Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

domaci koblizky

0.0
domaci koblizky

Potřebné ingredience

Suroviny
250 ml mléka
35 g droždí
80 g moučkového cukru
400 g hrubé mouky
100 g hladké mouky
60 g másla
3 žloutky
3 lžíce rumu
sůl
džem na plnění
tuk na smažení

Postup přípravy

Postup přípravy
V části vlažného mléka rozmícháme droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Dobře promícháme a necháme vzejít kvásek. Změklý tuk utřeme s cukrem, postupně přidáváme žloutky, mouku, rum, kvásek, sůl a vlažné mléko. Zaděláme těsto, které se nesmí lepit na vnitřní strany mísy. Na povrchu lehce poprášíme moukou, zakryjeme a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na plát asi 1 cm silný. Na půlce těsta vyznačíme kulatým tvořítkem kolečka. Do středu koleček dáme lžičku zavařeniny a překlopíme druhou půlkou těsta. Kolem vyvýšených míst náplně prsty těsto přimáčkneme, aby se oba pláty dobře spojily. Potom stejným tvořítkem koblihu vykrojíme. Koblihy přikryjeme a necháme ještě asi 20 minut kynout.

Ve fritéze nebo v pánvi s vyšší vrstou tuku malým kouskem těsta vyzkoušíme správnou teplotu - musí se hned po vhození smažit. Koblihy oprášíme od mouky, aby se mouka nepřipalovala a vrchní stranou dolů vložíme do tuku. koblihy musejí být do poloviny potopené a nesmějí se vzájemně dotýkat, aby nabyly. Asi po 2 minutách, když jsou koblihy usmažené, je obrátíme a dosmažíme. Koblihy dáváme do tuku vždy najednou a během smažení žádné nepřidáváme. Jen tak se koblihy pěkně nafouknou. Před vložením další várky přidáme kousek čerstvého tuku, aby se rozpálený tuk trochu zchladil. Po usmažení pocukrujeme koblihy moučkovým cukrem.

90 minut

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie