajíčko, halušky sú potom viac makké a my dávame miesto sladkej smotany, kyslú pochúťkovú smotanu, a nakoniec sa ešte može posypať nastrúhaným oštiepkom A ak máte radi bryndzu, tak by vám možno mohla chutiť i bryndzová pomazánka: bryndza, maslo, nadrobno nakrájaná cibuľka, pažítka, mletá červená paprika, može byt aj trošku drvenej rasce, všetko vymiešať, tiež mňamka
Jobula
(upraveno)
8. 3. 2008, 22:44
@vikča12
taky potvrdzujem pomazanka DELIKATESA
adriM
(upraveno)
8. 3. 2008, 23:07
@Jobula
Ano tak tuhle pomazánku jsem kdysi u babičky tuším taky jedla, je trošilinku podobná chuťově tvarohové??? Určitě udělám, dnes jsem dočetla jak je bryndza zdravá, tak by byla škoda nevyzkoušet
vikča12
(upraveno)
9. 3. 2008, 12:52
@adriM
Myslím že vám bude chutiť, chlapi ju majú radi k pivku alebo vínu na jednohubky, ak to nebudete robiť aj pre deti, tak kľudne možte pridať aj niečo pikantnejšie-napr. pálivú papriku, podľa chuti, maslo mám odskúšané ramu creme bonjour, je to potom taká akurátna konzistencia a hodne čerstvej pažitky. Tak potom dajte vedieť či chutila.
Jobula
(upraveno)
8. 3. 2008, 13:52
Musim potvrdit ze na halusky naozaj nic nema papam ich od malinka a to uz je pekne dlho a este som sa ich neprejedla a naozaj sa daju papat s kadecim od taneneho syru az po nivu rozpustenu v troche smotany aj s pomaz.maslom!!! naozaj delikatesa!!!
adriM
(upraveno)
8. 3. 2008, 18:16
@Jobula
No Anet to byste asi nebyla ta pravá Slovenka, kdybyste halušky neměla ráda,že? Ale když mi máme tááák moc rádi s tou bryndzou, že se nám ani nechtějí zkoušet s jinými sýry, i když to bude určitě taky dobrota
Jobula
(upraveno)
8. 3. 2008, 22:02
@adriM
Ja tiez móóóóc milujem tu bryndzu a ktomu zincicu , júúúj ale moj manzel a chrobacik ju nepapaju aspon mam viac no nie?Boze tolko hodin a ja myslim na halusky,no co ked su tak super
adriM
(upraveno)
8. 3. 2008, 23:08
@Jobula
Kacur
(upraveno)
8. 3. 2008, 11:51
Ahoj Andy, dělám halušky už jen podle tvého receptu, však víš, a musím jen potvrdit, že tohle jídlo je delikatesa Hned jak jsem viděla hlavní foto, tak jsem si tu chuť vybavila a štve mě, že mám už v troubě jelito......
adriM
(upraveno)
8. 3. 2008, 12:16
@Kacur
Katko myslím,že tě to nemusí štvát, já bych si jelito teda ráda dala , škoda že si to nenapsala dřív, teď už to nestihnu !
sulipupi
(upraveno)
8. 3. 2008, 11:11
někdy nahradím nivou a taky mňamka
kafra
(upraveno)
8. 3. 2008, 11:14
@sulipupi
já zase lučinou a když jsou hotové,polejvám zakysanou smetanou
adriM
(upraveno)
8. 3. 2008, 13:35
@kafra
Určitě se dá nahradit akorát z toho pak vznikne zase úplně jiné jídélko Já zas nemusím moc nivu ve větším množství a lučina ta je bryndze možná trošilinku podobná Akorát nevím co udělá v kombinaci s tou anglickou slaninou?
kafra
(upraveno)
9. 3. 2008, 9:37
@adriM
Andrejko,neudělá to nic,je to jedlé,ale bryndza je bryndza. A halušky dělám domácí a bez vajíčka. Ale takové jako dělá moje mamka na Slovensku,neumím
mima.m
(upraveno)
8. 3. 2008, 11:06
No já je dělala s brynzou 2x a vždy to naše střeva nezvládly. tak teď je dělám se zelím a s uzeným
Jobula
(upraveno)
9. 3. 2008, 10:39
@mima.m
To je naozaj čudnééé hadam si tie creva len musia zvyknut a pak to be O.K.
adriM
(upraveno)
8. 3. 2008, 14:44
@mima.m
Tak to slyším poprvé A to vám nechutnaly a snědli jste je anebo chutnaly a pak vám to nesedlo? Jak jsem psala,není to jídlo,které musí chutnat každému, ale jakmile vám zachutná, je to něco jako droga
mima.m
(upraveno)
29. 5. 2008, 0:11
@adriM
Chutnaly a moc, jen jsme pak museli na WC rychlým krokem................... Tvarohy, jogurty, žervé...... jíme docela často, ale brynza byla moc silná
veronova
(upraveno)
8. 3. 2008, 11:06
nechci vypadat jak negramot ale co to je bryndza? to už se kupuje hotové?mám to hledat v sýrech? chci ten recept vyzkoušet,vypadá dobře
adriM
(upraveno)
8. 3. 2008, 11:16
@veronova
Verun bryndza se prodává mezi sýry apod. a je to typické slovenské jídlo, má svou specifickou chuť, musí se to vyzkoušet, těžko se popisuje Jak jsem psala výše, já ji kupuji u nás v Hrušce, je tam moc dobrá, ale myslím, že už se prodává téměř všude, viděla jsem ji i v kelímku v Kauflandu, Tescu,...Tady jsem něco o bryndze našla na netu: http://venusanka.cz/index.php?page=viewclanek&sekce=Dobroty&idcl=760 A určitě jako negramot nevypadáte, hodně lidí tohle jídlo nezná, bohužel
veronova
(upraveno)
8. 3. 2008, 11:28
@adriM
Andrej,děkuji moc za vysvětlení ,teď mě ta bryndza láká ještě víc vyzkouším a pak dám vědět
lilly029
(upraveno)
8. 3. 2008, 10:10
Jé halušky s bryndzou máme rádi, vždy na Slovensku jsem je zkoušela a doma ještě ne, tak určitě brzy vyzkouším!!!
adriM
(upraveno)
9. 3. 2008, 9:33
@lilly029
Eli tak dejte vědět jestli se povedly
lilly029
(upraveno)
15. 3. 2008, 12:42
@adriM
Andrej, tak hlásím, že povedly Dělala jsem dnes na oběd, raději z toho prášku a opravdu halušky byly jako domácí, s bryndzou vyniikající a ta slaninka k tomu, no úžasné
adriM
(upraveno)
3. 4. 2008, 21:57
@lilly029
El až teď jsem si všimla komentáře, tak to je super, že se povedly!!! Ale pro vás to ani nebyla novinka, když jste psala, že jste je jedla na Slovensku,že?
Skramuška
(upraveno)
8. 3. 2008, 10:39
@lilly029
Super, takove doma delavame a moooc nam chutnaji. Akorat je nedelame z pytliku, ale normalne ze syrovych brambor a nezkousela jsem pridat slehacku. Nemam rada tu variantu se zelim, ale bohuzel si pod pojmem halusky dost casto lidi predstavi prave to zeli
adriM
(upraveno)
8. 3. 2008, 11:17
@Skramuška
Silvi přesně tááák, já taky halušky se zelím nějak nemusím, sním je jen když není na výběr nic jiného . Zkuste přidat malilinko té šlehačky, to je fajn vychytávka, udělá je ještě jemnější