Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 12 návštěvníků)

Velikonoční pečení

0.0
Velikonoční pečení

Potřebné ingredience

Tyhle recepty mi dnes přišly mailem, tak se o ně chci s vámi podělit. Do Velikonoc je sice ještě daleko, ale myslím, že je lepší plánovat si pečení dobrot, než koukat z okna na to sněhové nadělení.

Postup přípravy

Sněhový beránek

Ingredience:

3 bílky,200 g krupicového cukru,100 g moučkového cukru,20 g čokoládové polevy.

Příprava:Bílky šleháme 5 minut s polovinou dávky krupicového cukru v horké vodní lázni . Pak je z vodní lázně vyjmeme, přidáme zbytek krupicového cukru a vyšleháme je na pevný sníh. Nakonec lehce vmícháme moučkový cukr.

Plech vyložíme pečicím papírem a tužkou si na něm vyznačíme obrys beránka. Připravenou bílkovou hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou. Na papír nejdříve nastříkáme bílkové pusinky ve tvaru tělíčka beránka. Potom uděláme hlavičku a nohy.

Plech s beránkem vložíme do předehřáté trouby a sušíme při 120 °C asi 50 minut. Po vysušení necháme beránka vychladnout. Hlavičku beránka nakonec vymalujeme rozpuštěnou čokoládou.


Beránek s čokoládovou polevou

Ingredience:

200 g moučkového cukru,6 vajec,150 g másla,200 g jemně mletých ořechů,50 g kakaa,200 g hrubé mouky,
1/4 balíčku prášku do pečiva,300 ml mléka,tuk na vymazání formy,hrubá mouka na vysypání formy;
Dohotovení:200 g mléčné polevy (např. Dr. Oetker),bílá a tmavá poleva na dozdobení (např. Dr. Oetker). Příprava:Cukr utřeme se žloutky a máslem do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce jej vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme mleté ořechy, kakao, prosátou mouku s práškem do pečiva a postupně přilijeme mléko. Vše dobře promícháme.
Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy ve tvaru beránka. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 45 minut. Upečeného beránka necháme ve formě krátce vychladnout a pak vyklopíme.
Mléčnou čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni, vychladlého beránka polijeme a necháme zatuhnout. Nakonec beránka dozdobíme bílou a tmavou polevou.


Makový beránek sypaný kokosem

Ingredience:

450 g polohrubé mouky,1 balíček prášku do pečiva,150 g krupicového cukru,2 vejce,200 ml mléka,150 ml oleje,150 g mletého máku,nastrouhaná kůra z 1 citronu,
tuk na vymazání formy,strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy;
Dohotovení:50 g tuku na pečení,50 g moučkového cukru,100 g strouhaného kokosu,1/2 KL rozpuštěné tmavé čokolády. Příprava:Mouku prosejeme s práškem do pečiva a smícháme s cukrem. Přidáme celá vejce, mléko, olej, mletý mák, nastrouhanou citrónovou kůru a společně vše vyšleháme na hladké těsto hustější konzistence.
Formu na beránka vymažeme pečlivě tukem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a naplníme ji připraveným těstem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme beránka krátce zchladnout, pak ho vyklopíme a necháme úplně vychladnout.

Mezitím utřeme změklý tuk s moučkovým cukrem do pěny a touto směsí potřeme celého vychladlého beránka. Následně ho obalíme ve strouhaném kokosu a rozpuštěnou čokoládou mu nakreslíme oči a čumáček. Necháme zatuhnout. Nakonec můžeme beránkovi kolem krku uvázat mašličku.


Velikonoční beránek na želatinové louce

Ingredience:2 sáčky zelené želatiny,230 g cukru,
500 g polohrubé mouky,80 g másla,100 g posekaných mandlí,1 KL strouhané citrónové kůry,
špetka soli,1 kostka droždí (42 g),250 ml vlažného mléka,100 g kondenzovaného mléka,1 mandle. Příprava:Želatinu připravíme podle návodu na sáčku se 150 g cukru. V mělké misce ji necháme ztuhnout a nakrájíme na kostičky.
Mouku, máslo, 80 g cukru, mandle, citrónovou kůru a sůl dáme do mísy. Droždí rozpustíme v troše mléka a spolu se zbylým mlékem zamícháme do mouky. Vypracujeme hladké těsto a přikryté je necháme asi 30 minut kynout.
Těsto dobře prohněteme. 2/3 těsta vyválíme na tloušťku asi 1.5 cm, vykrojíme beránka a dáme jej na plech vyložený papírem na pečení. Na nohy vytvarujeme 4 válečky (8x2 cm) a kondenzovaným mlékem je přilepíme. Ze zbylého těsta uděláme válečky tenké 1/2 cm a dlouhé 6 cm, stočíme je a přilepíme na tělo beránka. Na místo oka vmáčkneme mandli. Beránka potřeme mlékem a necháme 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 170 °C. Beránka pečeme 20 až 25 minut. Když vychladne, upravíme jej na mísu s želatinou.


Smetanový bochánek

Ingredience:1 kg polohrubé mouky,60 g droždí,180 g pískového cukru,2 dl sladké smetany,250 g másla nebo rostlinného tuku,3 žloutky,mléko podle potřeby,sůl,80 g mandlí,100 g rozinek,
tuk na vymazání plechu,vejce na potření. Příprava:Do zadělávací misky dáme část mouky, rozdrobené droždí, lžíci cukru, přilijeme vlažnou smetanu, promícháme a necháme kynout. Po vykynutí přidáme zbylý cukr, rozehřátý tuk, prosátou mouku, žloutky, podle potřeby mléko a sůl. Vypracujeme tužší těsto. Nakonec zapracujeme spařené, oloupané a na nudličky pokrájené mandle a propláchnuté rozinky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme několik hodin kynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme dva až tři bochánky, přeneseme je na tukem vymazaný plech a necháme přikryté ještě kynout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem, ve středu nakrojíme do tvaru kříže a vložíme do vyhřáté trouby. Po chvíli příkon tepla zmírníme a bochánky zvolna dopečeme.


Voňavý mazanec

Ingredience:
1100-1300 g hladké mouky,
špetka soli,
1/2 l vody,
2 PL sušeného mléka,
6 PL cukru,
70 g droždí,
3 balíčky vanilkového cukru,
3 KL citrónové šťávy,
2 KL strouhané citrónové kůry,
120 g rozpuštěné hery,
4 žloutky,
2 hrsti rozinek,
vejce na potření.

Příprava:
Z vlažné vody, cukru, droždí a lžíce hladké mouky uděláme kvásek. Přidáme ostatní suroviny a dobře propracujeme v těsto, které pak necháme vykynout (trvá to trochu déle, protože těsto je mastné a sladké). Vytvoříme 4 mazance a na plechu je necháme znovu vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Mazance jsou lepší druhý den a také se lépe krájejí.


Krakonošův mazanec

Ingredience:
400 g polohrubé mouky,
trochu soli,
80 g moučkového cukru,
citrónová kůra,
3 žloutky,
100 g rozpuštěného másla,
50 g loupaných mandlí,
80 g rozinek,
100 ml mléka;

Na kvásek:
200 ml mléka,
30 g droždí,
1 PL cukru,
60 g polohrubé mouky.

Příprava:
Z mléka, rozdrobeného droždí, cukru a polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout.

V prohřáté mouce rozmícháme sůl, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutky a rozpuštěné vlažné máslo. Přimícháme kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme drobně sekané mandle (trochu jich odložíme) a rozinky. Těsto zamícháme a necháme na teplém místě, přikryté utěrkou, kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme kulatý bochník, dáme na vymazaný plech a necháme znovu vykynout. Potom nahoře nožem nakrojíme asi 2 cm hluboko kříž, mazanec potřeme žloutkem, posypeme hrubým cukrem, zbytkem odložených sekaných mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme.


Velikonoční bochánek (4 ks)
Ingredience:
1 1/2 kg polohrubé mouky,
sůl,
300 g másla nebo rostlinného tuku,
300 g moučkového cukru,
6 žloutků,
cca 1/2 l mléka,
90 g droždí,
na špičku nože muškátového oříšku,
citrónová kůra,
1 balíček vanilkového cukru,
60 g vlašských ořechů nebo mandlí,
100 g hrozinek,

vejce na potření,
mandle na posypání,
tuk na alobal.

Příprava:
Nejprve si připravíme kvásek. Do 1/4 l vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme vzejít kvásek.

V míse utřeme tuk s cukrem a se žloutky, ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou, muškátovým oříškem, vanilkovým cukrem, osolíme vrchovatou lžičkou soli a přidáme prohřátou mouku, teplé mléko a kvásek.

V míse zaděláme tuhé těsto, které potom dobře propracujeme na vále. Na dobře zadělaném těstě se tvoří puchýřky. Potom do těsta vpracujeme omyté a okapané hrozinky a nahrubo usekané ořechy (jsou chuťově výraznější než mandle). Těsto dáme na mísu, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně 3 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, na vále dobře zakulatíme a dáme na tukem vymazaný alobal na plech asi hodinu kynout. Potom potřeme bochánky rozšlehaným vejcem, necháme zaschnout a znovu potřeme. Nahoře nožem nařízneme nebo nůžkami nastříháme tvar kříže. Povrch bochánků posypeme mandlovými lupínky. Těsto dáme péci do dobře vyhřáté trouby. Po 10 minutách teplotu trouby snížíme a pečeme zvolna 45-60 minut. Asi po 20 minutách pečení dáme přes bochánky alobal, aby se povrch nespálil. Vychladlé bochánky můžeme pocukrovat.

Poznámka:
Z uvedeného množství surovin můžeme upéct 2 vánočky:
Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 16 dílů, zakulatíme v bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme znovu asi půl hodiny kynout. Z bochánků vyválíme prameny dlouhé asi 35 cm. Dva rozdělíme ještě na polovinu a vyválíme tenčí prameny, které po dvou spleteme. Spodek vánočky upleteme ze čtyř pramenů, přendáme na tukem vymazaný alobal na plech. Střed po délce hřbetem ruky vytlačíme a do vzniklé rýhy položíme pletenec ze tří pramenů. Nakonec položíme copánek ze dvou pramenů a jeho konce podložíme pod vánočku, aby při pečení nesjel. Upletenou vánočku necháme znovu asi 45 minut kynout, pak ji dvakrát potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme oloupanými nasekanými mandlemi a dáme péci do dobře vyhřáté trouby.


Jidáše s medem

Ingredience:

500 g mouky hladké nebo výběrové,
20-30 g droždí,
30-50 g krupicového cukru,
1 žloutek,
50 g másla,
250-300 ml mléka,
sůl,
citrónová kůra,
vanilkový cukr,
1 vejce na potření,
med.

Příprava:
Do hrnku rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka na hladké těstíčko. Necháme asi 15 minut, aby vzešel kvásek.

Potom utřeme tuk se žloutkem a cukrem, přidáme vanilkový cukr a strouhanou citrónovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek, mouku se špetkou soli a vlažným mlékem zaděláme těsto.

Tužší těsto, přikryté utěrkou, necháme asi hodinu vykynout, vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné dílky. Z každého dílku vyválíme tenčí pramen (váleček asi jako malíček), který stočíme do tvaru spirálky na tukem potřený plech.

Po vykynutí potřeme jidáše rozšlehaným vejcem, případně s trochou mléka a rychleji je upečeme. Částečně vychladlé obrátíme a potřeme medem.

Jidáše můžeme také připravit ve tvaru malých houstiček, dvojité spirály, ve tvaru písmene S apod.


Holubičky

Ingredience:

500 g hladké nebo polohrubé mouky,
42 g droždí (1 kostka),
100 g pískového cukru,
cca 150 ml mléka,
125 g tuku,
4 žloutky,
50 g rozinek,
rum,
sůl,
mouka na vyválení,
tuk na vymazání plechu,
1 vejce na potření,
1 PL krystalového cukru na obalení,
30 g na tenké plátky nakrájených oloupaných mandlí.

Příprava:
Mouku prosijeme do mísy, doprostřed rozdrobíme droždí, přidáme polovinu cukru a s trochou vlažného mléka a mouky rozmícháme na těstíčko, mísu přikryjeme a necháme kynout.

Změklý tuk utřeme se zbylým cukrem, postupně přidáváme žloutky, našleháme do pěny. Rozinky propláchneme, necháme okapat a zalijeme rumem.

K vykynutému kvásku přidáme utřený tuk s cukrem a žloutky, sůl, postupně postupně přiléváme zbylé mléko, vypracujeme tužší těsto, poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme vykynout.

Vykynuté těsto přendáme na vál, prohněteme s rumovými rozinkami, dvě rozinky odložíme. Těsto rozdělíme na dva díly a připravíme z nich holubičky. Přendáme je na tukem potřený plech a necháme ještě několik minut kynout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem, křídla několikrát nařízneme a vložíme do nich plátky mandlí, místo očí vmáčkneme rozinky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a těsto dozlatova upečeme.

Poznámka:
Ze stejného těsta můžeme upéci velikonoční věnec s vejci:
Do vykynutého těsta zahněteme rozsekané pistáciové oříšky (50 g). Těsto vyválíme na tlustý váleček, spojíme jej do kruhu a přendáme na tukem potřený plech. Do těsta vtlačíme osušená vejce (předem omytých 5 vajec uvařených na hniličku) a mezi nimi těsto částečně nařízneme, poté je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme 2 lžícemi krystalového cukru. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a těsto dozlatova upečeme.


Polská velikonoční bábovka

Ingredience:

500 g polohrubé mouky,
30 g droždí,
120 g cukru,
1 šálek vlažného mléka,
375 g másla,
1/2 KL soli,
kůra z 1/2 citronu a pomeranče,
5 vajec,
150 g rozinek;

Na polevu:
250 g moučkového cukru,
1 PL citrónové šťávy,
4 PL horké vody;

Kromě toho:
6 kandovaných třešní,
máslo na vymazání formy,
mouka na vysypání formy.

Příprava:
Připravíme si bábovkovou formu o průměru 22 cm. Vytřeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou.

Mouku prosijeme do mísy, do důlku, který v jejím středu vyhloubíme, rozdrobíme droždí, přimícháme trochu cukru a vlažného mléka. Poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek (20 minut).

Do vzešlého kvásku přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, vejce, nastrouhanou kůru z citrusů a vypracujeme těsto. Spařené a okapané rozinky přidáme do těsta. Těsto vložíme do formy a necháme 20 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Bábovku pečeme 30-40 minut na spodní příčce trouby. Upečenou bábovku necháme vychladnout ve formě. Vychladlou vyklopíme na kuchyňskou mřížku.

Z citrónové šťávy, moučkového cukru a horké vody umícháme lesklou polevu, potřeme jí bábovku a ozdobíme kandovanými třešnemi.


Švábské figurky

Ingredience:
500 g moučkového cukru,
4 vejce,
kůra z 1 citronu,
500 g hladké mouky,
máslo, mouka a anýz na plech.

Příprava:
Na přípravu figurek je potřeba být vlastníkem speciálních dřevěných formiček.

Plech vymažeme máslem, poprášíme moukou a posypeme anýzem. Vejce s cukrem utřeme do pěny, postupně přidáváme prosátou mouku a citrónovou kůru. Vypracujeme těsto a vyválíme ho na 1 cm silný plát. Plát z obou stran poprášíme moukou, nakrájíme na přiměřené kousky, které vložíme do formiček. Prudkým úderem vyklopíme těsto z formičky na plech. Přebytečnou mouku odstraníme štětečkem. Figurky necháme na plechu při pokojové teplotě 24 hodin odpočinout.

Troubu vyhřejeme na 160 °C. Figurky pečeme na střední příčce 20-30 minut, při pečení necháme dvířka trouby pootevřená. Povrch figurek musí zůstat bílý, jen spodní strana musí zhnědnout. Upečené vychladlé figurky narovnáme nejlépe do plechové krabice a necháme 2 týdny uležet, aby změkly




Hrnečkový mazanec

Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky,
1 KL hladké mouky,
cca 1/2 hrnku mléka,
5 PL pískového cukru,
1/3 kostky másla,
3/4 kostky droždí,
1 žloutek,
špetka soli,
1 balíček vanilkového cukru,
3 PL dobře omytých a okapaných rozinek,
4 PL oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí,
1 KL nastrouhané citrónové kůry,

hladká mouka na posypání válu,
tuk na potření pečicího papíru,
vejce na potření mazance.

Příprava:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme jednu lžíci cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. K osolené polohrubé mouce přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutek, vlahé rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto. Když už se nelepí ke stěnám mísy, vyklopíme je a na pomoučeném vále ho prohněteme rukama, až je hladké a lesklé. Zapracujeme do něj rozinky a polovinu mandlí. Utvoříme bochánek, vložíme jej do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky. Položíme je na dva kusy pečicího papíru (potřených tukem), abychom je mohli lépe v troubě otáčet. Necháme je ještě na plechu vykynout. Před vložením do trouby potřeme bochánky rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a ostrým nožem nebo nůžkami utvoříme uprostřed křížek. Mazance krátce zapečeme v horké troubě, potom teplotu snížíme a pečeme zvolna asi 40-45 minut.


Tradiční beránek netradičně (2 ks)

Ingredience:
400 g mouky,
1 balíček sušeného droždí,
1 balíček kypřicího prášku do pečiva,
100 g cukru,
špetka soli,
200 ml vlažného mléka,
3 vejce,
120 g změklého tuku,
100 g sekaných mandlí,

100 ml pomerančové šťávy.

Příprava:
Smícháme osolenou mouku, sušené droždí, kypřicí prášek a cukr. Vmícháme vlažné mléko, celá vejce, změklé máslo a oloupané, sekané mandle. Vypracujeme těsto. Překryjeme ho čistou utěrkou a necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto opět prohněteme, vložíme do vymaštěné a moukou vysypané menší formy a necháme kynout dalších 15 minut.

Troubu předehřejeme na 175 °C (horkovzdušnou na 155 °C). Velikonoční beránky pečeme přibližně 45 minut.

Upečené vyjmeme z trouby, uvolníme z formy, několikrát propíchneme špejlí a polijeme asi 100 ml pomerančové šťávy. Dáme vychladnout do lednice, pocukrujeme a podáváme např. se šlehačkou s vaječným likérem.


Kynuté pomlázky

Ingredience:
1 kg polohrubé mouky,
150 g rostlinného másla,
30 g droždí,
1/4 l mléka,
3 žloutky,
120 g práškového cukru,
1/2 KL soli,
1 KL strouhané citrónové kůry,

tuk na vymazání plechu,
vejce na potření.

Příprava:
Z vejce, 2 lžic mléka, lžíce cukru a lžíce mouky uděláme kvásek. Jakmile kvásek vzejde, přidáme do něj zbývající mouku a cukr, rozpuštěný tuk, mléko se žloutky a solí, strouhanou citrónovou kůru a vše zpracujeme v polotuhé těsto (můžeme přidat rozinky a spařené oloupané mandle). Necháme je dvě hodiny kynout, poté vytvarujeme do několika pomlázek. Ty opět necháme kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě.


Pletené copy

17.3.2007 21:20 | ruda-ruze | Velikonoční recepty

Ingredience:
1/2 balíčku mandlí,
1/2 balíčku rozinek,
1/2 l mléka (2 hrnečky),
40 g droždí,
150 g pískového cukru (3/4 hrnečku),
1 kg polohrubé mouky (6 2/3 hrnečku),
1 KL soli,
160 g másla nebo rostlinného tuku (2/3 kostky),
3 žloutky,

hladká mouka na vál,
ztužený tuk na vymazání plechu,
1 žloutek,
1 PL mléka na potření.

Příprava:
Plech dobře vymažeme tukem. mandle přelijeme horkou vodou, sloupneme a pokrájíme na nudličky. rozinky vysypeme na síto, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Do části vlažného mléka v hrnečku přidáme lžíci cukru, 2 lžíce mouky, rozdrobíme do něj droždí, promícháme na kašičku a necháme vykynout.

Mezitím do misky prosejeme mouku, kterou promícháme s cukrem a solí. Přidáme vzešlý kvásek, ve vlažném mléce rozšlehané žloutky a vlahý rozehřátý tuk. Těsto dobře vypracujeme nejdříve vařečkou a potom rukou. (Těsto je důležité dobře vypracovat, musí se z mísy uvolňovat a být hladké a vláčné.) Nakonec do těsta zapracujeme polovinu oloupaných, na nudličky pokrájených mandlí a rozinky. Povrch těsta lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme nejméně dvě hodiny kynout. Objem těsta po vykynutí se má zvětšit alespoň o polovinu.

Po vykynutí těsta upleteme copy ze tří dílů a stočíme dokola - můžeme uplést i držátka na vejce, řehtačky apod. Upletené a stočené těsto necháme asi ještě 40 minut kynout, potom je potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a posypeme zbylými nudličkami mandlí. Vložíme do předehřáté trouby a asi po 10 minutách příkon tepla zmírníme a pečeme volněji téměř jednu hodinu. Upečená kola opatrně přeneseme na vál a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.


Velikonoční cop

Ingredience:
750 g hladké mouky,
100 g tuku na pečení,
cca 3.5 dl mléka,
42 g droždí,
2 PL cukru,
2 PL medu,
1 vejce,
1 žloutek,
1 KL strouhané citrónové kůry,
špetka soli,

několik obarvených vyfouklých vajíček,
vejce na potření,
mouka na vál,
tuk na plechu

Příprava:
Droždí rozmícháme s cukrem v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěný tuk na pečení, med, vejce, žloutek, sůl, citrónovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě dobře vykynout. Pak je rozdělíme na 4 díly, tři z nich postupně rozválíme na pomoučeném válu na dlouhé obdélníky, každý poklademe jinou náplní a po délce stočíme do pevných roliček. Spleteme z nich cop a přeložíme na ho na vymazaný plech. Z posledního dílu vyválíme dva válečky, které spleteme, položíme na upletený cop a mezi spoje vmáčkneme obarvená vajíčka. Necháme ještě chvíli kynout, pak cop potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v dobře vyhřáté troubě.

Poznámka:
42 g droždí je jedna zabalená kostka. Nemáte-li čerstvé droždí, můžete použít 21 g sušeného.


Věnečky s vajíčky

Ingredience:
50 g mandlí,
50 g rozinek,
asi 1/2 l mléka,
1 balíček droždí (42 g),
180 g pískového cukru,
1 kg polohrubé mouky,
sůl,
3 žloutky,
180 g másla nebo rostlinného tuku,

tuk na vymazání plechu,
rozšlehané vejce na potření.

Příprava:
Mandle přelijeme horkou vodou, sloupneme a pokrájíme na nudličky. Rozinky propláchneme a necháme okapat. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, 2 lžíce mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek.

Mezitím prosijeme do mísy mouku promíchanou se solí. Přidáme vzešlý kvásek, rozšlehané žloutky, zbylý cukr, mléko a rozehřátý tuk. Těsto dobře vypracujeme, musí se oddělovat od mísy a být hladké a vláčné. Nakonec do těsta zapracujeme polovinu oloupaných, na nudličky nakrájených mandlí a rozinky. Těsto necháme nejméně dvě hodiny kynout pod čistou utěrkou. Po vykynutí rozdělíme těsto na dílky a vždy ze tří pramenů dlouhých 20-25 cm upleteme cop, který stočíme do věnečku. Přeneseme na tukem potřený plech a necháme ještě kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými nudličkami mandlí a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Otvor upečeného věnečku vysteleme zelenou papírovou trávou, do které posadíme obarvená velikonoční vejce.

Poznámka:
Ze stejných surovin můžeme vytvořit i velikonoční hnízda:
Z vykynutého těsta vytvarujeme asi 10 stejně velkých bochánků. Přeneseme je na tukem vymazaný plech. Do každého bochánku uděláme v jeho středu důlek, do kterého položíme vejce vymodelované z alobalu. Necháme ještě kynout, poté vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Vychladlá hnízda potřeme citrónovou polevou (6 lžic moučkového cukru umícháme dohladka se třemi lžícemi citrónové šťávy) a posypeme sezamem, ořechy, kokosem nebo barevným máčkem. Alobalová vejce odstraníme a nahradíme je obarvenými velikonočními vajíčky.
Tip:Z těsta lze upéci velký věnec, do jehož středu také naaranžujeme velikonoční vejce.
Místo malovaných vajec můžeme do trávy položit vajíčka čokoládová.


Tradiční velikonoční beránek

Ingredience:30 g mandlí,30 g rozinek,4 vejce,200 g másla nebo rostlinného tuku,200 g moučkového cukru,
1 balíček vanilinového cukru,asi 200 g polohrubé mouky,1/2 balíčku prášku do pečiva,
tuk na vymazání formy,hrubá mouka na vysypání formy,čokoládová poleva,rozinky. Příprava:Mandle přelijeme horkou vodou, sloupneme a pokrájíme na nudličky. Rozinky propláchneme a necháme okapat. Žloutky utřeme se změklým tukem a moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny. Přidáme mandle a rozinky. Do tohoto základu lehce vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků.

Těsto rozetřeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Vychladlého beránka přelijeme polevou, místo očí dáme rozinky a po ztuhnutí polevy uvážeme kolem krku červenou mašli.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie