(recept
si oblíbilo 176 návštěvníků)
vynikající opravdový medovník:-)Marlenka
Potřebné ingredience
3 vajíčka 300g cukr krupice 1 hera 3 lžíce medu 1 lžička jedlé sody 400g hladk= mouky krém: 300g másla 1 plechovka salka( kondenzovan= mléko´)
Postup přípravy
medovník jsme dělala poprvé ale je opravdu jednoduchý :-)recept mám tady z MMB :-)
nejpve si uvaříme salko neotevřený v plechovce ho ponoříme do vody a vaříme 2 hidiny, pak ho necháme vychladnout :-)
ted si připravíme kastrol, který dáme do vodní lázně a rozpustíme v něm heru, necháme ji rozpustit a chvilku vychladnout , pak přidáme ostatní přísady a to jsou vajíčka, cukr, sodu, med, mouku a třeme 10 minut a nebo lenoši jako jsme já to vememe šlehačem 3 minuty (já šlehala těma spirálama)
potom si hmotu rozdělíme na 6 dílů já si je dala do mističek abych měla všude stejně, na pečící papír uděláme z hmoty kolo které dáme péct já pekla na 170 stupňů 8 minut, až upečeme všecky placky vychladlé je zašneme okrajovat, já si na to vzala spodní díl od dortové formy položila jsme na placku a kolem ní jsme to odkrojila:-)zbytky z placek nevyhazujeme nechame si je a pak tím celý medovník posypeme,
když je máme všechny odkrojené začneme je slepovat a to krémem který jsme si udělali z uvařeného salka a másla, a stačí mazat, nakonec namažeme aji zvrchu a posypeme tím zbytkem co jsme si nechali:-)
a nechame v ledničce ztuhnout :-)
dobrou chut je vnikající:-)
nejpve si uvaříme salko neotevřený v plechovce ho ponoříme do vody a vaříme 2 hidiny, pak ho necháme vychladnout :-)
ted si připravíme kastrol, který dáme do vodní lázně a rozpustíme v něm heru, necháme ji rozpustit a chvilku vychladnout , pak přidáme ostatní přísady a to jsou vajíčka, cukr, sodu, med, mouku a třeme 10 minut a nebo lenoši jako jsme já to vememe šlehačem 3 minuty (já šlehala těma spirálama)
potom si hmotu rozdělíme na 6 dílů já si je dala do mističek abych měla všude stejně, na pečící papír uděláme z hmoty kolo které dáme péct já pekla na 170 stupňů 8 minut, až upečeme všecky placky vychladlé je zašneme okrajovat, já si na to vzala spodní díl od dortové formy položila jsme na placku a kolem ní jsme to odkrojila:-)zbytky z placek nevyhazujeme nechame si je a pak tím celý medovník posypeme,
když je máme všechny odkrojené začneme je slepovat a to krémem který jsme si udělali z uvařeného salka a másla, a stačí mazat, nakonec namažeme aji zvrchu a posypeme tím zbytkem co jsme si nechali:-)
a nechame v ledničce ztuhnout :-)
dobrou chut je vnikající:-)
tady mám připravené těsto
těsto jsme si rozdělila do šesti mističek :-)
vyválená pomocí gumovou uhlazovačkou :-)placka jeste neupečená
takhle obkrajujeme placku :-)
placky připravené na mazání
máslo a uvařené salko uděláme krém .-)
krém do marlenky rozmíchaný
zbytky na posypání marlenky :-)
a hotovo :-)
a rozkrojená :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
31. 10. 2012, 18:10
lidare
(upraveno)
31. 10. 2012, 18:07
moc pěkný
GABA75T
(upraveno)
31. 10. 2012, 17:53
moc děkuji za skvělí recept už peču asi po páte má velký úspěch
jitah
(upraveno)
16. 12. 2011, 10:15
určitě vyzkouším
jbanca
(upraveno)
12. 12. 2011, 7:37
Dělala jsem narlenku,ale na plech a už nedělám krém z vařeného salka,připadne mě drahý a taky hodně těžký...už jen vaření plechovky 2 hod,je spousta energie.jestli můžu nabídnout ke zkušení karamelový krém šlehačkový:: Karamelový krém /bez vaření SALKA/ POTŘEBNÉ PŘÍSADY 25 dkg cukru krupice 1 šlehačka / min.33 % / 1 máslo POSTUP PŘÍPRAVY Cukr dáme do vyššího hrnce,a necháme zkaramelizovat do barvy medu /když bude moc tmavý,tak zhořkne/. Můžeme přidat pár kapek vody,ta se odpaří a cukr se nám lépe rozpustí. Šlehačku mezitím přivedeme k varu a vlijeme do karamelu,pozor,vzkypí to,proto vyšší hrnec. Vaříme a mícháme 5 minut,pak necháme vychladit a do chladného vešleháme máslo. Pokud se nám krém srazí,tak mírně nahřejeme ve vodní lázni,vše se krásně spojí a necháme vychladit. Recept mám vyzkoušený,zdobila jsem s ním i dort,a krásně drží,je opravdu moc dobrý, a hlavně odpadá 2-3 hodinové vaření SALKA,což mě teda u spousty receptů fakt dost vadilo. s tímto krémem to dělám a je daleko lepší,jako vařené těžké Salko,vlastně karamelový dělám už jen tak a je i levnější. A´t se dílo podaří.....
11Monča11
(upraveno)
16. 12. 2011, 9:52
@jbanca
děkuji to je super tip pro mě, určitě podle vás vyzkouším )
Luciošek
(upraveno)
12. 12. 2011, 7:14
Úžasný. Nejlepší medovník jaký jsem kdy dělala a i jedla. Je lepší než kupovaný. Trošku jsem si ho ze zkušeností s jinými medovníky upravila. Dala jsem jen 200 g cukru a pláty jsem před namazáním krémem potřela kávou, aby byly vláčnější. Do posypky jsem přidala trošku mletých oříšků a půl lžičky kakaa. Krém jsem dělala ze zkaramelizovaného salca - teď se dá už koupit. Je to lepší - ušetříte čas vařením. Medovník jsem chtěla i vyfotit, ale nějak jsem to nestihla, protože jsem ho dělala na oslavu a byl hned pryč. Určitě jsem ho nedělala naposled, měl obrovský úspěch.
11Monča11
(upraveno)
16. 12. 2011, 9:53
@Luciošek
medovník má u nás taky obrovský úspěch
Miri0
(upraveno)
5. 11. 2011, 14:51
váš medovník jsem vyzkoušela, je hodně přeslazený a chybí mi tam ořechy rum a káva, bohužel jsem to zjistila až ted když jsem prohlížela jiný, jinak je jednoduchý na přípravu
11Monča11
(upraveno)
5. 12. 2011, 9:44
@Miri0
mám děti a rum a ořechy tam nedávám kvůli nim..... každopádně vždy vše záleží na vlastní fantazii ....dala jsem semka recept bez ruku, kávy a ořechů pro ty, kterým ořechy nechutnají, nebo mají alergiii to samé káva a rum... já osobně rum nedávám do žádného cukroví..... alkohol podle mě nepatří do cukrovinek... ale to je ovšem vše dle názorů. pokud vám nechutnal.. určitě vyzkoušejte jiný recept je jich spoustu a myslím, že by nemělo smysl semka dávat stejný recept jako jich je tady stovky můj recept je jiný jelikož vynechávám suroviny- káva, rum a ořechy
cahič
(upraveno)
28. 10. 2011, 10:39
Mony, recept vypadá úžasně chtěla bych také zkusit. Prosím jen o radu jak rozpustím heru ve vodní lázni, po té vychladím a ty ostatní suroviny dávám všechny naráz a pak můžu vymíchat? a hlavně prosím opět vrátím do vodní lázně nebo už ne? Mooooooc Vám děkuji za odpověď. Už se těším až budu péct super receptíček Andrea
11Monča11
(upraveno)
5. 12. 2011, 9:41
@cahič
ano, ve vodní lázni rozpusťte heru a pořád v té vodní lázni přidávejte a míchejte další suroviny až je vše smíchané tak sundejte z vodní lázně a už nevracejte nikam nic vše mícháme v té vodní lázni držím pěsti at se povede
cahič
(upraveno)
13. 8. 2013, 13:50
@11Monča11
opožděně moooooc děkuji za odpověď, dělám pravidělně super recept. Syn úplně miluje, je vážně výborná Mějte se krásně Andrea
ivones
(upraveno)
9. 4. 2011, 20:33
Jednoduché a výborné
11Monča11
(upraveno)
30. 4. 2011, 14:07
@ivones
kazdice
(upraveno)
24. 2. 2011, 16:08
nejlepší co znám,okamžitě hotový,býborný,lehký a není tak sladký!!!!!! bezva postup,dostupný recept a je opravdu nej!!!!!!!! a hlavně ho juž dělám po 4 a vždycky je stejný aluxusní,jen už mám to těstokonečně vychytané moc děkuji¨jinak to salko už nevařím,dělám to hned z bílého po otevření a říkám tomu medovník ))
11Monča11
(upraveno)
30. 4. 2011, 14:06
@kazdice
Marký přesně je to mňaminka taky už sem ho dělal minimálně 4x opravdu už nevaříte?? ajak to chutná?? ale už se dá prý aji koupit jakoby to zkaramelizovaný
kazdice
(upraveno)
19. 6. 2011, 19:47
@11Monča11
dnes jdu na něj zase...ano už je skaramelizované asi za 36,- jinak z bílého mi to přijde snad lepší..ale chutově je to luxusní vždy
apetit2010
(upraveno)
16. 1. 2011, 22:47
super receptik povedl se a moc chutnal
11Monča11
(upraveno)
30. 4. 2011, 14:07
@apetit2010
jsem moc ráda
Reeene
(upraveno)
7. 8. 2010, 19:33
Tak se povedl díky za recept
11Monča11
(upraveno)
29. 8. 2010, 12:48
@Reeene
tak to jsme moc ráda
Reeene
(upraveno)
8. 4. 2011, 18:40
@11Monča11
Dneska jsem Mony dělala podruhé pro babičku k narozkám,je opravdu super
Reeene
(upraveno)
6. 8. 2010, 10:19
Mony mám dotaz,chci dělat medovník,musí být na to těsto tuk nebo může být máslo? Díky Renča
Reeene
(upraveno)
7. 8. 2010, 12:48
@Reeene
a ještě jsem nepochopila když odstavím tu heru z té vodní lázně aby vychladla a pak přidávám další přísady jestli opět ve vodní lázni nebo mimo no snad se povede
JanysK.
(upraveno)
25. 2. 2010, 11:56
Moni díky za recept,medovník se mi povedl Příště jen dám ty placký na víc stupňů
renefer
(upraveno)
14. 1. 2010, 16:57
Tak jsem zkoušela a ňák mi to nejde . Placky se mi v troubě mírně připálily, krému bylo málo a drobení bylo měkké, takže se mi udělaly ty drobky takové "větší" Když se teď dívám na Vaše fotky, tak vůbec nechápu, jak se Vám to mohlo podařit takhle hezky hned na poprvé Krém se mi nepodařil, jednak mi salko nezkaramelizovalo po dvou hodinách vaření a taky mi příjde, podle té fotky, co tam máte, že toho másla je víc než 30g ?? (krém mi totiž neztuhl a teče...) Petra
aranka76
(upraveno)
14. 9. 2009, 11:43
super receptík,rýchly a hlavne lacný. Včera som piekla pre svokrušu k meninám a veľmi jej chutil. A musím podotknúť, že ona má veľmi vyberavý jazýček.Takže už si nemusí kupovať hotovú marlenku v obchode za nekresťanské peniaze.
11Monča11
(upraveno)
14. 12. 2009, 23:44
@aranka76
jsme moc ráda že chutnal
nekrmit
(upraveno)
1. 9. 2009, 11:07
Moní včera jsem pekla krásně se dělal výbornej jen dám asi míň cukru příště byla to kalorická bomba,ale jinak naprosto výbornej děkuji za recept
11Monča11
(upraveno)
14. 12. 2009, 23:45
@nekrmit
Martičko tak to je paráda moc mě těší že chutná .-)u nás to taky bylo hend pryč
Venna99
(upraveno)
30. 7. 2009, 14:34
Tak jsem právě dodělala svůj první medovník podle vašeho receptu a super se mi dělal... chci ho dát příteli jako narozeninový dort, má medovník moc rád, tak snad udělá radost... moc děkuji za super receptík, snad bude chutnat
11Monča11
(upraveno)
14. 12. 2009, 23:45
@Venna99
Vendulko tak držím pěstičky at chutná .-) pak dejte vedet .-)
kebulka
(upraveno)
26. 6. 2009, 14:45
dort je výborný,ale na nás hodně suchý ,takže příště dám 2 salka
11Monča11
(upraveno)
14. 12. 2009, 23:46
@kebulka
petulko urcite vyzousejte a budu rada kdyz pisnete mi meli nplne az az
Ilík
(upraveno)
23. 6. 2009, 22:18
Medovník je výborný, taky ho dělám. Ale od té doby, co máme děti, nestíhám péct pláty a tak kupuji hotové obdélníkové v Tescu. Jsou dobré a výsledek . To je jen takový tip pro ty, co nestíhají jako já .