Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 32 návštěvníků)

Marcipán trochu jinak - z fondánu i fondantu

0.0
Marcipán trochu jinak - z fondánu i fondantu

Potřebné ingredience

Fondant - 300 gr mouč.cukru, 300 gr fondantu, 300 gr sušeného polot.mléka, 45 gr Omegy nebo jiného 100%ního tuku, 75 gr (2 vrch.lžíce) kukuřičného nebo pšeničného sirupu, případně glukózy nebo medu,vanilkový cukr, mandlová nebo jiná tresť asi dvě lžíce, asi 40 ml vody, přidávat postupně.
Měla jsem doma delší dobu anglický fondant, se kterým se mi velmi špatně pracovalo, tak jsem si našla na jedněch stránkách recept na marcipán od pana Pelikána, kde se právě dá fondant a fondán krásně využít na výrobu domácího marcipánu. Malinko jsem si ho upravila, protože třeba glukozu nemá doma každý a výsledkem je opravdu velmi tvárná a hlavně velmi dobrá hmota, ze které jdou krásně na tenko vyvalovat lístečky a potahování je taky snadné, jen se moc nehodí na větší figurky, je trochu měkčí. Ale při přidání asi 100 gr sypkých směsí je ještě tužší, takže pak by to mohlo jít.
Fondán - potahová hmota na věnečky - krabice 400 g suš.mléka, 400 g mouč.cukru, 400 g fondánu, 100 g sirupu nebo glukozy, vanilkový cukr, 60 g Omegy, tresť, asi půl deci vody. Postup stejný jako u fondantu.

Postup přípravy

Fondant a Omegu si dám do misky do mikrovlnky na chvíli nahřát, mezitím si odvážím sypké směsi a sirup, přimíchám nahřátý fondant a tuk, tresť a trochu vody a zpracuji. Směs je možné dělat i v domácí pekárně.
Výsledná hmota by neměla vůbec lepit a držet na podložce tvar.

Takto by to mělo vypadat

Při rozvalování jsem použila trošku škrobu, u menších tvarů ani být nemusí, hmota tolik nelepí

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

nobstice 28. 2. 2009, 23:24
oli dnes rano v kucharske pohotovosti tady z toho tvorili,moc se mi libilo jak ta hmota vypadala tvarne,ale prave ze nerekli kde ten fondant sehnat,myslis ze tohle je ono? http://www.fialapraha.cz/detail_vyrobku/fondant_rozval_bily_na_1patr_dort_bal_0_68_kg_ jen prilis nechapu kdyz je ten fondan pripraveny k pouziti proc ho jeste dal michat s dalsima surovinama :^) :^) :^)
Init 1. 3. 2009, 8:37
@nobstice JO, Leni, to je on, ale tohohle Wiltonského je na to škoda, ten je super na tvoření. Já měla doma fondant anglický, prodává se po dvou a půl kilech, je levnější, ale jeho vlastnosti příšerné, trhá se, je křehký, zkrátka mi dobu ležel v lednici, až jsem padla na tenhle recpt na jednom webu, trochu ho poupravila, on fondant není chuťově nic moc a když ho smícháš s těmi surovinami, tak je vynikající, nepoznáš od mléčného marcipánu.
nobstice 1. 3. 2009, 8:41
@Init pli dekuju (L) (L) a jeste pro nas blby *-) *-) *-) ten anglickej jsi mela doma odjakziva nebo se taky nekde kupuje?oni v ty televizi meli v mise,bylo to takove tekute(asi nahrate),ale nerekli kde to poridit. ;-) ;-) ;-)
Init 1. 3. 2009, 8:47
@nobstice Odjakživa? Ne, ikdyž někdo si ho doma vyrábí, ale já to nezkoušela. Ten anglický jsme kupovali ve firemní prodejně Wilton u pana Vítka v Pardubicích, myslím, že dodává i na dobírku www.janvitek.wz.cz (F)
blazi 24. 2. 2009, 13:44
Oli super napad.. (Y) (Y) (Y) můžu se zeptat co je to ten fondant, a kde se dá sehnat.. děkuji
Init 6. 5. 2009, 7:19
@blazi Fondant i Fondán seženeš v cukrářských velkoobchodech, někdy mají Fondán na věnečky třeba v Makru (hello)
blazi 25. 2. 2009, 9:39
@blazi .
Init 24. 2. 2009, 16:09
@blazi Fondant je cukrářská bílá hmota, dá se koupit ve specializovaných cukrářských obchodech nebo na internetu. Pokud ji doma nemáte, je škoda si ji kvůli tomu pořizovat, recept jsem sem dala spíš proto, kdyby někomu fondant doma ležel nevyužitý - pozor, neplést s fondánem na věnečky - to je úplně něco jiného - poleva. (hello)
blazi 25. 2. 2009, 9:41
@Init Děkuji za odpověď.. skusim si to sehnat, když dělám marcipán tak je nažloutlý a občas potřebuji úplně bílí tak už vím jak toho docílít. děkuji (Y) (Y) (clamp) (clamp)
Init 25. 2. 2009, 13:44
@blazi Blani, tento taky není úplně bílý, prostě recept, který obsahuje sušené mléko, nikdy být bílý nemůže. Je fakt, že je určitě bělejší než klasický ze Salka nebo sirupu. (hello)
Zrušený účet 8. 2. 2009, 18:52
(Y) (Y) (Y)díky za tip (L)
Init 9. 2. 2009, 9:35
@ ^o) (hello)
Petanka 8. 2. 2009, 10:49
Oli vypadá to zajímavě, super nápad (Y) (Y) (Y) (Y) prosím Tě jak chutná (L)
Init 8. 2. 2009, 10:50
@Petanka Chutná úplně stejně jako domácí mléčný ze sirupu - záleží na tresti, po fondantové pachuti ani stopa ^o) (F)
Init 8. 2. 2009, 10:36
Zkus, krásně se zpracovává,jsem nadšená ^o) (F)
Anelis 8. 2. 2009, 10:10
Oli, to vypadá hodně zajímavě, určo vyzkouším, díky za receptík (Y) (Y) (Y) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie