Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Šunkovo-žampionová pizza

0.0
Šunkovo-žampionová pizza

Potřebné ingredience

250 g hladké mouky, 0,1 l vlažné vody, 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 15 g droždí, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mléka

300 g šunky, 200 g cibule, 150 g žampionů, 300 g rajčat (spařených a oloupaných), 100 g Eidamu, sůl, oregáno, majoránka, drc. kmín
olej na potření těsta, tuk na vymaštění plechu

Postup přípravy

Do hrnečku s mlékem pokojové teploty si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a v teple necháme vzejít kvásek (asi 15 minut dle kvality droždí). Místo mléka lze použít i vodu.

Mezitím si do mísy prosijeme mouku, osolíme ji, poté přilijeme kvásek, postupně přidáváme vodu a olej a vařečkou vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Vodou raději šetřete.

Vařečkou zpracované těsto dáme na pomoučený vál a ručně je ještě prohněteme, aby bylo hladké a nelepivé. (Pokud se vám lepí, přidejte ještě trochu mouky). Potom těsto vložíme zpět do mísy, posypeme lehce moukou, aby neokoralo, a přikryté utěrkou je necháme v teple vykynout tak dlouho, až zdvojnásobí svůj objem (cca 2 hodiny).

Po vykynutí těsto vyválíme na požadovaný rozměr či tvar a tloušťku. Těsto je velice pružné a pěkně se
s ním pracuje. Tato dávka mi dala na 1 normální vyšší plech. Poklademe čím chceme, fantazii se meze nekladou. Na obrázku pizza salámovo-žampionová.

Dvě středně velké cibule oloupeme a nadrobno nakrájíme. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na pánvi zesklovatíme cibuli, přidáme žampiony, které restujeme 5 minut. Poté přidáme drc. kmín, sůl a majoránku. Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na kolečka, šunku na proužky. Sýr nastrouháme najemno. Těsto přendáme na pomoučený vál, vytvoříme pož. tvar, přeneseme na vymašťený plech a potřeme olejem. Poklademe plátky rajčat a šunky, přidáme směs cibule se žampiony. Okořeníme oreganem. Pečeme při stálé kontrole v předehřáté troubě. Okraje pizzy můžeme potírat vodou nebo rozšleh. vejcem. Před dopečením posypeme sýrem a necháme ještě zapéci.
Doba pečení: 15 minut !

Pozor! Správná pizza by se prý měla péci ze začátku při téměř nejvyšší teplotě, během 5 minut snížíme teplotu na polovinu. Zpočátku je lepší ji umístit blíže k tepelnému zdroji a po 5 minutách dále.

Dělala jsem ji poprvé a je fakt moc dobrá! Dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie