Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept

VÁNOČKA FB

0.0
VÁNOČKA FB

Potřebné ingredience

-0,5 kg hladké mouky -13 dkg cukru krystal nebo krupice -1,5 dl mléka (Chcete li mít Vánočku měkčí přidejte ještě 50 až 100 ml mléka) -sušené droždí podle potřeby (nebo3,5 dkg klasiky) -1vejce (váženo ve skořápce 6 dkg) -1 žloutek -3/4 lžičky soli -10 dkg másla -2 dkg sádla -1 lžička pomerančové kůry -1 lžička citronové kůry -1 vejce na potření -podle chuti rozinky a mandle

Postup přípravy

Do mísy nasypeme mouku, smícháme se sušeným droždím, solí, cukrem, kůrou, přilijeme rozpuštěné máslo, sádlo, vlažné mléko, vejce, žloutek a napřed zpracujeme měchačkou. Těsto, které už se nebude lepit, vyklopíme na vál a pořádně propracujeme. Ten kdo má hnětač, tak je to ideální.
Nemusíme podsypávat, ale může se stát, že byly větší vejce a tak 1 nebo 2 lžíce mouky na podsypání nevadí.
Propracované těsto dáme do mísy, posypeme lehce hladkou moukou, přikryjeme a dáme kynout na teplé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Nemáme-li čas dělat vánočku hned, nevadí jí klidně kynutí třeba 3 hodiny. Nakynuté těsto vyklopíme na vál a jestliže budete přidávat rozinky, tak teď. Zapleteme a necháme ještě nakynout asi 20 – 30 minut.
Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
Troubu si předehřejeme na 200 st., vánočku dáme do předehřáté trouby. Po sedmi minutách teplotu zmírníme na 170 st. Celková doba pečení bude asi 45 minut. Kdyby se začal vršek připalovat, přikryjeme vánočku alobalem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 8. 1. 2015, 22:58
(banky) (andel) (stromecek)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie