(recept
si oblíbilo 41 návštěvníků)
Velikonoční mazanec, bochánek
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky,100 g moučkového cukru a stejné množství másla, lžíce sádla, 2 žloutky, špetka soli, 40 g droždí (nejlepší je vážené z pekárny), 3/16 litru mléka, půlku sáčku vanilkového cukru, nastrouhaná citronová kůra a 30 gramů nadrobno nakrájených mandlí do těsta a 20 g na ozdobení, 50 g v rumu namočených rozinek, rozšlehané vajíčko na pomazání
Postup přípravy
Do misky dám kvasnice, posypu lžičkou moučkového cukru, kvasnice se rozpustí, přiliju trochu vlahého mléka a lžíci mouky a udělám kvásek. Mezitím rozpustím máslo a sádlo, nesmí být do těsta horké, po vykynutí kvásku přidám mouku se lžičkou soli, prosátý cukr, žloutky a postupně přilévám zbytek vlahého mléka a rozpuštěného tuku, nakonec přidám rozinky a mandle. Pořádně vyšlehám, přikryju utěrkou a na teplém místě nechám zkynout. Zkynuté těsto srazím vařečkou a dám opět vykynout, to udělám 2x. Dobře vykynuté těsto rozdělím na dva bochánky, které trochu zploštím, dám na plech vyložený pečícím papírem a nechám ještě 20 minut vykynout. Poté střed rozříznu do kříže ostrým nožem či žiletkou, dobře pomažu vajíčkem a ozdobím na plátky nakrájenými mandlemi. Peču v předehřáté troubě, na 180 stupňů... něco přes půl hodiny
Ze stejného těsta můžete připravit jidáše neboli preclíky
Rozkrojený mazanec ke kafíčku
Rok 2019
Jidáše 2019 ze stejného těsta
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
michelka69
(upraveno)
21. 4. 2019, 20:46
Alenko, asi blbá otázka ale kolik to je 3/16 l mléka ?
krišon
(upraveno)
21. 4. 2019, 20:54
@michelka69
Necelý 1/4 litru
Petinka1
(upraveno)
21. 4. 2019, 19:50
Upečeno, vynikající
krišon
(upraveno)
22. 4. 2019, 10:47
@Petinka1
To mám sama radost
jagicka
(upraveno)
10. 3. 2019, 11:15
Krásné !! A jak se Vám podařilo docílit toho perfektního tvaru !!
krišon
(upraveno)
10. 3. 2019, 20:47
@jagicka
Krásný tvar je asi výsledkem 40ti leté praxe. Těsto musí být tužší a kynout pomalu, troubu dobře vyhřejte, aby se zapekly a pak můžete teplotu stáhnout a dopéct ...
jagicka
(upraveno)
14. 3. 2019, 15:16
@krišon
Díky za zprávičku, uvidím, jak se mi podaří
krišon
(upraveno)
17. 3. 2019, 12:10
@jagicka
Do Velikonoc času dost, natrénujete
PetraRol
(upraveno)
6. 4. 2018, 22:41
Krásně upečené
krišon
(upraveno)
8. 4. 2018, 11:05
@PetraRol
Stará trouba dobře peče, děsím se okamžiku, kdy bubu muset přejít na novou
Renča50
(upraveno)
2. 4. 2018, 17:45
Vynikající recept,rozplývá se na jazyku,vláčný.
krišon
(upraveno)
5. 4. 2018, 21:06
@Renča50
Děkuji, vláčný je díky sádlu ...
MajdaT.
(upraveno)
31. 3. 2018, 8:12
Alenko ,moc děkuji za bezvadný recept na mazanec ,je výborný a už jsem ho rozdala asi pěti lidem .Moc všem chutná.
krišon
(upraveno)
31. 3. 2018, 14:26
@MajdaT.
To jste mi udělala radost
MajdaT.
(upraveno)
1. 4. 2018, 9:29
@krišon
Paní Alenko,tak včera jsem zase pekla(4 kousky) a opět se povedli :D,protože Váš recept nemá chybu.A to jsem mazance letos pekla poprvé a určitě ne naposledy.Ještě jednou děkuji za skvělý recept.Krásné Velikonoce.
lidare
(upraveno)
25. 3. 2018, 20:13
krišon
(upraveno)
1. 4. 2018, 19:28
@lidare
Díky
milka1m1
(upraveno)
25. 3. 2018, 8:45
Nevite pro mne prasknul? Jinak je super
krišon
(upraveno)
25. 3. 2018, 18:06
@milka1m1
Vím, těsto jste neměla dostatečně propracované, nenechala jste ho pořádně vykynout na plechu, kynul vám ještě v troubě, kdy se už pekl a proto praskl .... ale to se stane, když člověk moc spěchá .... na chuti to nic nemění, ale už pak není zdaleka tak pěkný ..
kopretin.a
(upraveno)
23. 3. 2018, 14:04
3/16 litru mléka...na jaře je potřeba protáhnout mozkové závity, abych z toho neměla polívku nebo beton
krišon
(upraveno)
23. 3. 2018, 16:42
@kopretin.a
Necelý čtvrt litr mléka ... záleží na mouce
bakyka
(upraveno)
20. 3. 2018, 22:07
pane jo, ty jsou nádherné...v tomto případě nebudu čekat do Velikonoc, upeču hned o víkendu
krišon
(upraveno)
22. 3. 2018, 10:37
@bakyka
Eliško, vyzkoušejte a pokud nebudete mít sádlo, tak nahraďte lžící oleje, ale ne olivového. Naše babi používala do moučníku i husí sádlo.
bakyka
(upraveno)
24. 3. 2018, 22:19
@krišon
upečeno, zítra bude k snídani ochutnala jsem už teď a mazanec naprosto boží, nemá chybu, vláčný, nadýchaný, prostě jedna báseň, s těstem se báječně pracovalo, zadělala jsem v pekárně jo a kombinaci máslo+sádlo znám, jsem holka z moravské vesnice, takže u nás se sádlo běžně dávalo do buchet i do vánočky díky za výborný recept a jak se znám, budu dělat častěji, nejen o Velikonocích
krišon
(upraveno)
31. 3. 2018, 23:36
@bakyka
Mám radost, že se vám povedl.
backa
(upraveno)
19. 3. 2018, 19:51
Výstavní mazance
krišon
(upraveno)
20. 3. 2018, 12:20
@backa
Díky