Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Slovenské pagáčky

0.0
Slovenské pagáčky

Potřebné ingredience

250 g pomletého vepřového vnitřního sádla
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1-2 žloutky
½ kostky droždí
1 lžička soli
1 lžička cukru

Postup přípravy

Těsto řádně propracujeme, můžeme si pomoci i v domácí pekárně. Těsto je však díky syrovému sádlu tuhé a potřebuje následně trochu propracovat na pomoučněném vále. Nekynout. Poté těsto vyválíme na plát, poskládáme jako listové těsto (z jedné strany na třetiny, z druhé na čtvrtiny), znovu rozválíme a skládání zopakujeme. Poskládané těsto dáme vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále asi na tloušťku 1 cm a formičkou vykrajujeme kolečka ( průměr asi 4 cm). Každé kolečko trošku po obvodu uhladíme, propícháme vidličkou nebo vyznačíme mřížku pomocí kráječe vajec a uložíme na plech. Opět necháme přikryté utěrkou trochu nakynout.
Poté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a upečeme do zlatova

Zpracování těsta před kynutím mě nenapadlo fotit. Ale to snad každý zvládne. Zde je již vyválené těsto na 1 cm ve fázi vykrajování.

Kolečka v ruce trošku upravíme a nahoře vytroříme mřížku kráječem na vejce. Stačí také popíchat vidličkou.

Upečené pagáčky "do zlatova".

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jia 24. 1. 2009, 19:33
Raduš, pagáčky se jí k něčemu (třeba k polívce) nebo jen tak bez ničeho, jako slaná buchta *-)?
Stelička 24. 1. 2009, 19:44
@Jia Samostatné, nejlíp k vínu, pivu, čaji...
Jia 24. 1. 2009, 21:22
@Stelička Dík za odpověď (L), vypadají dobře :-p..

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie