Vánočka
Potřebné ingredience
750 g mouky (500g polohrubé, 250 g hladé), 250 ml mléka, 40 g droždí, 4 žloutky, 150 g tuku (Hera, máslo), 150 g cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička soli, kůra z jednoho citronu, vanilkový cukr, vejce na potření, rozinky, mandle
Postup přípravy
Všechny přísady si vyndejte z lednice dřív, než začnete pracovat,aby nebyly studené. Z jednotlivých přísad zaděláme těsto a necháme kynout na teplém místě. Když těsto vykyne (cca zdvojnásobí objem) těsto "strhneme" a necháme ještě jednou vykynout. Těsto rozdělíme na vále na 9 dílů, spleteme vánočku (spíchneme špejlemi, aby se v troubě nerozjela) a na plechu s pečícím papírem necháme ještě 20 minut kynout. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předem vyhřáté troubě 10 minut při 200°C a 35 -40 minut při 170 °C. Neotvíráme troubu v začátku pečení a nevytahujeme vánočku ven, aby se nesrazila.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé