(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
KDE SE STALA CHYBA =0)
Potřebné ingredience
MŮJ PRVNÍ A ZÁROVEŇ POSLEDNÍ DORT!!!
Postup přípravy
MILÉ MAMINKY, VŠECHNY, KTERÉ VYRÁBÍTE TY NÁDHERNÉ, PROFESIONÁLNĚ VYHLÍŽEJÍCÍ DORTY-MÁTE MŮJ HLUBOKÝ OBDIV...PO TŘECH HODINÁCH ZDOBENÍ DLE MÉ NULOVÉ FANTAZIE TO DOPADLO TAK, JAK VIDÍTE NA POSLEDNÍM OBRÁZKU...MARCIPÁN JSEM MĚLA ZE SUROVIN ODVÁŽENÝCH NA GRAM PŘESNĚ PODLE JEDNOHO RECEPTU ODSUD...PRACOVALO SE S NÍM CELKEM DOBŘE, ALE AŽ POTÉ, CO JSEM HO MUSELA JEŠTĚ HODNĚ DOSYPAT CUKREM A MLÉKEM, NEBOŤ PODLE RECETU Z TOHO BYLO BLÁTO...KAŽDOU OZDOBU JSEM DALA NA TALÍŘEK JAKOBY OSCHNOUT, NICMÉNĚ PO NĚKOLIKA MINUTÁCH SE MI VŠE ROZTEKLO NA LÍVANEC =0) NAPŘÍKLAD JAKO HROZNOVÉ VÍNO...ZE TŘÍ PATER KULIČEK SE STALA KALUŽ BÍLÉ HMOTY, KTERÁ STEKLA PO STĚNĚ AŽ NA TÁC...DORT BYL SICE PRO TCHÝNI, ALE NECHTĚLA JSEM SI UŽÍZNOUT OSTUDU, TAK JSEM DORT POLILA ROZPUŠTĚNOU ČOKOLÁDOU NA VAŘENÍ, COŽ SE MI ZDÁLO JAKO JEDINÉ MOŽNÉ ŘEŠENÍ MÉ BEZVÝCHODNÉ SITUACE...A TEĎ MI ŘEKNĚTE- KDE SE STALA CHYBA =0) DĚKUJI ZA PŘÍPADNÉ NÁZORY, NA RADY UŽ TO NEVIDÍM, NEBOŤ JSEM SE ZAŘEKLA, ŽE UŽ SE NIKDY VÍCE NEBUDU TAKHLE TRÁPIT (3 HODINY MI TO TRVALO-JEN TO ZDOBENÍ A SPOJOVÁNÍ HOTOVÉHO KORPUSU) A DORT RADŠI KOUPÍM...
DĚS A HRŮZA
MOJE KRÁSNÉ HROZNY =0)
MOJÍ JEDINOU ZÁCHRANOU BYLA ČOKOLÁDA
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
klamer
(upraveno)
15. 5. 2008, 12:05
Jste super , já bych ho vyhodila do koše nebo obloukem z okna ... a to bydlíme v centru v pátém patře s okny do ulice Výsledný dortík je k nakousnutí. Klára
Lenka 1551
(upraveno)
7. 7. 2008, 15:24
@klamer
Díky Už jsem ukvedlala další a ne snad, že by to byl nějaký zázrak, ale koupila jsem správné mlíčko a všechno byl jak má být...je v receptech...
mmaca
(upraveno)
28. 4. 2008, 18:50
dobrý den Leni,nevím nevím,ale mě se takto ten dort-líbí.I když je to rozteklé,vypadá to zajímavě,hlavu vzhůru.Marcela
Lenka 1551
(upraveno)
8. 7. 2008, 0:13
@mmaca
Díky
růžík
(upraveno)
22. 4. 2008, 21:41
Dobrý večer Leni ,tedy podle mně jste hvězda ,je mi uplně jasný jak Vám po těch třech hodinách bylo,já bych byla vzteky bez sebe k tomu bulela a ještě s tím někam mrskla .Sice upeču vše ovšem zdobení to je problém,ale moje mamka peče na objednávku a je opravdu šikovná i když jednou pekla dort pro mého kamaráda ke kulatinám,patrový politý bílou čokoládou což ovšem není jen tak.Bílá poleva se ráda sráží a jak jinak,SRAZILA SE,bylo to hrozný,ve finále jsme polevu fenovaly máma byla nazhroucení .Nakonec to dobře dopadlo,dort byl úžasný NAŠTĚSTÍ.Tedy z toho,že to nedopadlo dle Vašich přectav si nic nedělejte i zkušené cukrářky s tím občas bojují .MYSLÍM ŽE JSTE MOOOOC ŠIKOVNÁ A MNĚ SE I TENTO DORTÍK LÍBÍ !!! Neházejte flintu do žita :o)
Lenka 1551
(upraveno)
26. 4. 2008, 18:14
@růžík
Jéééé, Vy jste hodná Takhle hezky mě chválit...až se stydím Teď u nás dlouho nikdo nic slavit nebude, ale vyměkla jsem a už mám doma 2 potr.barvy a mandlovou tresť tak uvidíme...do července si to ještě rozmyslím Díky za hezká slova a přeji hezký den Lenka
Miabella
(upraveno)
16. 4. 2008, 16:05
neveste hlavu,i tak je krasnej
Lenka 1551
(upraveno)
16. 4. 2008, 22:20
@Miabella
Byl...byl a dobrej...ale to jsem v době diskuse nevěděla, jen jsem doufala
Init
(upraveno)
16. 4. 2008, 7:14
Leni, dovedu si představit tu práci s dortem, můj první potahovaný mi trval hodin asi dvanáct, měla jsem opačný problém, marcipán byl strašně tvrdý a potahovala jsem autíčko doslova po kouskách, švy nešly spojit, tak jsem kamuflovala sněhem. Teď už vím, že já jsem dala málo vody a vy zas té vody moc. Je lepší si nejdřív smíchat suché přísady - mléko, cukr, pak přidat tresť a buď sirup nebo Salko, případně tuk - každá maminka ho dělá trošku jiný a nakonec teprve doslova po lžičkách vodu, sušené mléko ji do sebe rychle sákne a marcipán řídne. Když už se to stane , je lepší přidat sušené mléko než mouč.cukr, hmota je vláčnější. No, tak jsem se vykecala, doufám, že to někdy ještě zkusíte a přeji krásné pečení
Lenka 1551
(upraveno)
16. 4. 2008, 22:35
@Init
Děkuju Byla to prvotina , moc se mi do toho dalšího tvoření nechce, ale je pravda,že náš svatební dortík u výrobce stál 1700,- a přitom by ho tady zvládla kdejaká šikovná maminka , takže tvořit se vlastně asi vyplatí a do budoucna to ještě zvážím Jinak co se týká mého problému, již to zde padlo-nebylo to vodou, ale špatným výběrem suroviny
libiana
(upraveno)
15. 4. 2008, 23:53
No tak já když sem viděla poprvé ten váš "nepovedený" dort, tak sem nedřív přemýšlela, jak jste zvládla vytvarovat ty úžasné vzory, až poté sem si všimla, že píšete, že se to rozteklo.Ale i tak byl originální a vyřešila jste to hezky,myslím, že jste si vůbec ostudu neuřízla
Lenka 1551
(upraveno)
16. 4. 2008, 22:31
@libiana
Děkuju za pochvalu, ale myslím, že je tady spousta maminek, které si jí zaslouží na 100 % za to, jak moc jsou šikovné...na tom mém neproběhlo žádné umění, jen mě naštěstí napadlo ledabyle to všechno opatlat čokoládou, abych si neuřízla tu ostudu...
jerabnice
(upraveno)
14. 4. 2008, 20:45
Je pěkný já bych si hned kousek dala.Nedokázala bych ani jedinou kuličku natož vytvořit hrozny!( a ještě pro tchýni!) Vypadá jako kdyby to tak mělo být.Jste šikovná. Jitka
Lenka 1551
(upraveno)
15. 4. 2008, 1:03
@jerabnice
Nezbylo Jo a kuličky jsme tvořily s dcerou, to byste zmákla...a na víc jsem se nezmohla ani já...ale na růžičky je tu několik odkazů s postupem, jak na to...Nejvíc by mě bavily kaly, na které jsem si koupil i vykrajovátko ve tvaru (srdce ) ,jenže... ta smetanová hmota ...mi to nedopřála
angela1
(upraveno)
14. 4. 2008, 19:25
pokud deláte "falešný marcipán",tak na něj nesmíte použít nic mokrého - želatinu ani ovoce, protože jakmile se sušené mléko spojí s vodou z ovoce nebo želé,tak prostě teče... takže je to buď anebo... nesmíte pak na dort použít ani šlehačku... krém jedině klasický máslový (klidně i s pudinkem),ale prostě nic mokrého...
Lenka 1551
(upraveno)
15. 4. 2008, 0:58
@angela1
Jenže můj problém byl v něčem jiném...Krém byl máslový s pudinkem a s oříšky a šlehačku jsem nepoužila...A z té jedné jahody se to, pravda, rozteklo, ale jen lokálně Jinak děkuji za radu,pro ostatní bude jistě též užitečná
lejča
(upraveno)
14. 4. 2008, 19:15
vypadá to dobře,co chcete ...za chvilku si jdu zkoušet figurky na člověče nezlob se dort,syn si ho vybral k narozeninám,které bude slavit v sobotu.Tak jsem si koupila mléko a salko,půjdu si zkusit pár na nečisto,abych v pátek večer nechytala nerva. držte mi pěsti.
Lenka 1551
(upraveno)
15. 4. 2008, 1:04
@lejča
Jak to dopadlo?
lejča
(upraveno)
15. 4. 2008, 7:12
@Lenka 1551
Leni,zkusila jsem si teda ten marcipán.Udělala jsem si pět barevných kopiček a dala je do lednice. ...Jsou tvrdé jak beton,tak nevím.Potřebuji to na sobotu,tak buď je rozbiju až změknou nebo udělám nové...Pak nafotím dortík v konečné fázi.Možná bude jenom kulatý,politý čokoládou Přeju hezký den.
Lenka 1551
(upraveno)
15. 4. 2008, 23:42
@lejča
U nějaké maminky jsem viděla, co dělá se ztvrdlým marcipánem- psala, že ho nastrouhá na struhadle a pak kapne pár kapiček vody a znovu zpracuje...tak než ten svůj vyhodíte, třeba to zkuste
Init
(upraveno)
16. 4. 2008, 7:28
@Lenka 1551
Přesně tak Leni, příliš tuhý marcipán není na závadu, po nahřátí v mikrovlnce ho znovu s trochou vody zpracujte, zas bude vláčný, pokud to s vodou přeženete, přidejte trošku sušeného méka, používám polotučné nebo plnotučné, ostatní Sunary nebo smetany se podle mě na marcipán moc nehodí.
zuz@
(upraveno)
13. 4. 2008, 21:35
díky za příspěvek já málem udělala stejnou chybu, chystám se na dortík s potahem a růžičkama (ale z marchmallows bonbonů) a taky jsem váhala mezi sušeným mlékem a smetanou do kafe , ale když jsem četla složení té smetany (po smetaně ani stopy ), radši jsem koupila pravé mléko ale ten dort vypadá fakt dobře i rozteklý
Lenka 1551
(upraveno)
14. 4. 2008, 18:34
@zuz@
Rádo se stalo...
petrulka
(upraveno)
13. 4. 2008, 20:56
Já si na marcipánové ještě netroufla, upekla jsem dortů zatím jen pár a raději vždy jen zdobím krémem. Ale cení se snaha a chuť
Lenka 1551
(upraveno)
14. 4. 2008, 18:37
@petrulka
Musím říct,že chuť byla dobrá-...měla jsem to štěstí, že na mě zbylo a byla jsem potěšena
hlavka
(upraveno)
13. 4. 2008, 20:48
nahodou je i tak nadherny.nepolity coko vypadal jak z porcelanu.ja se chystam delat na nedeli masinku,ale asi to nezvladnu.dorty pecte,mate ho krasny a radost z nej je urcite velika
Lenka 1551
(upraveno)
14. 4. 2008, 18:40
@hlavka
Jenže tam byly bez čokolády takové divné patvary...ta čokoška tomu dodala na eleganci
pikolka
(upraveno)
13. 4. 2008, 20:41
Leni,dort j nádherný,opravdu
Lenka 1551
(upraveno)
14. 4. 2008, 18:38
@pikolka
Jééé,díky moc za chválu
Mandy1972
(upraveno)
12. 4. 2008, 23:58
Leni,to vypadá jako vytlačované do nějaké formy U příspěvků jsem se pobavila Mě se taky kolikrát stalo,že jsme moučník vyškrábavali z plechu Já se chystám na svůj první marcipánový ...takže se asi přidám
hackovaniapleteni
(upraveno)
13. 4. 2008, 0:00
@Mandy1972
taky taky
hackovaniapleteni
(upraveno)
13. 4. 2008, 18:44
@hackovaniapleteni
tak jsem dneska udelala marcipáán a jééé suuuper
Lenka 1551
(upraveno)
12. 4. 2008, 21:34
A DOBRÁ ZPRÁVA... BYL ROZKROJEN , OCHUTNÁN A TEĎ POZOR:POCHVÁLEN...ŠVÁRA, KTERÝ VAŘÍ V ALCRONU PRÝ ŘEKL, ŽE JE TO LEPŠÍ, NEŽ PRAVÝ MARCIPÁN...JSEM ZVĚDAVÁ,CO BUDE POTŘEBOVAT
masuha
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:24
LENI!SKUSTE PODIVAT NA http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=15926&user=117457 a rozhodne to nevzdavejte mozna najdete tam neco uzitecneho
Lenka 1551
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:32
@masuha
Díky za odkaz...už vím, kde je chyba
hackovaniapleteni
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:47
@Lenka 1551
mohu zeptat co?chci zkusit http://www.mamincinyrecepty.cz/kremy-polevy-marcipan/marcipan-ze-salka vypada dobře tak abych neudelala stejnou chybu
Radunna
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:49
@hackovaniapleteni
Lenka použila smetanu namísto mléka
hackovaniapleteni
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:51
@Radunna
stane se chybama se člověk učí
Lenka 1551
(upraveno)
12. 4. 2008, 21:24
@hackovaniapleteni
Správně...Mylsím, že ten recept,co jste si vybrala je celkem finančně nákladnější o to salko a že je tu spousta dobrých levných rceptů.Navíc je psán na veliké množství...Já zkusím příště ten,co mi tady poradila Jana (bububu) teda jestli ještě nějaké příště bude
hackovaniapleteni
(upraveno)
13. 4. 2008, 0:08
@Lenka 1551
Tak udelam tuten paní snim je moc moc spokojena http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=6981&user=7422
Lenka 1551
(upraveno)
13. 4. 2008, 13:30
@hackovaniapleteni
Ten jsem dělala já Tak bacha na smetanu
hackovaniapleteni
(upraveno)
13. 4. 2008, 13:37
@Lenka 1551
jasan
hackovaniapleteni
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:47
@Lenka 1551
bububububu
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:19
Leni nevěšte hlavu, jak se říká - chybama se člověk učí. A vůbec ten dort není škaredej, náhodou je krásnej, takovej zajímavej, fakt Jinak, kompleta do kávy není sušené mléko, které se na marcipán používá. Já ho dělám takto. Dám stejné množství cukru moučka a stejné nožství sušeného léka polotučného, potom trochu vody a lžičku rozpuštěného vychladlého másla. Ale voda a máslo závisí od množství. Máslo dávám proto, že marcipán potom neztvrdne tak, jako když je tam olej. A začínám tak, že dám lžíci cukru a lžíci mléka a máslo a vodu a udělám řídkou kašičku, do které potom přidávám po lžíci cukru a lžíci mléka. A tak jedu až do té doby, než mám tolik marcipánu, kolik chci, když už je to husté a chi aby ho bylo víc, dám ještě vodu a zase přidávám cukr a mléko. Doufám že mi rozumíte, jak to myslím. Vím že píšete, že jste se zařekla, že už ho nikdy dělat nebudete, ale podle mé rady si ho můžete zkusit uděšlat jenom trošku, na zkoušku a pak ho můžete jen tak na chuť sníst. zkuste to, uvidíte, že vám to půjde
Lenka 1551
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:34
@bububububu
Děkuji.Recept si ukládám a pakliže na mě ještě někdy přijde tvůrčí nálada, zkusím to podle Vás...A jinak-pěkný obrázek u nicku máte,jen co je pravda...asi máme podobný osud, ne?
bububububu
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:36
@Lenka 1551
mě je to celkem jedno, já mám tchýni 105km daleko a naštěstí nám ani nějak často netelefonuje ani manžel nemá tu potřebu, u nás jde spíš o to, že si nemáme co říct Ale holky si hodně stěžujou, tak jsem je chtěla podpořit Určo zkuste, ono to půjde, uvidíte
Lenka 1551
(upraveno)
13. 4. 2008, 20:11
@bububububu
=0)
aero-orion
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:02
Leni ono tady působí.. spousta faktorů.Marcipán.. pak krém, pod ním.Neházejte flintu do žita.Dortík i tak vypadá dobře.Vím,že to mrzí.Ale poklepejte.. se po rameni a pochvalte se,že jste šikula.
Lenka 1551
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:14
@aero-orion
Dortík byl před potažením asi 25 minut v mrazáku...Myslíte, že by jedním z těch fakorů mohlo být i to, že dort poznal, že je to pro tchýni?
aero-orion
(upraveno)
13. 4. 2008, 18:41
@Lenka 1551
Leni to určo, nebyl důvod.Koukám,že jste tam práskla smetanu.Nic se neděje hlavní je,že byl dobrý A příště bude hna 1*
Šmoulinka
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:35
@Lenka 1551
To bude na 100% ten pravý důvod
Radunna
(upraveno)
12. 4. 2008, 20:23
@Lenka 1551
Bolonka
(upraveno)
12. 4. 2008, 19:51
A nakonec vypada dobře ,snad byl chutnej
Lenka 1551
(upraveno)
12. 4. 2008, 19:56
@Bolonka
Manžel ho odvezl na oslavu, které se neúčastním, takže jestli zbyde, ochutnám až zítra...krém byl s lískovými oříšky, tak bych ochutnala ráda
usmev
(upraveno)
12. 4. 2008, 19:50
a já jsem si říkala , jak se vám asi povedl tak super plastický vzor , jsem si myslela , že to tak má vypadat
Lenka 1551
(upraveno)
12. 4. 2008, 19:58
@usmev
I manžel říkal, že je to s pěkným reliéfem Snad tchyni nedojde, že to jsou kaly, růže a hrozny i s listy