Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

SUPER Zelňačka s becokama (velkýma fazolema)

0.0
SUPER Zelňačka s becokama (velkýma fazolema)

Potřebné ingredience

Uzená žebra (nemusí být), balíček zelí, půl balíčku (nebo klidně i celý) becoků, slaninka, špek nebo nějaká klobáska, 2 středně velké cibule, 5-7 středně velkých brambor, majoránka, bobkový list, sladká paprika, pepř, sůl, maggi a pro milovníky krémových polévek klidně i šlehačka:-)))

Postup přípravy

Abych se nechlubila cizím peřím, musím v prvé řadě moc poděkovat svojí kamarádce Hance, která mi tenhle recept prozradila a já jsem jej jen lehce upravila podle sebe :-)

Becoky namočíme přes noc a pak v neosolené vodě uvaříme do poloměkka, ještě je budeme vařit v polívčičce, aby natáhly chuť. Ideální je papiňák:-)

Pokud jsme se rozhodli pro vývar z uzených kostí, začínáme tím, že si je uvaříme v mírně slané vodě (podle toho, jak jsou slané kosti). Můžeme přidat půlenou cibuli, pepř.....Já upřednostňuju papiňák, stačí nechat chvilku natlakovat, až začne syčet, pak zmírnit plamen na polovinu a nehchat tak 5 minutek vařit, pak vypneme a necháme dojít. Pak vývar zcedíme a kosti dáme bokem. Já nevím jak je to u vás doma, ale mě manžel vždycky buď přepere nebo ukecá, v každém případě maso z kostí se do polévky prostě nedostane :-))))) Pokud máme vývaruu více než 1 litr, necháme jej ještě vyvařit, aby byl silný.

Do vývaru z uzených kostí nebo do obyčejné vody dáme vařit zelí. V podstatě dáváme trošku více vody než na dušení, budeme ještě přidávat další tekuté složky a polévka by byla příliš vodnatá. Já dávám vodu tak, aby bylo zelí zcela ponořené a pokud je tužší, tak postupně přilévám. Před vařením přidáme koření (5 bobkových listů, 5 kuliček nového koření, zarovnanou lžíci sladké papriky a vrchovatou lžíci majoránky. Ta je v tomhle receptu hodně důležitá kvuli stravitelnosti. Pokud nemáme, tak přidáme alespoň kmín. Pokud je zelí plané, můžeme jej mírně přisolit, ale ještě budeme přidávat další slanou složku, takže to nepřeháníme :-) Necháme projít varem, pořád mícháme, aby se koření dobře vyvařilo. Odstavíme těsně před tím, žež je zelí "na skus". Budeme jej dále vařit, tak ať není blátíčkové.

Brambory si oloupeme, umyjeme je a dáme vařit do slané vody jako bychom se chystali dělat bramborouvou kaši. Po uvaření VODU NESLÉVÁME!!!! Tak jak jsou dovařené, použijeme šťouchadlo a brambory rozmělníme. Pokud se nám nepodaří nějaké hrudky rozmělnit, nic se neděje, polévce to jen dodá na rustikálnosti :-)))) Vzniklou směs přilijeme k zelí a i s kořením, které jsme v něm nechali vaříme VELMI mírným varem.

Nakrájíme si špek, slaninu či klobásky a po vyškvaření přidáme cibulku, kterou necháme smažit, dokud nezačne hnědnout.. Pokud jsme neodhadli délku vaření zelí, což se mi občas povede:-)) zelí vypneme a slaninu s cibulkou zalijeme ještě na pánvičce horkou vodou a klidně půl hodinky dusíme, aby se cibulka i slaninka řádně vyvařily. Výsledný produkt by pak měla být mírně tekutá směs. Přilijeme k zelí a ještě chvilinku provaříme.

Uvažené fazole tak jak jsou i s vývarem nalijeme k ostatnímu množství polévky a podle toho, jak je máme rádi ještě vaříme.

Polévku před podáváním dochutíme jak jsme zvyklí, solí, maggi, vegetou......Pokud jsme postupovali dobře, polévku není třeba ničím zahušťovat, bramborky nahradí jíšku. Pokud máme rádi polévku, ve které "stojí lžička", ještě přihodíme pár granulek tmavé nebo světlé jíšky. Kdo si může dovolit energetickou bombu a nebo prostě má rád jemnější krémovou polévku, přidá jednu šlehačku. Přeji dobrou chuť a těším se na tipy !!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Keiti 22. 5. 2009, 8:48
(Y) to musí být potom rachot. (Y)
Trinity76 22. 5. 2009, 13:03
@Keiti Tak to si pište, cibulka, fazolky, zelí ... ;-) ;-) ;-) ;-)Ještě si potom dáte pivínko a je nejlepší si ustlat na balkoně :-D :-D :-D :-D
bubík4 22. 5. 2009, 8:46
DĚLÁM PODOBNOU, UŽRALA BYCH SE JI (Y) (Y)
Trinity76 22. 5. 2009, 13:03
@bubík4 To já taky (jidlo) Nemusela bych jíst nic jiného :-)))) ;-) ;-) ;-)
bubík4 22. 5. 2009, 14:10
@Trinity76 DNESKA JSME MĚLI PODOBNOU K OBĚDU (pl) (jidlo) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie