Zobrazit přihlášovací formulář

Colový dort

0.0
Colový dort

Potřebné ingredience

NA KORPUS: máslo 250 g, kakao 60 g holandského typu, 250 ml cola, mouka pšeničná hladká 500 g, krupicový cukr 500 g, jedlá soda 1 ČL, podmáslí 120 ml, vejce 2 ks, vanilka 1 ČL mletá, nebo vanilinový cukr, sněhové pusinky 2 hrsti drcené
NA POLEVU: 6 PL cola, kakao 3 PL, máslo 120 g, moučkový cukr 400 g, vanilka špetka
Colové bonbóny, marmeláda,
Mascarpone krém - 250 g mascarpone, 250 g krémového sýra typu žervé, 100 g moučkového cukru, 350 g smetany ke šlehání 33% (lépe 40%), lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy

Colu, kakao a máslo přiveďte v kastrolu k bodu varu. Stáhněte z ohně a přisypte mouku, cukr, sodu a lehce promíchejte. Vmíchejte podmáslí, vejce, vanilku a pusinky. Troubu předehřejte na 175, horkovzdušnou na 155 °C. Těsto vlijte do formy o velikosti 32 × 22 cm či do kulaté dortové o průměru 23 cm a pečte 50–60 minut. Vychladlé těsto rozkrojte a promažte marmeládou. Mascarpone, sýr a cukr (případně více či méně podle chuti) dáme do robotu a společně prošleháme. Pak přilijeme smetanu s vanilkovým extraktem a pokračujeme ve šlehání do hustého krému. Krém by neměl být moc sladký.
Tento postup předpokládá výkonný robot. Pokud budete šlehat ručně, potom je lepší ušlehat šlehačku zvlášť a po lžících zašlehat do krému sýr a mascarpone. Krémem pomažte dort. Na polevu nejdřív svařte máslo, kakao, vanilku a colu. Odstavte a vmíchejte cukr. Polevou potřete korpus s krémem a ozdobte ho bonbóny.

Lze doplnit šlehačkou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

JulinkaOvulinka (upraveno) 21. 8. 2022, 10:00
ZAPÍJÍ SE TO ZÁSADNĚ JENOM KOLOU?

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie