Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Vánočka jak ji peču já

0.0
Vánočka jak ji peču já

Potřebné ingredience

30 dkg hrubé mouky
25 dkg hladké mouky
12 dkg rozpuštěného másla
8 dkg cukru
strouhaná kůra z 1/2 citrónu
1 droždí
1/4 lžičky soli
1/4 l teplého mléka
3 žloutky
2 vanilkové cukry

Postup přípravy

3 vrchovaté lžíce, okapaných máčených hrozinek v rumu
Hrst loupaných sekaných a pražených mandlí
15 dkg míchaného kandovaného ovoce. Nejlépe: pomeranč, citron a třešeň

Klasické je, že se udělá kvásek. Máme-li ale teplé mléko a teplé máslo kvásek není třeba. Osobně ho nedělám a vánočky kynou i bez něho.

Z uvedeného možství surovin zadělám hladké těsto, které zpacovávám měchačkou tak dlouho, dokud těsto tak zvaně nešeptá. Po té ho měchačkou podeberu, mírně poprášim hladkou moukou , přikryju čistou utěrkou a dám na teplé místo kynout. Většinou je to do peřiny. Zatím jsem měla
pokaždé štěstí, takže těsto rychle vykynulo. To ale není až tak dobré. Proto těsto zklepnu a nechám kynout ještě jednou. Do těsta opatrně vmíchám hrozinky, krájené kandované ovoce,mandle,případně ořechy.
Vše podle chuti jak kdo má rád. Nechám znovu vykynout a vyklopím na pomoučněný vál. Nakrájim celkem 10 dílků z toho poslední
dva můžou být menší. Vyválim válečky a upletu vánočku. Spodní díl z 5 ti kousků. střední díl ze 3 a polsední vrchní ze dvou. Přendám opatrně na plech na který si přípravím pečíci papír. Na třech místech zapíchnu špejli aby se mi vánočka nerozjela a nechám na plechu u trouby ještě jednou vykynout. Pak vánočku potřu rozšlehaným vejcem, posypu sekanýma mandlema a dám do trouby péct. Prvních asi 10 minut peču zprudka, po té
dopékám na mírno. Vánočka se peče přibližně 3/4 hodiny až 1 hodinu. Nejmíň 1/2 hodiny se do trouby nekoukám aby se vánočka nesrazila.
Ještě horkou sypu moučkovým cukrem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie