Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 12 návštěvníků)

Barevný nepečený dort

0.0
Barevný nepečený dort

Potřebné ingredience

1 litr mléka, 3x vanilkový pudink v prášku (příchuť můžete vybrat podle sebe), 310g másla, 10 lžic cukru krystal, 3 balíčky piškotů, 5 banánů (nebo jiné ovoce, jahody, kompotovaný ananas nebo mandarinky) hrnek silné kávy, pokud děláte dort pro děti nahraďte kávou bez kofeinu nebo práškovým kakaem zalitým horkou vodou, nově používám meltu nebo ovocný čaj, dospělým můžete dát do kafe trošku rumu, potravinářská fólie, ovoce podle fantazie na ozdobení, potravinářské barvivo, barevné sypání, šlehačku, apod. na zdobení. Pokud chcete dort potahovat marcipánem tak marcipán.

Postup přípravy

Pokud chcete dělat barevný dort, doporučuji barvit již pudink, v mléce se barva dobře rozpustí a pak je ta barva jednolitá. Počítejte s tím, že barvy budou po přidání másla světlejší. V litru mléka uvaříme tři pudinky, pokryjeme potravinářskou fólií, zamezí přístupu vzduchu aby se navrchu neudělal tuhý škraloup (nespalte si prsty) a necháme zcela vychladnout - pozor podle návodu na pudinku má být mléka více, ale tím se neřiďte nebo budete mít krém moc řídký a pudink neslaďte /nebo jen trochu). Uvaříme hrnek silné kávy (nebo kakaa s vodou) a necháme vystydnout. Máslo s cukrem utřeme dohladka, našleháme a po částech vmícháváme studený pudink. Pokud chceme krém barevný použijeme potravinářské barvivo. Banány nakrájíme na kolečka (cca 0,5 - 1cm). Nejlepší je použít dortovou formu s oddělovacím okrajem a pak krájet dort přímo na tom kulatém plechovém dně. Pokud vám tento způsob nevyhovuje, potáhněte dno formy (pouze dno) potravinářskou fólií, začněte skládat nejprve banány a před zdobením dort oddělte od stran a opatrně překlopte na tác, díky vložené fólii snadno dno odstraníte a fólii sloupnete, v tomto případě musíte končit skládání vrstvou piškotů a to rovnou stranou nahoru (nepotírat již krémem), potom to vlastně bude spodek dortu. Nově jsem vyzkoušela na dno pečící papír a při troše šikovnosti jde dort posunout z formy na dlaň a pak papír oddělat takže spodek zůstane spodkem. Vrstvy rovnáme takto - piškoty - krém (ne silnou vrstvu jen aby piškoty nebyly vidět) -banány - piškoty namáčené v kávě (jen chviličku cca 2-3 vteřinky, nesmí se rozmočit) - krém - banány - krém - a zase od začátku piškoty - krém - atd. až nám skončí forma nebo jak chceme dort vysoký. Nahoře bychom měli skončit banány a již nedávat krém (jednou mi vyšli navrch piškoty a taky to nevadilo, jen se musí dát rovným nahoru) dort pokryjeme fólií, zatížíme, hrncem, talířkem nebo miskou o menším průměru než je forma a dáme do lednice, až druhý den zdobíme zbylým krémem a podáváme . Zdobení je plně na vaší fantazii, pár obrázků je na konci receptu, pokud budete potahovat marcipánem nebo polévat čokoládou, udělejte si krému tak o třetinu méně. Mě moc chutná kombinace čokoládového pudinku a banánů v jedné vrstvě nahrazenými jahodami, už jsem zkoušela i kiwi a ananas, doporučuji banány úplně nevynechávat bez nich to nějak není ono, ale záleží na chuti každého. Přeji zdárné tvoření všem a pokud si nebudete s něčím vědět rady klidně pište.

vaříme pudink

mícháme krém

vrstvíme

a vrstvíme

a prozměnu vrstvíme

stále vrstvíme

dáváme chladit

zdobíme

servírujeme a fotíme (pro Báru 2007)

krájíme a jíme

pro manžela 2007, stejný postup, použitý čokoládový pudink a jahody, jednou místo banánů a nahoru na ozdobu, nezbyl mi krém tak to bílé nahoře čím jsem doplnila mezery je pribináček :-)

pro Kačku 2007, ten růžový krém je z malinového pudinku, ale musela jsem přidat i barvivo, jinak by ta růžová byla moc světlounká.

Společný dort 2008
tentokrát jsem použila kokosový pudink a obarvila potravinářským barvivem nazeleno a oranžovo.

tentokrát jsem dělala nahoru panenku se sukní, takže jsem menší zaoblenou misku vyložila potravinářskou fólií a stejným postupem jako u dortu vyskládala piškoty, krém a ovoce, nechala v lednici do druhého dne a pak překlopila nahoru na dort, doprostřed vykutala díru, zastrčila panenku a zdobila. POZOR udělejte si víc krému alespoň o jeden pudink, já dělala tetokrát krém ze čtyř pudinků a vyšlo mi to jen tak tak a to jsem šetřila, možná raději udělat z pěti a pak holt zbude, nebo udělat větší sukni panence.

Pro Kačku 2009
puding byl banánový, potravinářské barvivo zajistilo efekt, už dávám jahody do jedné vrstvy pokaždé, připadá mi ta chuť pak svěžejší.

základ udělán do kulaté formy a do formy na biskupský chlebíček. Původně mělo být z podlouhlé formy tělo a z kulaté dvě křídla, ale nakonec jsem musela improvizovat a udělat dva dorty. Krém jsem dělala z 1750ml (litr a třičtvrtě) mléka a pěti pudingů, cukr jsem odhadla. Kruh jsem rozkrojila na šestiny a obdélník na půl a vytvarovala motýla a vážku. Při zdobení jsem zjistila, že by bývalo bylo lepší nejprve umístit těla, nazdobit z boků a pak teprve přidat křídla protože se mi pak špatně zdobilo mezi tělem a křídly, no pro příště jsem poučená. Jinak byl postup stejný, je to pořád tentýž nepečený dort a holky ho mají rády a jiný nechtějí. Jen jsem tentokrát místo do kávy bez kofeinu (došla) namáčela piškoty do červeného ovocného čaje tak jsem zvědavá jaký vliv to bude mít na chuť.

pro Kačku 2010
takže ovocný čaj uspěl, dort chutnal jak dětem ve škole (tam jsem donesla motýla) tak nám doma (snědli jsme vážku) jen nevím jestli se Bára taky spokojí s motýlem momentálně mě nic jiného nenapadá.

pro Kačku 2010 náhradní
museli jsme zrušit oslavu protože Kačenka onemocněla, naštěstí se mi podařilo udělat z připravených základů místo jednoho dortu dva (většího motýla a menší vážku) aby se dort mohl vzít do školy a my nezůstali bez dortu, trochu jsem si u toho zapřemýšlela, ale vyšlo to.

pro Kačku 2012 srdce dělané ze dvou kulatých forem, podle jahod je trochu vidět jak jsem to rozkrájela a kousek mi ještě zbyl

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Pabik 26. 8. 2011, 22:35
Tak už se dortík chladí v lednici. (Y) akorát mi nezbyl žádný krém,tak jsem ukončila nahoře ovocem a zalila želatinou. Příště budu muset dodělat nějaký krém navíc :-) snad bude zítra chutnat.
Milamka 18. 6. 2012, 22:40
@Pabik Dělám rok od roku víc a víc krému, ale taky dělám větší dorty, letos už byl puding ze šesti balíčků, ale krém mi zbyl, hlkám to nevadilo, udělali si svoje malé dortíky do mističek.
šimi 17. 5. 2010, 18:48
(Y)
Žanet01 20. 1. 2010, 10:19
Krásné dortíky (Y) (Y) (Y) hned jsme museli s (X) (X) udělat (zajic) (zajic) (zajic) (L)
Markétizna 1. 4. 2009, 20:27
Vypadá to moc pěkně a určitě to bylo i moc dobré :-) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie