Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Špaldové řezy s mandlemi a slunečnicovými semínky :)

0.0
Špaldové řezy s mandlemi a slunečnicovými semínky :)

Potřebné ingredience

Těsto: * 250 g Hery, nebo másla * 250 g třtinového cukru, nebo cukru krupice * 250 g tvarohu, výborný je také vanilkový tvaroh z Lidlu na vaření * 250 g mouky - 125 g špaldové mouky a 125 g polohrubé mouky * 4 vejce * 1/2 prášku do pečiva * 1 vanilkový cukr * citrónová kůra * 2 lžíce rumu nebo třeba Amaretta * slunečnicová semínka * sáček plátků mandlí Sirup na polití: * 100 g třtinového cukru * 170 g medu * šťáva z jednoho citrónu * 1 lžička skořice * cca 1/5 běžného hrníčku vody

Postup přípravy

Utřeme tuk s vejci a cukrem. Přimícháme vanilkový cukr a nastrouhanou citrónovou kůru. Přidáme tvaroh a vše smícháme. Přichází na řadu mouka. Pokud použijete jen špaldovou mouku, těsto takřka nevyskočí, proto se používá kombinace s klasickou pšeničnou moukou. Ideální půl na půl. V našem případě 125 g špaldové mouky a 125 g polohrubé mouky s polovinou prášku do pečiva. Vše důkladně smícháme a nalejeme na plech nebo vymazanou a vysypanou koláčovou formu.Posypeme dle chuti slunečnicovými semínky a mandlovými plátky. Troubu si vyhřejme na 180°C a pečeme na spodní a horní ohřev cca 45 minut až hodinu. Lze přidat na závěr cca 5 minut horkovzduch. Během doby, kdy se nám peče koláč si uvaříme sirup na polevu. 100 g třinového cukru, 170 g medu smícháme v hrnci společně se šťávou z jednoho citrónu, lžičkou skořice a pětinou vody běžného hrníčku.Tuto směs za stálého míchání přivedeme k varu a poté snížíme teplotu a vaříme cca 4 minuty již bez míchání. Pokud se vám zdá sirup málo řídký, nebojte se přilít trošku vody. Pokud sirup nespotřebujete všechen, lze použít po uskladnění v lednici příště :) Po upečení a mírném vychladnutí koláče polejeme koláč připraveným sirupem. Připravený sirup lze nahradit i javorovým sirupem :)

Smíchané těsto vylejeme na plech. Podle množství buď na koláčovou formu, nebo klasický plech.

Posypeme dle chuti slunečnicovými semínky a plátky mandlí.

Během pečení těsta si připravíme sirup na polití. Cukr s medem, skořicí a trochou vody přivedeme za stálého míchání k varu. Snížíme teplotu a vaříme cca 4 minuty. Pokud by se vám zdál sirup příliš hustý, lze přidat trochu vody.

Koláč jsme pekli ve vyhřáté troubě na horní a spodní ohřev na 180°C cca 45 minut až hodinu. Lze přidat na posledních pět minut horkovzduch.

Po upečení a mírném vychladnutí polejeme připraveným sirupem, nebo můžeme použít i javorový sirup.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie