Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Vynikající domácí křenová pochoutka

0.0
Vynikající domácí křenová pochoutka

Potřebné ingredience

Nesrovnatelná chuť s kupovaným dochucovadlem. Skvěle se hodí k masu, uzeninám, jako základ omáček a k mnoha dalším pokrmům. Vše co potřebujeme je: 2 dcl strouhaného křenu, 3 malé "panáky" oleje, 1 malý "panák" octa, 3 lžičky cukru, trocha soli a vody

Postup přípravy

Křen běžne roste na zahradách a polích. Sbírá se na podzim (září až listopad), případně na jaře (březen až květen). Kořen se uchovává čerstvý v chladu a vlhku.

Kořen nastrouháme na struhadle najemno (nebo v mixéru), přidáme olej, ocet, cukr, sůl a vodu. Zamícháme a dáme do uzavíratelných lahviček např. od přesnídávky.

Nastrouhaný najemno.

Křen působí výrazně antibakteriálně, podporuje trávení, odhleňuje průdušky, působí močopudně a celkově povzbudivě. Při zevním použití zvyšuje křen prokrvení tkání, čímž urychluje hojení a regeneraci. Zevně se také křen užívá při revmatismu nebo při ischiasu ve formě tzv. křenové placky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

nanukac 10. 2. 2018, 8:50
(Y)
bakyka 9. 2. 2018, 19:28
*-)Dělávám taky, jen nedávám olej a místo octa dávám citronovou šťávu. Ale stává se mi, že křen mi po čase ve skleničce zhnědne. Kde dělám chybu? *-)
sympatie 8. 2. 2018, 18:36
Tohle vyzkouším, ale až rozmrzne náš křen. (Y)
tetakniha 8. 2. 2018, 17:21
Dobrý den, dnes jsem udělala podle Vašeho receptu, skvělá chuť, děkuji za recept (F)
Paluna 16. 1. 2013, 19:47
Tak taky děláme - mám to od tchýně jako křenex a je to opravdu pochoutka (L) (L) (L)
kalimera 24. 1. 2013, 10:56
@Paluna S kupovaným se nedá srovnat, že ,-)....
stencon 12. 9. 2009, 12:15
Dobrý den, Pavli... Nechává se to nějak uležet, nebo se to konzumuje hned :^) *-)
kalimera 17. 9. 2009, 15:29
@stencon Dobrý den (hello). Můžete konzumovat hned (Y) a v lednici vydrží hodně dlouho a uležením jen získá na chuti |:o).
s-arka 12. 1. 2009, 6:58
Ahoj Pavlí (hello) Mám takový dotaz *-) Vzhledem k tomu, že křen je s polu s česnekem u nás téměř denně na stole, ráda bych vyzkoušela tuhle křenovou pochoutku |:o) A proto se chci zeptat, jak dlouho vydrží *-) Nemusí se brzy spotřebovat *-) když to není sterilizované? děkuji (L)
kalimera 12. 1. 2009, 13:47
@s-arka Ahoj, Šáří (hello). Tak to nevím, jestli bude moje odpověď uspokojující, ale u nás neměl šanci se zkazit a vždy mizel dost rychle ;-), ale jinak jsme ho měli v lednici určitě několik měsíců, ne-li celou sezónu, pokud vydržel a byly větší zásoby, myslím, že ten olej a ocet docela dobře konzervují (Y) (Y) (Y).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie