Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 343 návštěvníků)

Medovník - úúúúžasný - vyzkoušeno podle Ivety Š. (annax) ID 155

0.0
Medovník - úúúúžasný - vyzkoušeno podle Ivety Š. (annax) ID 155

Potřebné ingredience

3 vejce
300 g cukru krupice
1 Hera
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky

Náplň: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka - uvařit + 300 g másla

Postup přípravy

Recept a postup jsou stejné jako v původním receptu od paní Ivety - nic jsem neměnila. Opravdu famózní dobrůtka, k nerozeznání od originálu. A za ty peníze? Počítejte se mnou: v obchodě 1 řez průměrně á 29,- - z dortu mi vyšlo 12 ks = celkem za 348,- Kč. Dělala jsem to asi 1,5 h - u toho ještě pacifikovala svoje roční běhací mimino - ale jsou tu i rekordmanky za 3/4 h (bez vaření salka). Takže dejte se do toho, je to opravdu lehké...

V horké vodní lázni rozpustit Heru, poté přidáme vejce, cukr, med, mouku s jedlou sodou, vše mícháme cca 10 minut, já jakožto lenoch míchám jen 3 minuty pomocí ručního šlehače, jinak je to docela makačka. Už při míchání nažhavíme troubu na 170, horkovzdušnou na 150 (pozn.: mně se osvědčilo 160 st. C a něco malinko přes 10 minut v horkovzdušné troubě).

Směs natíráme stěrkou na pečicí papír, na něj si můžeme nakreslit kolečko nebo já si pod papír dávám dno z rozevírací dortové formy, abychom měli přibližný tvar. Směs stačí na 6-7 vrstev. Já peču 6, vždy po 3 plechách v horkovzdušné troubě něco přes 10 minut při 150 stupních.

Vychladlé placky vykrájím do hezkých koleček pomocí rozevírací formy. Zbylé okraje nastrouhám a smíchám s oříšky. Tímto pak medovník posypu. (Já použila svoji formu o průměru 26 cm.)

Máslo a kondenzované mléko ušleháme ručním šlehačem a slepujeme placky k sobě, mažu i horní placku a okraj dortu, aby se mělo sypání na čem držet :-) (pozn.: na krém jsem použila kondenzované mléko slazené neznačkové - ale stejné jako Salko - vařila jsem ho v papiňáku 1/2 h a pak nechala dojít, otevřela papiňák a dala plechovku vychladit do studené vody).

Necháme odležet do druhého dne a pak chráníme vlastním tělem, aby zbylo na všechny :-) !!! (pozn.: já dala do chladničky).

Tady mám vymíchané máslíčko a uvařené kondenzované slazené mléko - vařeno 1/2 h v papiňáku, pak jsem to ještě nechalal dojít až do uvolnění víka hrnce, plechovku vychladila ve studené vodě. Bylo to pěkně tuhé, takže po smíchání s máslem krém vůbec netekl. A to jsem použila nějaké neznačkové kond. ml. z plusu zn Almsana - vůbec to nevadilo.

Tady je hotové těsto. Nenechte se zmást tou dózou s nápisem polohrubá mouka - dala jsem tam hladkou, ale dělala jsem souběžně kynuté houskové knedlíky, kam používám hrubou a polohrubou tak na půl, recept na ně taky vložím...

Přesně podle paní Ivety se mi osvědčilo použít pod pečicí papír jako mustr spodní část z rozvírací formy, já mám o průměru 26 cm. Dělalo se to bezvadně, těsto jsem jakoby podle toho zvýšeného okraje omázla ze stěrky...

Tady je to s tím spodkem od formy. Protože jsem dělala tento recept poprvé, nevěděla jsem, kolik těsta mám namazat, udělala jsem si tedy 6 placek najednou a těsto, co mi zbylo jsem tak nějak rozdělila a domázla, aby byly cca stejné. Přece jen mi ještě trochu zbylo, mázla jsem to na papír vedle placky a pak nastrouhlala spolu s okraji, hodilo se to na posypání.

Tak v této podobě šla placka do trouby, pekla jsem po 3 v horkovzdušné troubě, i přesto byly každá malinko jinak upečená.

Upekla jsem asi do této barvy. protože paní Iveta neměla nafocený u receptu postup, tak jsem nevěděla přesně, jestli to stačí, v komentářích psala, že placka není suchá a tvrdá, ale spíš měkká a taková drsná na povrchu.

Začínám mazat jednotlivá patra... Placky jsem okrojila okružím z dortové formy.

a dále... Nakonec jsem namazala trochu i vršek a boky, aby držel ten posyp.

Nahoru a na boky jsem dala pomocí delší ploché pružné platové stěrky a lžíce směs mletých vlašských ořechů a nastrouhaných zbytků a okrojků z placek.

A tady už jsem stihla nafotit jenom svůj kousek s kafíčkem... Barva krému byla o malinko tmavší než na titulní fotce, kterou jsem fotila s bleskem. jinak naprosto luxusní chuť - přesně takový hutný a kalorický, jako ten originální koupený v obchodě, obrovská mňamina, až se mi skoro nechtělo věřit, že jsem to dělala já :))))))) Opravdu doporučuji k vyzkoušení. Paní Iveta měla ve svém receptru více možností na krém, takže pokud máte zájem, koukněte se k ní do původního receptu.

Má to jen jedinou vadu, když nebudete mít hodně početnou návštěvu, sníte všecko klidně i ve 2, a to je fakt kalorická megabomba.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Veselajka 15. 10. 2014, 12:43
Je opravdu výborný, dělala jsem malinký i velký. A jsem nadšená (Y)
michaelala 21. 9. 2014, 21:03
Výborný recept (Y) (Y) (Y) Povedl se na jedničku, jsem nadšená |:o) za hodinu a půl je hotový (clamp) Teď jen vyčkat až se uleží :-)
ciriska 3. 4. 2014, 9:16
Delala jsem vcera (Y) |:o) |:o) |:o) |:o) (clamp) (^)
Sofie 2. 12. 2012, 9:14
Dobré ránko, já tento Medovník dělám také podle receptu, který tady dala Iveta ID 155 od roku 2006, viz má fotka v dobrotách: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=233260 a je úžasný. Jen pro ulehčení již používám Salko karamelové a placky potírám rumem [A] (D)
Bromovka 15. 12. 2012, 22:37
@Sofie No ten váš je výstavní... Já už nedělala dost dlouho, asi ještě nějakou dobu dělat nebudu - přecen jen sladkého na Vánoce máme hory ,-) (hello)
nikule1 23. 11. 2012, 15:43
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli jste nekdo zkousel potahovat medovnik marcipanem? ze bych nahoru nedala skoro zadnej krem...
Marťulínek 24. 2. 2012, 21:02
Tak i my jsme vyzkouseli (H) a je vynikajícííííí (Y) (Y) (Y)!!! Děkuji za receptík a návod (L) (L) (L)
Bromovka 26. 2. 2012, 23:29
@Marťulínek No mám radost :-), děkuji. Zrovna dnes rodina vzpomínala, jak jsme ho měli naposled a proč je to už tak dlouho :-D
lenkavm 29. 12. 2010, 16:08
Ahoj, muze se prosim pouzit misto Hery obycejne maslo nebo Stela? Mam jen pulku Hery. Nebude vadit dam-li pulku Hery a pulku Stely nebo masla? A muze se medovnik jist hned druhy den? nebo je treba ho nechat odlezet? A mel by byt v lednici? Dekuji moc :-) Lenka
Bromovka 4. 1. 2011, 13:23
@lenkavm Trošku pozdě, co? ,-) Stella určitě, má cca stejné složení, máslo bych raději nedávala, ještě to zřejmě nikdo nezkoušel. Medovník můžete jíst i druhý dne, u několho prý nevydrží ani tak dlouho :-D :-D, ale za 2 dny se rozleží a chutě se jakoby spojí, tak jak je to s gulášem nebo svíčkovou. Já ho dlouho nedělala, tak jste mě teď zase inspirovala - až dojíme cukroví.... (zajic) papa Martina
lidare 13. 12. 2010, 12:02
(Y)krásně popsaný postup,určitě někdy zkusím :-) (Y)
Lucka1982 13. 12. 2010, 11:49
vyborny medovnik, jen jsem take ubrala cukr, ale to delam u vsech receptu. Krem se mi jako vzdy srazil, ale to na chuti nic nemeni. Chybely mi orechy, tak jsem je nahradila kokosem. take dobre. Jiny recept uz delat nebudu. diky (Y)
monikaes 3. 9. 2010, 11:29
Moc děkuji za recept! Když jsem tento medovník dělala poprvé, tak se nám zdál příliš sladký a máslový. Podruhé jsem tam ale dala jen 200g cukru a do krému jen polovinu másla a už všem chutnal bez výhrad. Teď ho musím dělat každý týden :-)) Je to opravdu mňamka (clamp)
Bromovka 6. 9. 2010, 20:52
@monikaes Hm, zajímavé, zkusím příštěě tu Vaši dietnější verzi, rostou nám totiž špeky a nejdou sami dolů (H) A těší mě, že jste znovu zkusila.
Hupcza 28. 2. 2010, 16:01
tak já hlásím totální zklamání :-S je naprosto brutálně přeslazený - pro mě na hranici poživatelnosti - manžel ho teda jí, ale přeslazený mu příjde taky asi věc vkusu *-) každopádně znám mraky buchet, které zaberou zlomek času a výsledný efekt je násobně lepší - takže u nás propadák (N)
Lenka 1551 24. 9. 2010, 22:34
@Hupcza Tak buchet znám taky dost, ale k narozeninám bych teda hrnečkovou dostat nechtěla ,-) Kromě toho, že jsme měli medovník jako svatební dort, chodím na něj i do cukrošky, mám ho moc ráda a proto jsem ho vyrobila dceři k narozeninám. Pokud srovnám s výrobou zdobeného dortu s mléčnou hmotou, časově mi to nepřišlo o nic horší. Měla jsem z něj dobrý pocit a díky komentářům jsem dala do těsta o 10 dkg méně cukru (Y) a bylo to fajn. Myslím, že prostě nemáte medovník ráda, proto Vás nezaujal, já ho fakt můžu a byla jsem nadšená :-) (D) (flower)
Bromovka 14. 3. 2010, 20:58
@Hupcza No ono se to Salko odsladit nedá... Přiznávám, že sladké a hutné to je - ale my to rádi. Máme i kamarády, co jedí zdravě a upřímně zase nám se zdají po ochutnání ty jejich jáhlový nákypy nepoživatelný (H) - tak to je prostě otázka chuti, to je život. (hello)
Lenka67 12. 2. 2010, 15:01
tak jsem se konečně rozhoupala a Váš medovník zkusila. Byl to můj první pokus a vybrala jsem si tento recept ze všech tady uveřejněných. A musím říct, dobře jsem udělala |:o) |:o) Je opravdu vynikající (Y), super, skvělý Jenže ho pořád musím ujídat, takže linie jde do háje :-@
Bromovka 9. 3. 2010, 0:41
@Lenka67 No, proto je dobře, že je tak složitej, jinak bysme ho "žrali" pořád a ta linie by šla přesně kam píšete -já dělám jen na vybrané oslavy (H) a mám radost, že se vám povedl a chutnal...
Mirunka07 6. 1. 2010, 17:07
Včera jsem taky zkusila medovník a je to opravdu jednoduchý. (clamp) Moc děkuji za receptík a všem doporučuji |:o) |:o) Určitě si všichni pochutnají (C)
jitka-seky 17. 12. 2009, 20:27
tak mám upečeno, jen dodělám krém a bude hotovo... (Y) jen bych chtěla pomoci radou. nic jsem nešlehala - vzala jsem si na pomoc ,,metlu,, - tak říkáme doma takovému míchátku,které má dráty a těma se to míchá - šlehá - jak to nazvat nevím ;-) . po upečení se musí z papíru placka IHNED podebrat dlouhým a širokým nožem,aby se uvolnila od papíru a nezůstala přilepená, a ještě za horka oříznout podle šablony na požadovaný tvar. Po schládnutí se placka láme a nešlo mi to... já dělávám medové řezy - je to obdélník, těsto je podobné,ale husté - rozvaluje se... každý typ moučníku má něco do sebe, oba jsou výborné. Určitě nedělám tento medovník naposled.. je k narozeninám, díky aurtorce za vynikající recept (hello)
evag 15. 12. 2009, 16:42
Tak ještě hlásím, že jsem váš medovník od "poprvé" před 1,5 měsícem dělala k různým příležitostem zatím 5x (čtverce, řezy, kulatý) a povedl se vždycky a všem chutnal. Takže váš receptík dávám směle dál. Díky. E.
evag 25. 10. 2009, 18:00
No, tak já dělala medovník poprvé v životě, fakt super jednoduchý recept, povedl se skvěle, všem chutnal. Je takový vydatný a bylo toho docela hodně, takže zbylo i na další dny a dokonce bych řekla, že čím byl odleželejší, tím lepší. Jen by mne zajímalo, až jak dlouho by se asi dal v ledničce skladovat (po týdnu byl teda ještě výborný). (Y) Takže díky za skvělý recept ! (F) E.
k-a-c-u-l-k-a 3. 10. 2009, 20:03
Medovník vypadá skvěle :-$ Chtěla jsem se zeptat, kydž nemám papiňák, nevíte jak uvařit salko? nemám v tomhle vaření "plechovek" moc zkušeností (pst) Nevíte jestli má být taplechovka rozdělaná a nebo uzavřená, bojím se aby necybouchla...? :-| :-|
Bromovka 4. 10. 2009, 22:56
@k-a-c-u-l-k-a Tak bych vás ráda uklidnila Ktko - papiňák a ni plechovky mi nikdy nebouchly. Plechovka se nechá zavřená, dám ji do vody naležato, protože pak není třeba lít tolik vody - dám tolik vody, aby byla celá potopená. Uzavřu do papiňáku - vy dejte do normálního hrnce a přiklopte pokličkou. Vařím 1/2 až 3/4 hodiny - vy vařte 2 hodiny tak, aby to mírně vařilo, nemusí voda z hrnce bublat až na sporák. Cukr v kondenzovaném mléce zkaramelizuje, po otevření je to barevně takové asi jako kafe s mlíkem. Po dovaření dám vychladit do studené vody nebo vyndám jen na prkénko a nechám vychladnout, když mám čas do dalšího dne. Někdo si vaří i dvě najednou dopředu, když dělá medovník častěji, zůstane zavřené a nezkazí se. Hodně štěstí, ať se povede. Martina
Luciek 28. 9. 2009, 11:58
Tak jsem to nakonec zkusila - polovinu mouky nad parou a druhou jsem pak zašlehala zvlášť.S těstem se pracovalo dobře a za chvilku bylo napečeno. Chutnal, takže jsem byla moc ráda - dělala jsem do něj krém ze zakys. smetana a šlehačky. A ještě jeden šel na zakázku,tak uvidíme jak chutnal - zítra se snad dovím. Ten byl klasicky se salkovým krémem :-$ (hello).
Bromovka 4. 10. 2009, 23:02
@Luciek Omlouvám se, že jsem nebyla na netu a neodpověděla včas - já vlastně jen rozehřeju Heru v mikrovlnce na nejslabší výkon cca 1 minutu ve skleněné misce a pak nechám minutku dvě ještě stát a je rozpuštěno. Pak vmíchám všechny suroviny v el. robotu normálně na stole, takže vlastně nic nad parou nedělám. Já jsem ho zrovna taky pekla na oslavu, udělala jsem nižší čtverec na řezy 30x30 cm a skoro jsem nestihla ani vyfotit :))) viz poslední foto v postupu http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=60112&user=60137
Luciek 24. 9. 2009, 11:14
Ahoj pekařinky, cukrařinky aj. mám taky jeden dotaz - chci zkusit tento medovník,ale raději se předem zeptám.Heru rozpustíme a s ostatníma přísadama šleháme dále nad parou nebo odstavíme z plotny,a pak za studena vmícháme ostatní?Nikde jsem to nenašla a nerada bych to házela také celé do koše *-)
marfanov 25. 10. 2009, 18:37
@Luciek Dobrý večer, pozdě ale přece :-) rozpustí se hera v míse nebo hrnci nad párou, přidá se zbytek a dělá se hnětacími (nikoli šlehacími) háky nad párou tak ty tři minuty - jak je v původním receptu z Apetitu. taky se ty už hotové pláty potírají smetanou - já dělám kafe s mlíkem a tím to potřu, pak teprve krém. pěkně to změkne. a hlavně - přes noc uležet :-) ať se povede :-)
Luciek 31. 10. 2009, 22:21
@marfanov Děkuji za tip. Medovníček jsem od dotázku dělala už 4x a je to mňamka. Babičce jsem plnila krémem ze zakys. smetany, šlehačky, cukru a ořechů, aby babička mohla ochutnat.Byl hned pryč. (Y) (zajic)
Katcha kk 18. 4. 2009, 22:17
(flower) (flower) (flower) Tak jsem to taky včera vyzkoušela, šlo to jako po másle, jedna placka po druhé a ten krém byl taky vynikající, děkuji za super recept, jen se po medovníčku zaprášilo, díky díky díky a všem doporučuji Katka (L) (L) (L)
Bromovka 21. 4. 2009, 22:36
@Katcha kk To mám radost :-) Pár maminkám se lepila smůla na paty, tak doufám, že jste to teď Katko prothla (Y) Martina

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie