Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Babiččina vánočka

0.0
Babiččina vánočka

Potřebné ingredience

kg. polohrubé mouky
200 gr. másla
250 gr. pískového cujru
84 gr. kvasnic (tj. 2 kostky)
5 žloutků
1 vejce
140 gr. sekaných mandlí
140 gr. rozinek
špetka soli
citronová kůra z jednoho citronu,
mléko dle potřeby

Postup přípravy

V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo vykynuté droždí ( v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice) , cukr, pět žloutků ,citronovou kůru a mléko na tuhé těsto. Vypracujem těsto a do vypracovaného přidáme rozinky a mandle. Necháme kynou. Pozor kyne docela pomalu! Pak upletem vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme. Aby se vánočka nepřipálila. dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se nerozjela a jakmile začne červenat, tak i papír nahoře přes vánočku.
Upozorňuji, že je z této dávky lepší udělat vánočky dvě, protože se líp pečou, a taky jsou menší, neboť z jedné dávky má vánočka 55 cm.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie