Zobrazit přihlášovací formulář

Co dům dal

Přidat recept
(recept si oblíbilo 13 návštěvníků)

LISTOVÉ TĚSTO

0.0
LISTOVÉ TĚSTO

Potřebné ingredience

RŮZNÉ

Postup přípravy

Lístkové roládky
Ingredience
lístkové těsto, anglická slanina, tvrdý sýr, sterilované okurky, hořčice, kečup, vejce na potření, sezamová semínka
Postup
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenko. Rozkrájíme na obdélníky. Každý lehce potřeme hořčicí nebo kečupem (není nutné), položíme na něj plátek slaniny, posypeme strouhaným sýrem, položíme kousek okurku a srolujeme. Klademe na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky. Do závitku můžeme zabalit i jiné pochutiny, co kdo rád.

Masové šátečky
Ingredience
500 g lístkového těsta, 450 g mletého masa, 1 cibule, hrst pažitky, 2 - 3 lžíce kečupu nebo rajského protlaku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 1 vejce, sezamová semínka
Postup
Cibuli a pažitku nakrájíme nadrobno. Přidáme k masu společně s kečupem, solí a kořením a důkladně promícháme. Necháme odpočinout v chladu asi půl hodiny.
Těsto rozdělíme na poloviny. Každou vyválíme na obdélník a rozkrájíme na 6 čtverců (10 x 10 cm). Maso rozdělíme na 12 stejných dílů, z každého vytvarujeme rukama váleček a položíme na čtverec těsta. V jedné misce vidličkou důkladně rozšeháme bílek. Protilehlé rohy těsta přeložíme přes maso a tam kde se těsto spojuje potřeme důkladně rozšlehaným bílkem. Pořádně přimáčkneme a celé rolky potřeme žloutkem. Nakonec posypeme semínky a upečeme (180°C asi 30 minut). Podáváme se zeleninovým salátem.
Mřížkové koláče se špenátem
Ingredience
2 balíčky lístkového těsta (po 500 g), 1 balíček špenátového protlaku (450 g), 250 g balkánského sýra, 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 2 vejce, trochu oleje
Postup
Na troše oleje osmažíme pokrájenou cibuli. Přidáme špenátový protlak a 2 - 3 minuty za stálého míchání podusíme. Obsahuje-li špenát moc vody, dusíme déle, než se voda vypaří. Výsledkem by měla být hustá "kaše". Přidáme jedno celé vejce, promícháme a odstavíme. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Se solí opatrně, sýr je dost slaný. Sýr nastrouháme nahrubo a vmícháme společně se smetanou a rozmačkaným česnekem do špenátu. Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme solí, pepřem nebo česnekem.
Polovinu těsta rozválíme, pokrájíme na čtverce a na každý dáme hromádku špenátu. Druhé vejce rozšleháme vidličkou a potřeme okraje každého čtverce se špenátem. Rozválíme druhou část těsta, nakrájíme obdélníky (užší než čtverce - roztažením mřížky se rozšíří), přejedeme mřížkovým válečkem a překryjeme špenát. Okraje přitiskneme. Pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 15 minut.
Párky v županu
Ingredience
listové těsto, libovolné párky (množství dle počtu a hladu strávníků), 1 vejce, něco na posypání (mák, sezamové semínko, kmín, strouhaný sýr, mletá paprika...), hladká mouka na vál
Postup
Těsto rozválíme na tloušťku asi 2-3 mm a podle pravítka nakrájíme rádýlkem na dlouhé asi 3 cm široké proužky. Každý párek omotáme spirálovitě jedním proužkem a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme čímkoliv co máme rádi. Ve vyhřáté troubě upečeme do zlatava. 500 gramové balení těsta vystačí asi na 15 vídeňských párků.


Pikantní šnečci
Ingredience
1 balíček listového těsta,200g anglické slaniny,200g tvrdého sýra,1 vejce na potření,koření a semínka na posypání
Postup
Těsto rozdělíme na poloviny.Každou rozválíme na obdélník.Poklademe plátky slaniny a sýra a pevně svineme do rolády.Syrovou roládu krájíme na kolečka a klademe na plech.Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kořením (kmín, mletá paprika,gyros,pizza,...) a semínky (slunečnice,sezam,...).


Pizza z lístkového těsta
Ingredience
1/2 balíčku lístkového těsta, 2 cibule, anglická slanina, salám, rajčata, papriky, 2 vejce, tvrdý sýr, dobromysl, kečup, trochu olivového oleje
Postup
Těsto rozválíme a přeneseme na suchý plech (můžeme rozválet na papíře na pečení a na plech dát i s ním). Potřeme trochu olejem a kečupem, poklademe plátky anglické slaniny, kolečky cibule, salámu a rajčat, posypeme nakrájenou paprikou a dáme zapéct. Jakmile těsto začne na okrajích růžovět, polijeme rozkvedlanými vejci smíchanými s nastrouhaným sýrem, posypeme kořením a dopečeme.


Provensálské listové taštičky
Ingredience
500 g listového těsta, 200 g šunkového salámu, 200 g plátkového sýra, 1 vejce, provensálské koření
Postup
Těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na pomoučeném vále na tenko a rozkrájíme na obdélníky. Na každý obdélník položíme 2 kolečka salámu, kousek sýra a posypeme kořením. Přehneme na poloviny a okraje dobře přimáčkneme k sobě. Skládáme na suchý plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a povrch posypeme kořením. Pečeme 10 - 15 minut při 220°C. Podáváme s čerstvou zeleninou, případně salátem.

Špenátové šátečky se sýrem
Ingredience
1 balíček listového těsta (500 g), 1 balíček mraženého špenátu (450 g), 1 cibule, lžíce hladké mouky, 2 vejce, trochu mléka, sůl, pepř, česnek, tvrdý sýr, 3 lžíce oleje, sezamové semínko
Postup
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme cibulovou jíšku. Přidáme rozmražený špenát a trochu mléka a uvaříme na hustou kaši. Nakonec vmícháme 1 celé vejce a ještě necháme přejít varem. Osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným česnekem. Necháme částečně vychladnout. Těsto rozválíme na obdélník 40 krát 50 cm a rozkrájíme na čtverce 10 krát 10 cm. Na každý čtverec dáme lžičku špenátu a kostičku tvrdého sýra, přehneme po úhlopříčce na půlky a okraje dobře přimáčkneme. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 200°C.




Tarte a la tomate
Ingredience
1 listové těsto, 4-5 větších rajčat, 2 lžíce dijonské hořčice (nebo směs plnotučné a kremžské), 200 g šunky, 200 g strouhaného ementálu nebo eidamu, tymián, sůl, pepř
Postup
Rozválíme listové těsto na sílu zhruba 4-5 mm, položíme na plech a potřeme hořčicí (nejlepší je dijonská), posypeme strouhaným sýrem (pořádnou vrstvu), šunkou pokrájenou na kostičky, poklademe plátky rajčat, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a na závěr posypeme trochou strouhaného sýra. V předem rozehřáté troubě pečeme, až těsto zrůžoví.
Je to rychlé a díky hořčici pikantní a zajímavé.



Závin s lučinou
Ingredience
1 balíček listového těsta (400 - 500 g), 300 g šunky nebo šunkového salámu, 2 velké lučiny (po 130 g), kousek pórku, vejce na potření, semínka na posypání
Postup
Těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném vále rozválíme každou část na obdélník. Poklademe ho kolečky salámu, doprostřed rozdrobíme lučinu a posypeme na kousky pokrájeným pórkem. Okraje přehneme přes sebe, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky podle chuti a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova ( 200°C, 20 minut).


Velikonoční masový chlebíček
Ingredience
Těsto: 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 100 g másla, sůl, 1-2 lžíce mléka
Náplň: 150 g mletého vepřového masa, 150 g mletého hovězího masa, 1 rohlík, sůl, pepř, sekaná petrželová nať, majoránka, 2 stroužky česneku, 80 g měkkého salámu, 80 g barevných paprik, 1 vejce
Postup
Smícháme maso, namočený a vymačkaný rohlík, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, nať, vejce. Z přísad vypracujeme těsto. Asi 1/3 těsta dáme bokem, zbytek vyválíme a vyložíme jím vymazanou formu "srnčí hřbet" (dno i boky). Potom dáme do formy polovinu náplně. Na náplň položíme kolečka salámu, na proužky nakrájené barevné papriky a rozložíme zbytek náplně. Vyválíme zbytek těsta a náplň zakryjeme. Pečeme v troubě asi pri 190 °C, dokud se maso neupeče (asi 1 hodinu).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Brgina 12. 5. 2009, 13:18
hned zítra to prubnu (Y) ^o) (jidlo)
Ilonáček 3. 5. 2009, 19:35
díky za vložení (hello)
Gabina12 3. 5. 2009, 20:00
@Ilonáček (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie