Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 37 návštěvníků)

opilý isidor

0.0
opilý isidor

Potřebné ingredience

TĚSTO:150g másla,150g cukru,2 žloutky,2 lžíce kakaa,120g mletých ořechů,1/4 balíčku do pečiva,70g hrubé mouky,ze 6 bílků tuhý sníh,

NÁPLŇ 1 : 200g mletých ořechů /může být i kokosová moučka/,2 vrchovaté lžíce cukru,1 vanilkový cukr,2 dcl rumu,

NÁPLŇ 2 : 4 vejce ,2 lžíce kakaa,100g moučkového cukru,250g másla,

Čokoládová poleva nahoru

Postup přípravy

máslo s cukrem a kakaem utřeme,přidáme žloutky,ořechy ,mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce vmícháme sníh.Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný hlubší plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Mleté ořechy smícháme s cukrem a rumem,Tuto směs naneseme na vychladlý korpus.
Pro druhou náplň utřeme vejce spolu s kakaem a cukrem ve vodní lázni,asi tak 15 min,vznikne taková hustá pěna,tu necháme vychladit a poté zašleháme do másla.Utřeme hladký krém,který rozetřeme na ořechovou náplň.
Necháme chvíli ztuhnout v lednici,né moc,aby se čokoládová poleva dobře roztahovala a rychle netuhla,necháme v chladnu nejlépe do druhého dne a poté rozkrájíme na kostičky obdélníky,co kdo chce.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Akimka 24. 1. 2012, 9:47
Já dala ty 2 dcl...a byl výborný...Měl velký úspěch...mám v albu ve fotkách. (F) (F)
topik2 23. 1. 2012, 21:13
Dobrý den pani Evo, chtěla jsem se zeptat jen jestli v návodu neni chyba u rumu,píšete 2 dcl a v posledním komentáři máte 50 ml. Která varianta je správně? (F)
tlipna 15. 12. 2010, 23:18
takže musím opět napsat po roce.) zkoušela jsem zase isidorka.))nedalo mi to.))a musím říct že se mi to opravdu krásně povedlo...jsem o rok zkušenější takže to šlo v pohodě.))a děkují za přesnější popis.))já mám takovou radost.,,..mnámky.)) (Y) :-) krém se mi trošku zgrcl jak jsem zašlehávala..ale dala jsem zěpt nad páru a krásně se mi spojil.)))) |:o)
tlipna 7. 12. 2009, 21:38
tak nevím nějak se mi to všechno špatně dělalo..a ten druhý krém..to je jako vaječina s kakaem a cukrem...bych chtěla vidět jak to má přesně vypadat..páč se mi to nějak nezdá..chjoo..a já se tak těšila...nechcete sem dát přesný postup i s fotečkama??.)) :-)
kudlajda 8. 12. 2009, 13:23
@tlipna Na krém šlehám, normálně ručně metličkou, žloutka smíchaná s cukrem a kakaem nad parou,nejdříve vše dohromady spojím ještě než dám misku nad páru,za stálého míchání nad parou povařím +- 10min max.Když se vám to špatně míchá -je to husté-dejte místo jednoho žloutku ,celé vajíčko,bude se vám to lépe zpracovávat. ,směs nechám vychladnout a zašlehám do másla.Ořechová náplň je po přidání rumu spíše řídká,ale stačí nechat chvíli odstát a ořechy si rum nacucnou a bude to akorát. A těsta se taky nebojte,sníh se zapracovává do poměrně husté hmoty ,ale tak to má být, určitě Vám se to povede.Snad vám to trochu pomohlo.Eva
Raduska 17. 12. 2008, 20:49
Dobrý večer Evi, tak jsem uložila Isidora do ledničky zítra jej nakrájím. Vypadá to moc dobře a manžel už ochutnal okraje a moc mu to chutnalo. Věřím, že až uleží bde ještě lepší. Chtěla jsem se ještě zeptat opravdu vydrží dlouho, nezkazí se? :-$ Děkuji za receptík Přeji Vám krásné (andel) (banky) (stromecek)a (novy rok) Raduš
kudlajda 17. 12. 2008, 21:11
@Raduska opravdu se nezkazí,dříve se sní,dělám ho už několik let a vždy mám napečeno dříve,peču tak maximálně do 15,prosince a v pohodě ,na chuti se nic nezmění
jajulik 11. 12. 2008, 11:50
Dobrý den Evi na jakém plechu to pečete - myslím rozměr - mám doma klasický co patří k troubě ale ten není moc vysoký a pak takový menší vyšší (řekla bych tak velikost papíru A4). A ještě jeden dotázek když to upeču už teď vydrží to do vánoc?? Už teď se mi slzy sbíhají Jarča
kudlajda 11. 12. 2008, 15:23
@jajulik Peču na klasickém hlubokém plechu,takže asi ten vyšší,a do vánoc to vydrží určitě,teda pokud se to rychleji nesní.Mám už upečeno ,nakrájeno,dělám ho už nějaký rok a zatím v pohodě.
xlmakrela 7. 12. 2008, 18:38
(Y) (Y) (Y) korpus už mám v troubě,tak jsem zvědavá *-) jak to všechno dopadne! v druhém krému máte 4vejce jsou to jen zbylé žloutky a nebo celá vajíčka? děkuji Markéta (kolednici)
kudlajda 8. 12. 2008, 11:44
@xlmakrela Jde to i jen ze žloutků,ale vyšlehaná hmota z celých vajec se lépe zapracovává do másla.Ze žloutků je ta hmota dost tuhá,hlavně po vychladnutí a musí se pak krém dlouho vyšlehávat ,aby se hmota dobře spojila s máslem.Je to moje zkušenost, větší jistota,že se krém povede.Jenom nevím jestli jsem vám už neodpověděla pozdě,snad se to povedlo.Hezký den Eva
xlmakrela 8. 12. 2008, 12:46
@kudlajda Dobrý den :-). Opilec už je uschovaný před nanasytnýma bříškama, hezky v ledničce.Docela se povedl (L) a je výborný (clamp). Našla jsem si recept na netu a tam ještě i píšou marmeládu,ale já ji tam nedala. Je to dobrůtka akorát já měla to těsto hodně husté a tak se mi to moc nepovedlo na plech rozetřít rovnoměrně. Uprostřed je korpusu více a méně náplně. ;-) Ale já myslím,že to bude stejně fuk je to taková dobrůtka,že to pak ze stolu zmizí jako pára nad hrncem :-D ;-) Děkuji za recept a přeji hezký advent Markéta (jezisek) (kolednici) (vanoce) (banky) (pohoda) (pernicek)
zjelenice 30. 11. 2008, 21:35
... neskutečně mě tenhle receptík zaujal. Ale zajímalo by mě, zda "těsto" neztvrdne..... *-) Jestli to pak není tuhé a tvrdé? Krém tam je.... ale není pak spodek tuhý, když se to navíc dělá s předstihem?
kudlajda 1. 12. 2008, 10:13
@zjelenice Těsto určitě neztvrdne,v ořechové náplni je 50 ml rumu ,který částečně nesaje i do korpusu,dělám isidora často a vždycky vydrží dlouho vláčný,uchovávám ho s ostatním cukrovím v lednici,v krabici ho akorát položím a přikryji alobalem,aby neoschnul a rum nevyprchal.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie