Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 32 návštěvníků)

VÝBORNÝ MEDOVNÍK S NÁPLNĚMI ZE SALKA

0.0
VÝBORNÝ MEDOVNÍK S NÁPLNĚMI ZE SALKA

Potřebné ingredience

Suroviny na medové těsto: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 vejce, 4 polévkové lžíce medu, 1 PL octa, 2 kávové lžičky jedlé sody. Suroviny na bílý a karamelový krém ze Salka: 2 kostky másla (2x250 g), 1 plechovka kondenzovaného bílého slazeného mléka, 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka (všechny suroviny musí mít stejnou-nejlépe pokojovou teplotu). Ostatní suroviny: 100 g strouhaných vlašských ořechů 100 g strouhaného perníku z upečených odřezků těsta. Suroviny na rozvar (sirup) pro potírání placek: 1 deci převařené vody, 1 lžička rumu a 1 lžička cukru.

Postup přípravy

Náročnost přípravy medového dortíku je nakonec pak kompenzované skvělým chuťovým zážitkem.

Postup-oba krémy:
Každou kostku másla samostatně vyšleháme do pěny a postupně přidáme kondenzované mléko.
Můžeme zašlehat i pár kapek rumu.
Vznikne nám bílý a karamelový krém, který před plněním uložíme do ledničky vychladit.

Postup-těsto:
Nad horkou vodní lázni necháme za stálého míchání spojit máslo, med, cukr a ocet.
Pak do tekuté směsi přidáme celá vejce a nakonec jedlou sodu s hladkou moukou.

Všechny suroviny dobře vymícháme do hladkého těsta, z kterého pak postupně vyválíme 5-6 tenkých plátů. Ty vykrojíme podle dortové formy o průměru 23 cm do kulatého tvaru-odřezky rovněž zužitkujeme a vše naskládáme na pečící papíry. Pláty i odřezky pečeme při teplotě 175 stupňů 4-5 minut.

Dokončení:
Každou placku nejdříve potřeme rozvarem-můžeme po obou stranách, pak potřeme střídavě krémy, velmi jemně posypeme směsí strouhaného perníku a mletých ořechů. Takto na sebe naskládáme všechny placky.

Krémem potřeme i celý povrch včetně boků a zbývajícími ořechy i perníkem hojně posypeme. Medovník vložíme do dortové formy, přikryjeme fólií, lehce zatížíme a necháme v chladu 24, nejlépe 48 hodin zaležet.

Přeji dobrou chuť.

Na obrázku je tence vyválený plát těsta, již vykrojený podle dortové formy, v které pak bude naplněný medovník uložený v ledničce. Odřezané části těsta rovněž upečeme a nastrouháme.

Od pečení nelze moc odbíhat. Za 4-5 minut je hotovo, proto je vhodné všechny pláty předem nachystat na pečící papíry a pak už jen postupně péct.

Výsledkem jsou pak tmavě zlaté a voňavé korpusy.

Zkontrolujeme tvar a přebytky odřízneme tak, aby se každá placka vešla do uzavřené formy.

Upečené pláty jsou tvrdkavé a prozatím nepoddajné. Ale díky sirupu a krému během uložení v ledničce celý medový dortík krásně zjemní a prolne všemi chutěmi.

Hotový a zaležený medovník můžeme pokropit čokoládovou polevou, s kterou velmi dobře chuťově ladí. Na fotografii je dortík z poloviční dávky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kastanek 6. 11. 2016, 7:38
Dobrý den, dělala jsem podle vašeho receptu jen jsem vyměnila mouku za bezlepkovou a je luxusní.jen placky jsem nevyvalela těsto bylo řídké takže jsem dělala lžicí tenké placky. (Y)MOC DĚKUJI ZA RECEPT nedělala jsem určitě naposled :-)
Nadys 31. 10. 2016, 18:21
(C)
P.A.V.L.A 31. 10. 2016, 18:00
(Y)
Susan24 31. 10. 2016, 9:35
Medovník jsem minulý týden pekla pro dceru k narozeninám a musím pochválit recept. Je naprosto skvělý, chutný a téměř nezbyl na druhý den. |:o)
hantonie 29. 8. 2016, 22:06
Evi, já je dělala poprvé, byl to takový okamžitý nápad. Dneska jsem ochutnala a jsou super, zkuste (F)
Evula.U 30. 8. 2016, 11:14
@hantonie Jee´ Petri, Vy jste zlaticko, ze jste si vzpomnela dat vedet, jak dopadly Vase kosicky (L) Nechtene jste utvorila neco noveho (clamp) Na vanoce bude medovnik pani Jarmilky a take z tohoto testa ve forme kosicku pani Petry . Dekuji oboum dvoum (F) (F) (F) (F) (F) (F)
hantonie 28. 8. 2016, 23:53
Medovník peču už léta, moje vnučky jej zbožnˇují. Právě jsem dopekla podle vašeho receptu, jenomže jsem si to trochu zkomplikovala ,-) , místo placek jsem dělala košíčky a aby to nebylo joooo jednoduché, tak ty malé ,-). První várku jsem formičky nevymazala, pomocí příborového nože šly vyndat, tak potom už jsem raději vymazávala a bylo to super. Z té dávky jich mám 130ks ,-) ,-). Zítra je naplním krémem a posypu ořechama a pocákám čokoládou. Jsou na středu pro zetˇáka do práce, snad budou chutnat
Evula.U 1. 11. 2016, 19:30
@hantonie Petro, kosicky se teda i me povedly (clamp) (clamp)
yarkal 30. 8. 2016, 12:20
@hantonie Zdravím obě děvčata, jak p. Petru, tak i p. Evu. Paní Petro-malinko k těm košíčkům-peču je rovněž z tohoto těsta, protože se s ním dobře pracuje, košíčkové korpusy jsou pevné. Potírám je uvnitř velmi tence jahodovou marmeládou a pak je plním buď bílým, nebo karamelovým salkovým krémem (někdy i oběma) anebo máslovo-pudinkovou náplní. Nechám vychladit a pak naplněné košíčky zaliji domácí čokoládou polevou-po denním zaležení, které je nutné, nemají chybu. A den po dni, jsou měkčí a chutnější. Tak ať se dílo podaří. (Y) (Y) (Y)
Evula.U 29. 8. 2016, 2:09
@hantonie Pani Petro, obcas ho delam, ale vubec by me nenapadlo delat take kosicky. Dekuji Vam za typ (Y)
Evula.U 24. 8. 2016, 1:01
(clamp) (clamp) (clamp)
yarkal 28. 8. 2016, 21:48
@Evula.U (F) (F)
Evula.U 31. 10. 2016, 8:44
@yarkal (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie