Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 31 návštěvníků)

Pizza jako z pizzerie

0.0
Pizza jako z pizzerie

Potřebné ingredience

Těsto: 1 kg hladké mouky, v ní rozmíchejte dvě čajové lžičky soli, 1 čajovou lžičku cukru a rozdrobenou kostku droždí.
Nátěrka: rajčatový protlak, česnek, bylinky (čerstvé nebo i sušené), masox (nebo jiný bujon).
Na oblohu: cokoliv co vás napadne :o)

Postup přípravy

Těsto zalijte 1/2 litrem horké vody (ne vřící, to co teče z kohoutku, cca. 50 - 60 stupňů C), vypracujte těsto (stejnoměrné, konzistentní, vláčné, nelepí se, "promění se" - kdo dělá kynutá těsta chápe, co myslím, kdo se do toho chce pustit, pro toho mám jedinou radu: když už si myslíte, že je to hotové, tak pokračujte ještě tak třetinu doby, začne se to tak nějak lesknout - líp to popsat neumím). Já to dávám do robotu a pak už v ruce jenom "dohňoucám".
Těsto rozdělte na 10 přibližně stejných dílů (po 150 gr.), každý z nich zpracujte hezky do hladka, rozložte na pomoučněný vál. Přikryjte utěrkou, kterou jste namočili v horké vodě (viz výše) a dobře vyždímali. Těsto nechte kynout tak 2 hodiny.
K porcím: z jednoho bochánku 150 gr. je pizza pro zdravě se stravující, na línii hledící, ne úplně dramaticky hubnoucí dospělou osobu. Kdo má v pořádku váhu, látkovou výměnu a k tomu hlad, pro toho počítám dvojité těsto. Dobrý rada: míň se sní, když se pizzy pečou postupně a každý si bere z každé :)
PROFI TIPY:
Okraje pizzy potřete olivovým olejem rozmixovaným s česnekem, bazalkou, oregánem (raději čertvé nebo zmražené). Takový olej se dobře dlouho uchová v ledničce a dá se použít např. také na saláty, naložení sýru a pod.
Rajčatová omáčka na potření pizzy: rozmixujte plechovku rajčat (tzv. pelaty), dostane se to v každém supermarketu a stojí cca. 11 Kč, smíchejte s utřeným česnekem, nasekanými bylinkami a povařte s masoxem, příp. jinou polévkovou kostkou, množtví všeho dle Vaší chutě. Když už se do tohoto pustíte, udělejte klidně víc a v porcích zamražte. Tato omáčka se dá velice dobře použít k opraženému mletému masu na těstoviny nebo lasagne po boloňsku.
Pizzu obkládejte podle své chuti a fantazie.
Pizza se peče v peci při 350 - 400 stupňů, to samozřejmě doma v troubě nejde, ale je potřeba ji předehřát i péct na maximum. Jinak pizzu zbytečně vysušíte. Opravdu nechat pořádně roztopit, jinak se udělá, ale pomalu a je tvrdkavá...

Dobrou chuť!! :o)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

volcom 1. 6. 2011, 19:17
Dobrý večer Ivčo,děkuji Vám za Váš skvělý recept na těsto, (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp),krásně se s ním pracuje a ještě lépe chutná,teda skvěle.Měla jsem velký úspěch a mohu jen a jen doporučit,budu dělat dále.Ještě jednou moc díky. (hello) (hello) (hello) (L) (L) (L)
Najaa 26. 10. 2008, 19:45
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)Prave sme dojedli.Cesto podla tohto receptu je naozaj ako z pizzerie. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)Fantasticke |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)Vdaka za recept (L) (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie