Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Tažený štrůdl

0.0
Tažený štrůdl

Potřebné ingredience

těsto
280 g hladké mouky
125-140 g teplé vody
30 g oleje nebo sádla
1 lžička citrónové šťávy nebo octa
1 vejce
šp. soli
náplň
1 kg strouhaných jablek
rozinky
cca 4 lžíce strouhanky nebo mletých piškotů
cukr, skořice dle chuti
na potření
100 g másla


- rozinky zalijte horkou vodu a nechte máčet - pokud je nemáte rádi, dávat samozřejmě nemusíte

- do mísy prosejte mouku, v hrnečku rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu

- v míse smíchejte mouku s mokrým základem a vypracujte hladké, lesklé, hladké a vláčné těsto, které dejte minimálně na hodinu odpočinout na teplé místo

- těsto rozdělte na 4 díly, jeden si vezměte na práci, ostatní zakryjte a uschovejte





- zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka na náplň - váha uvedená v rozpisu surovin je brána jako čistá - co potřebujete přímo do štrůdlu, takže pokud budete čistit čerstvá jablka, připočítejte ještě nějakou váhu navíc - čerstvá jablka zbavte jádřinců a buď je nakrájejte je na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo, pokud byste měli příliš šťavnatá jablka, tak část šťávy vyždímejte

- rozpusťte si v rendlíku máslo a nechte trochu zchladnout, aby nebylo příliš horké

- když je těsto odpočinuté, vezměte jeden díl těsta, částečně ho rozválejte a přeneste na čistou utěrku

- předválené těsto začněte opatrnými pohyby vytahovat od středu ke krajům do všech směrů do tvaru obdélníku, dokud není dobře vidět vzor na utěrce - dávejte pozor, abyste těsto nepotrhali

- vytahaný plát potřete máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj čtvrtinu jablek - z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj, silné okraje okrájejte pryč

- pak jablka dle chuti poprašte cukrem i skořicí a pokud máte rádi rozinky v rumu, přidejte je

- pokud máte mokřejší jablka, dejte strouhanku ještě na jablka nebo je před nandáním na těsto lehce vyždímejte




- plát směrem od sebe přehněte těsto přes jablka, okraje přeložte směrem dovnitř a celý plát srolujte





- hotový závin přeneste na plech s pečíc

Postup přípravy

- rozinky zalijte horkou vodu a nechte máčet - pokud je nemáte rádi, dávat samozřejmě nemusíte

- do mísy prosejte mouku, v hrnečku rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu

- v míse smíchejte mouku s mokrým základem a vypracujte hladké, lesklé, hladké a vláčné těsto, které dejte minimálně na hodinu odpočinout na teplé místo

- těsto rozdělte na 4 díly, jeden si vezměte na práci, ostatní zakryjte a uschovejte





- zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka na náplň - váha uvedená v rozpisu surovin je brána jako čistá - co potřebujete přímo do štrůdlu, takže pokud budete čistit čerstvá jablka, připočítejte ještě nějakou váhu navíc - čerstvá jablka zbavte jádřinců a buď je nakrájejte je na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo, pokud byste měli příliš šťavnatá jablka, tak část šťávy vyždímejte

- rozpusťte si v rendlíku máslo a nechte trochu zchladnout, aby nebylo příliš horké

- když je těsto odpočinuté, vezměte jeden díl těsta, částečně ho rozválejte a přeneste na čistou utěrku

- předválené těsto začněte opatrnými pohyby vytahovat od středu ke krajům do všech směrů do tvaru obdélníku, dokud není dobře vidět vzor na utěrce - dávejte pozor, abyste těsto nepotrhali

- vytahaný plát potřete máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj čtvrtinu jablek - z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj, silné okraje okrájejte pryč

- pak jablka dle chuti poprašte cukrem i skořicí a pokud máte rádi rozinky v rumu, přidejte je

- pokud máte mokřejší jablka, dejte strouhanku ještě na jablka nebo je před nandáním na těsto lehce vyždímejte




- plát směrem od sebe přehněte těsto přes jablka, okraje přeložte směrem dovnitř a celý plát srolujte





- hotový závin přeneste na plech s pečíc

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie