Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept

někomu se může hodit

0.0
někomu se může hodit

Potřebné ingredience

jak je libo

Postup přípravy

Druhy těst a jejich pečení
Kvasnicové těsto
Pro pečení kvasnicového těsta všeobecně platí, že malé kousky, např. housky, tyčinky koláče atp., pečeme v horké troubě rychle. Větší kusy pečiva, jako jsou bochánky a vánočky pečeme pomaleji. Těsto vkládáme vždy do dobře vyhřáté trouby na 200 - 220 °C. Větší a vyšší kusy pečiva můžeme kontrolovat, až po jejich zapečení. To má ten význam, že se póry, vzniklé kynutím těsta prudce zatáhnou a pečivo se "nerozběhne" a neztrácí tvar. Po zapečení příkon tepla snížíme a dopékáme při střední teplotě. Hotové pečivo přendaváme na prkénko nebo mřížku, aby mohla pára unikat. Nikdy je nedáváme na mísu, protože by spodní část zvlhla.

Listové těsto
Používá se na přípravu závinů, trubiček, paštiček, žloutkových řezů. Listové těsto pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v silně vyhřáté troubě na 220 °C. Toto těsto je velmi tučné, proto vyžaduje vysokou teplotu , aby teplem měněný škrob rychle vázal tuk.V málo předtopené trobě tuk vyteče a těsto nevzejde. Totéž se může stát, kdy těsto příliš tence vyválíme. Těsto, které je třeba před pečením potřít vajíčkem, potíráme pouze na horní ploše, nikoliv hrany, které by se při pečení slepily a těsto by špatně lístkovalo.

Křehká těsta
Používají se k přípravě moučníků, košíčků, lodiček a s vyšším přídavkem cukru na drobné čajové a vánoční pečivo. Těsta pečeme podle druhů v dobře předehřáté troubě na 180 - 200 °C. Při nižší teplotě by pečivo ztrácelo tvar a chutnalo by jako jíška. Je-li v těstě kypřící prášek, nesmíme troubu zpočátku otvírat, abychom nepřerušili nabývání těsta. Hezkého a stejnoměrného zbarvení pečiva docílíme tak, že je upečeme nejdříve zpola, potom plech vyndáme z trouby, necháme zchladnout a následně dopečeme dorůžova.

Linecké těsto
Patří k těstům křehkým. Drobné pečivo z lineckého těsta se na plechu ještě po vyjmutí z trouby dopéká a tmavne. Navíc, když jej chceme rychle sundat horké, může se snadno polámat a zkroutit. Proto použijeme na plech pečící papír, který snadno s upečenými sušenkami sesuneme a necháme na papíru vychladnout. Linecké těsto pečené ve formičkách pečeme ve středně předehřáté troubě. Plníme je nejrůznějšími nádivkami a krémy.

Doba pečení je u všech druhů těst závislá na typu trouby a velikosti pečených výrobků.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Hyzule 11. 12. 2008, 14:20
Že jo?Jsem z ní byla mrtvá.Pak foukla do té mouky a řekla baví nee.Ašla jezdit na motorce :-D :-DTakového mám pomocníčka ;-) (L)
Lenyela 11. 12. 2008, 10:58
Nejpěknější je na tom ta pekařka. (Y) (clamp) (hello) (hello) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie