Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 17 návštěvníků)

Jeřáb černý - aronie * * * * * postupně prřidávané recepty

0.0
Jeřáb černý - aronie * * * * * postupně prřidávané  recepty

Potřebné ingredience

Velmi chutné černofialové malvičky plodí až dvoumetrový keř zvaný arónie, kterým se lidově říká černé jeřabiny. Dozrávají na přelomu srpna a září a svou temnou barvou jen rozšiřují ozdobné schopnosti keře, jenž bývá využíván pro živé ploty. Jeho květenství jsou bílá, listy se na podzim zbarvují do oranžovorudého odstínu.

Snižuje tlak a krotí emoce
Za okrasným využitím arónie v ničem nezaostává ani její uplatnění v kuchyni, ba i v léčitelství. Plody a šťávy z nich mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu, doporučují se při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku. Aróniím je přičítán podpůrný vliv na imunitní systém a dokonce kladné účinky na emocionální vyrovnanost lidské psychiky.

Výhodou při sklizni a zpracování plodů je jejich poměrně velká trvanlivost. Komu arónie zachutnaly, nedá na ně dopustit.

Postup přípravy

Na plech do trouby natrhané kuličky na 1kg - půl kg cukru krupice, 3celé skořice a 10 hřebíčku.

Péct a až pustí štávu pokapat rumem dát do skleniček a otočit dnem vzhůru.

Nebo lze zavařovat jako rybíz. My to používáme jako marmeládu, nebo je to výborné ke svíčkové -místo brusinek, v létě to mixuju s tatarkou ke grilovanému masu .klobáskám....Také jsem to míchala s pomazánkovým máslem a plnila veku,nebo přidávali jsme to do domácího actimelu.
Při zavařování hrušek tak 6 kuliček navrch a krasně se obarvily na fialovo, nebo jsme před sterilováním nakrájeli hrušky na plátky a vykrajovačkami vytlačovali kytky a srdíčka -k tomu pár kuliček jeřábu a ozdoby nejen do pohárů byli jedna dvě a to i v zimě.
Fotka keře nebo je i strom na ID 91298

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jajulik 30. 8. 2011, 20:40
(Y) (Y) (Y)
IVA 75 22. 9. 2009, 10:40
VÁNOČNÍ PEČENÝ ČAJ POTŘEBNÉ PŘÍSADY 1 kg ovoce čerstvé i mražené(hruška,jablko,pomeranč,rybíz,švestky,mandarinka,jahody,maliny,borůvky...),1200 g cukru krystal,2 dcl rumu,1 citron,1 lžička skořice,3 nemleté hřebíčky POSTUP PŘÍPRAVY Ovoce nakrájíme na kousky,já jablka a hrušky neloupu,ale dávám i se slupkou.Ve větší míse smícháme nakrájené ovoce s cukrem,přilijeme rum,citron také nakrájený na kousky i se slupkou,přidáme skořici a hřebíčky.Všechno promícháme a dáme na pekáč do vyhřáté trouby na 220°C na 30-45 minut,pečte tak dlouho až ovoce pustí št'ávu to poznáte a já během pečení ovoce občas i promíchám .Po upečení hned horké dáváme do sklenic,zavíčkujeme a na 5 minut otočíme dnem nahoru.Necháme vychladnout a pak dáme 1-3 lžičky do hrnečku podle toho jak chceme mít čaj sladký,zalijeme horkou vodou a hotovo. Recept mám od kamarádky,čaj je opravdu vynikající a už tu sice jsou podobné recepty tak snad nevadí,že přidávám další :o)))
IVA 75 30. 8. 2011, 16:41
IVA 75 16. 9. 2009, 15:55
Rybíz alá brusinky [14.7.2009] POTŘEBNÉ PŘÍSADY 1 kg rybízu, 1/4l vody, 1/4l octa, 650g cukru písek, 1,5 dcl vody, skořice, hřebíček POSTUP PŘÍPRAVY 1/4l vody s octem uvedeme do varu,přebraný rybíz tím přelijeme a hned zcedíme. 1,5 dcl vody a cukr dáme do hrnce, přivedeme k varu. Až se cukr rozpustí, přidáme rybíz a koření. Vaříme 10 min. Horké plníme do sklenic a otočime na víčko. Chutná to opravdu jako brusinky a ke svíčkové omáčce to nemá chybu :-)
IVA 75 7. 8. 2009, 18:15
Džem z Aronie a jablek.Potřebujeme:1kg jablek,1kg bobulí aronie,1kg cukru,mletá skořice,strouhaná citronová kůra,2,5dl vody,petol. Jablka nastrouháme nahrubo i se slupkou,přidáme skořici,citronovou kůru a vodu.Vaříme prudkým varem 10minut,pak přidáme cukr a po jeho rozpuštění jeřabiny.velmi prudce vaříme dalších 15minut, mají_li jablka mnoho šťávy, vaříme i déle.Nakonec přidáme petol.Ještě horký džem plníme do sklenic.Uchováváme v chladnu.Moc dobrý na lívance a vánoční cukroví.Doporučuji. ////////////////////////////////////////////////////////////// Omáčka ke zvěřině Potřebujeme ■100 g plodů arónie ■100 g cukru ■0,1 l vody ■koření dle fantazie Jak na to Bobule rozmělníme, přidáme cukr a vodu a směs při opatrném zahřívání rozpustíme. Omáčku ochutíme některou z těchto přísad: pepř, koriandr, strouhaná citronová nebo pomerančová kůra, citronová šťáva, vinný destilát. Studenou omáčku podáváme v menším množství ke zvěřině. ////////////////////////////////////////////////// Koláč kulatý Potřebujeme ■5 lžic polohrubé mouky ■1 lžíci cukru ■2 lžíce tuku ■špetku soli ■1 lžíci rumu ■půl prášku do pečiva ■1 vejce ■1 sklenici bobulí arónie ■muškátový oříšek do těsta Jak na to Z mouky s práškem, tuku a cukru vyrobíme drobenku. Přidáme vejce, rum a na pomoučněném válu uhněteme tuhé těsto, které dáme asi na hodinu odpočinout do chladničky. Mísu remosky (prostřední velikost) lehce vymastíme, ze dvou třetin těsta vymačkáme placku se zvýšenými okraji a poklademe ji okapanými plody arónie. Ze zbytku těsta vyválíme tyčinky (asi jako tužka), ze kterých vytvoříme mřížku. Pečeme asi 25 minut a ještě teplé pocukrujeme. Před podáváním můžeme přizdobit šlehačkou. //////////////////////////////////////////////////////////////// Kandované jeřabiny na mlsání Omyté jeřabiny dejte do polévkové mísy s pokličkou. Nalijte na ně horký svařený cukr (1 kg cukru na 1/2 l vody) a dejte do chladna. Druhý den sirup slijte a převařte a to dělejte asi osm dní, dokud se sirup nevyvaří. Potom černý jeřáb na prudkém slunci nebo v troubě usušte. Můžete přidat trochu želatiny, aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý /////////////////////////////////////////////////////
itinka007 7. 8. 2009, 18:05
Dobrý den! ty 3 celé sklenice to myslíte celé sáčky??letos jich máme hodně na zahradě a nevím co z togo udělat. děkuji Lucka
IVA 75 7. 8. 2009, 18:29
@itinka007 Na plech 3kusy skořice - né 3 sáčky :-)
IVA 75 14. 9. 2008, 20:31

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie