Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 18 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ OŘÍŠKOVÝ DORT

0.0
NEJÚŽASNĚJŠÍ OŘÍŠKOVÝ DORT

Potřebné ingredience

6x vejce, 150g cukru, 2x vanilkový cukr, špetka soli, 1/2 mleté skořice, 1 vrchovatou lžíci hladké mouky s 1 rovnou lžičkou prášku do pečiva, 250g mletých lískových jader, 750 ml smetany ke šlehání, 1 lžička cukru, 3 balíčky ztužovače, 100g čokolády, 2x banán

Postup přípravy

6 vajec šleháme šlehačem 1 minutu do pěny, smícháme 150g cukru, 1bal. vanilk.cukru, sůl a 1/2 lžičky mleté skořice - během další 1 minuty vsypeme do vaječného krému. Pak ještě asi 2 min.šleháme. Smícháme 1 vrchovatou lžíci hl. mouky s 1 rovnou lžičkou prdopeče a 250g ml.ořechů. Polovinu této směsi krátce zašleháme při nejnižší rychlosti do vaječného krému a zbytek směsi vpracujeme stejným způsobem. Těsto vylijeme na vymaštěnou pergamentovým papírem vyloženou formu a vložíme do předem vyhřáté trouby. Elektrická na 180°C a plyn na 3 stupeň.
Ihned po upečení vyklopíme na utěrku posypanou cukrem a papír opatrně sejmeme. Necháme vychladnout a rozpůlíme.
Náplň:
750ml smetany vyšleháme se ztužovačem, 1 lžičkou cukru a 1 vanilkovým cukrem dotuha.
Já tentokrát nakombinovala náplň navíc jsem svařila den předem 1 smetanu s ledovými kaštany.
Naplníme dort - můžeme přidat i banán a dozdobíme.

U nás se po něm jen zapráší :-)

Rozklepneme 6 vajec

A šleháme 1 minutu do pěny

Smícháme 150g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, sůl, 1/2 lžičky mleté skořice a během další 1 minuty přidáme do vaječného krému. Pak ještě asi 2 minuty šleháme.

Smícháme 1 vrchovatou lžíci hladké mouky s 1 rovnou lžičkou prdopeče a s 250g mletých oříšků. Polovinu této směsi krátce zašleháme do vaječného krému při nejnižší rychlosti. Zbytek směsi vpracujem stejným způsobem.

Dortovou formu vyložíme pomaštěným pergamentovým papírem. Hotové těsto vlijeme do této formy a pečeme při 180°C (plynová trouba na 3 stupeň).

Piškot ihned po upečení vyklopíme na utěrku posypanou cukrem. Papír opatrně stáhneme, piškot necháme vychladnout a rozřízneme ho ne 2 nebo 3 části.

750ml smetany vyšleháme s 3 balíčky ztužovače, 1 lžičkou cukru a 1 vanilkovým cukrem do tuha. Já tentokrát použila 1x uvařenou smetanu s ledovými kaštany (den předem) - ale nemusí být. Do části šlehačky můžete vmíchát část postrouhané čokolády. Na rozřezaný plát navrstvíme šlehačku, kdo chce tak tenké kolečka banánu (já na banán dala ještě slaboulinkou vrstvu šlehajdy) a přiklopíme.

Tady jsem si pomohla, abych věděla jak to přesně patří nad sebe tak jsem si tam vpíchla kousíček špejle :-)

Tak postup se šlhačkou opakujeme

A dort podle libosti dozdobíme - nejsem moc na zdobení, urč. spousta z vás bude mít dorty krásnější, ale chuťově je nepřekonatelný.

S touto věcičkou strouhám oříšky i čokoládu a nemůžu si to vynachválit - jen pro inspiraci :-)

A takto dopadl po 10min. na stole. Dobrou chuť všem!!!

Možno i jako řezy

Trochu blíž - ňam hned bych si dala :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

luciana de chile 27. 9. 2009, 9:21
(Y) (Y) (Y)
JanaHovor 28. 9. 2009, 20:47
@luciana de chile (L)
ivig 5. 11. 2008, 22:08
Holky, prosím zachraňte mě...před chvilkou jsem ten dort vytáhla z trouby a zdá se mi moc nízký...jinak jsem udělala to, že jsem oříškovou směs přisypávala pomalu a zašlehávala...a navíc se mi zdá, že mi šlehač i při nejnižší rychlosti šlehá dost rychle...myslíte, že by to mohlo být tím? Pomohlo by vmíchat tam tu směs vařečkou?abych věděla pro příště...ještě musím napsat je to můj druhý dort, který peču, tak proto ta nejistota a zmatky....jo a ještě mi šel celkem blbě vyklopit...nejspíš proto, že jsem ten pečící papír nevymazala, co říkáte? a čím se má vymazat...se až stydím za takové otázky...ale jinak je na chuť dobrý, takže se určo nevyhodí, jen nebude moc ukázkový...ale bude od maminky a to je důležitější... :-p ... moc díky a ještě jsem se chtěla zeptat, jak nejlíp dát ten papír do formy, aby nebyl tak pokrčený...no, už je to všechno
JanaHovor 7. 11. 2008, 10:58
@ivig Jo on není až nějak extra vysoký, ale já dávám hodně té šlehačky, tak se to tím zvedne a rozříznu to na dva tenké pláty. Změřím pak formu jak ji mám velkou ať příště víte, do tupperware formy dělám z dvojité dávky, tak je dost velká
JanaHovor 7. 11. 2008, 10:56
@ivig Já si komentáře všimla až teď. Jak máte velkou formu na dort? Já ho někdy dělám z dvojité dávky. Jinak papír od formy dávám tak že obkreslím dno formy a vystřihnu kruh, vymažu olejem nebo obyč.máslem (hl.ne Heru či podobné náhražky) a boky jen vymažu - ty pak jsou obříznout nožem.
ivig 7. 11. 2008, 11:54
@JanaHovor Diky moc...me zarazilo, ze toho testa bylo hodne a kdyz jsem tam zaslehala tu mouku s orisky tak kleslo...take jsem rozrizla na 2 platy...plnila jsem kremem z pudingu a masla, protoze potrebuji, aby mi chvilku vydrzel...forma ma cca 24 cm a dort mel vysku necelych 5 cm...no oslava je zitra, tak jsem zvedava, jak bude chutnat... (^)
JanaHovor 7. 11. 2008, 12:10
@ivig Hlavně ať chutná - jinak dělala jsem ho zase nedávno a vydžel mi 3 dny v lednici a nebyl romáčený, tak příště klidně zkus šlehajdu - je podstatně lepší než ten pudink (hello)
enestejša 12. 10. 2008, 13:28
Hezký den. Upekla jsem ho dceři k 1.roku. Vše jsem dodržela podle Vašeho receptu, jen jsem vynechala banány a upekla jsem ještě jeden čokoládový korpus z 1/2 dávky a vložila ho mezi ty ořechové. Bylo nás na něj hodně, a každý by si ještě přidal. Zbyly jenom drobky. Teď mám za úkol rozmnožit recept. Díky a přeji mnoho dalších výborných receptů. Čokoládová část: 175g čokolády na vaření, 175 g másla, 175 g cukru, 6 žloutků 175g mletých mandlí, 1 lžíce brandy a sníh ze 6 bílků. Pečeme 15 min. na 190°C, pak 30-40 min. na 170 °C.
JanaHovor 13. 10. 2008, 8:35
@enestejša Díky Marci (L), jsem ráda, že chutnalo. Jinak díky za nápad na obměnu (Y) někdy zkusím. Mějte se Jana (D)
Zrušený účet 22. 9. 2008, 8:38
To je samá chuť,mňam,mňam,mňam.
JanaHovor 22. 9. 2008, 9:22
@ (L)
JanaHovor 22. 9. 2008, 7:46
Jo ještě pozor nenechávat příliš zaležet (třeba víc jak 24 hod.) já to dělala v sobotu večer a v neděli po obědě jsme papkali - někdy to nenechávám zaležet vůbec. Je to plněné šlehačkama, které přeci jen pouští vodu a po 3 dnech by jste to měli nejspíše jak bláto (ale tak dlouho to u nás nikdy nevydrželo (smich) ) A ještě tip - když to dáte na plech, tak máte supr řezy (jen plech používám menší - takový co se prodává s tím krytem, jestli víte co myslím *-) ) Tak ať chutná a pisněte pak (hello)
žabada 22. 9. 2008, 7:31
To bude velká dobrota (clamp) (clamp) (clamp) bezva nápad s párátky *-) , mlýnek také mám a je bezva. Teď jsem si k němu přikoupila mlecí váleček s většími slzičkami / ale je modrý, neladí ;-)/
JanaHovor (upraveno) 22. 9. 2008, 9:23
@žabada Jo ty párátka mě napadly, když jsem byla u známé a řešily jsme že nikdy to neuřízneme rovně a dát to pak přesně tak jak to bylo, tak to už je fakt kouzlení (smich). Pak pisněte jak se podařil (hello)
Init 22. 9. 2008, 7:25
Vypadá strašně lákavě a žravě, určitě zkusím (clamp) (clamp)
JanaHovor 22. 9. 2008, 7:38
@Init Budu se těšit až napíšete jak chutnal (L)
cokomura 21. 9. 2008, 23:40
(zajic) (zajic) (zajic) :-p vypada naozak k sezraniii!!! (Y) (Y) (Y) (hello)
JanaHovor 22. 9. 2008, 7:38
@cokomura ;-)díky (hello) zkuste a pak pisněte
Zrušený účet 21. 9. 2008, 22:35
Vypadá skvěle. Určitě vyzkouším. Manžel je na oříšky. (clamp) (clamp) (hello)
JanaHovor 22. 9. 2008, 7:37
@ (L) Zkuste a pak napište jak chutnal (hello). A ve vašem podání bude určitě nádherný, nemám takové vlohy na zdobení, přidejte pak i fotečku (P)
lusia32 21. 9. 2008, 20:35
:-pten vypadá dost dobře .....do toho jdu (^) (^)
JanaHovor 22. 9. 2008, 7:35
@lusia32 (K) určitě zkuste a pak napište jak chutnal (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie