Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Citronový cheesecake (s ananasem a kokosem)

0.0
Citronový cheesecake (s ananasem a kokosem)

Potřebné ingredience

250 g máslových sušenek (club, bebe) ++ 125g másla ++ na náplň: 250 g tvarohu (ne odtučněný) ++200 g pomazánkového másla bez příchuti nebo krémového sýra (lučina, palouček, philadelphia, čerstvý sýr ve vaničce - lidl, tesco) (nebo dáme dva tvarohy, záleží na chuti) ++ 200g tučné zakysané smetany ++ 200 g cukru ++ 1,5 lžičky vanilkové esence (nevynechávat - bez ní to není ono) ** 1 vanilkový cukr ++ kůra z jednoho citronu a šťáva z půlky ++ 3 vejce +++++ sterilovaný ananas, 8 lžic kokosu. množství je do dortové formy průměru 24 cm, výška hotového cheesecakeu je 4-5 cm

Postup přípravy

originální recept vyšel někdy v roce 2006 v mladé frontě, přidala jsem jen kokos a ananas:-) ananas je možno nahradit mandarinkami nebo vynechat kokos i ovoce, záleží na chuti

Je potřeba ho pořádně vychladit, proto se dělá den předem. Pak je vláčný a nevysušený

sušenky v robotu rozsekáme, smícháme s roztopeným máslem a dáme do kulaté dortové formy vystlané pečicím papírem, okraje sušenek trochu zvedneme, aby byl dort i zboku sušenkový (udusávám hmotu skleničkou s rovným dnem, i na bocích, případně to jde i lžící). předpečeme v troubě na 180 stupňů cca 10 minut. vyndáme.troubu snížíme na 160 stupňů.
mezitím si připravíme náplň - rozšlehat tvaroh, sýry nebo pomaz. máslo s cukry, esenci a smetanu, přidat kůru a šťávu, pomaleji přimíchat vejce. potom kokos a nakonec jen lžící ananas. pomalu a opatrně nalít do formy. nechat chvíli stát, aby unikl vzduch, který jsme šleháním do hmoty dostali - v dortu by jinak byly bubliny.

do menšího kastrolu dáme vroucí vodu, strčíme dozadu do trouby a k tomu cheesecake. pečeme na 160 cca 35 minut - po této době vyzkoušíme, má se třást jako sulc. pokud je hotovo, necháme v pootevřené troubě cca půl hodiny dojít, potom dáme vychladnout mimo troubu a nakonec do lednice minimálně na 8 hodin.
péct bez té vody nedoporučuju, je to pak vyschlé a tvrdé, ale správný cheesecake má být krémový a vláčný.

servíruje se zakysanou smetanou s cukrem.

pokud děláte jen citronový, v originál receptu z Mladé fronty je tento recept na karamelizované ovoce:
Ideálním doplňkem jsou například karamelizované nektarinky, broskve nebo lesní plody.
Ve středně velké pánvi na větším plameni smíchejte 5 lžic vody a 140 g moučkového cukru. Za častého míchání vařte deset až dvanáct minut, dokud cukr nezkaramelizuje. Přidejte 25 g studeného másla, nakrájeného na kousky, 4 zralé pevné nektarinky nakrájené na klínky a případně pár kapek vanilkové esence. Vařte na středním plameni asi deset minut, aby ovoce změklo.

na řezu - na fotce je ještě málo ztuhlý, cca tři hodiny po upečení. chce to nechat do druhého dne:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie