Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Tažený štrůdl

0.0
Tažený štrůdl

Potřebné ingredience

Tento tažený štrudl dělávala moje prateta a děda na Slovensku. A ten jsem se naučila když jsem byla malá. doted jsem ho měla založeny a vzmomela jsem si na nej. Je užasny a super se s těstem pracuje. 350 g hladke mouky, špetka soli, 1/8 l mléka, 1 vejce, 30g sádla- těsto
asi 1 kg jablek nastrouhanych na platky(ja strouham v robotu jsou stejne velke), hrst spařených rozinek, vlašske ořechy, cukr krystal dle chuti, cukr vanilka, skořici a na masle orestovanou strouhanku (tak hrneček strou)

Postup přípravy

Mouku si proseju na val, pridam špetku soli,postupne nozem zpracovávam a přidavam mleko s míchané s vajičkem a rozehřatým sadlem. Pak to zapracovávam rukou, občac si těsto podsypu tak ani ne lžící mouky a dost to promačkávam, Můzem i testem boubnout o val aby se nam pak dobre tahlo (liskovalo). Musi být opravdu dobre propracovane. Ja ho propracovavam tak 20 minut (propracuji dlani, bouchnu o stul a pořad dokola). Když je těsto propracovane, tak z nej udělam bochanek, dam na posypanou utěrku zabalim a dam do mikrotenového sáčku a přikriji talířem. A těsto necham 30 minut odpočinout. Mezitím si nastrouham jablka , osmažím na másle strouhanku, propařím rozinky. Mužem si testo rozdelit na 2 dily a jedno dat zpatky do sačku s utěrkou .testo si dame na latkovy ubrus, valečkem ho vyvalíme tak na velikost talíře a vezmeme si ho do ruky a snažíme se ho co nejvic od středu vytahnout. Pak si ho položíme, potřeme olejem těsto a rukama opatrne povytahujeme. od stredu ke kraji. Pokud Vam už nepůjde moc vytahnou nevadí naplnte ho nadivkou, ale tak 1/3 testa necxhte prazdnou, protože jak štrůdl budem pomocí ubrusu vinout tak se nam nadivka bude postupne přesypavat a zbytečne by pak nešěl zavinout. Prendame ho pomoci ubrusu i naplech a pomažema vajičkem a dame péct při pečení ho potírame maslem a po upečení ho též potřem. Fotky zatim nemam, ale doplním behem tydne. Moc Vam přeji aby se Vam taky pováděl jako mě. A nezoufejte pokud se to na poprvý nepovede :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie