Úžasné koblihy ala vdolečky podle babičky
Potřebné ingredience
5Dg másla, 4 žloutky, 7Dg cukru moučka, 3Dg kvasnic, asi 200ml mléka, 1/2 lžičky soli, 56 Dg hladké a polohrubé mouky, panák rumu, tvaroh nebo šlehačka, marmeláda.
Postup přípravy
Necháme vykynout 3Dg kvasnic v hrnečku teplého mléka oslazeného 1 lžičkou cukru.
Do utřeného těsta přidáme kvásek, 1/2 lžičky soli, 56Dg mouky (větší polovinu hladké a menší polovinu polohrubé), malého panáka rumu nebo likéru (na váhu to je 50-60 gramů).
Hněteme, podle potřeby přidáme mléko nebo mouku.
* Necháme 30min kynout pod utěrkou.
* Uděláme koblihy.
* Necháme hotové dalších 30min kynout.
* Vychladlé cukrujeme s vanilk. cukrem nebo ani nemusíme cukrovat a dáváme na ně marmeládu a tvaroh nebo šlehačku. Nám nejlépe chutnají s marmeládou lesní směs a s umixovaným tvarohem - 1 vanička + 2,5 lžíce cukru + trošinku mléka.
Z bílků co mi zbydou dělám náplň do kremrolí a kremrole z listového těsta, rychlovka. Mám je mezi recepty.
Utřeme máslo, cukr, žloutky.
Utřené těsto.
Kvásek.
Malý panák rumu.
Do utřeného těsta vhodíme kvásek.
Dále přidáme mouku, sůl, rum.
Hněteme.
Těsto už je lesklé, hladké, odlepuje se od stěn, udělám z něj bochánek a nechám 30min kynout pod utěrkou.
Těsto rozválím na placku asi 1cm i víc vysokou.
Vykrájím kolečka. Sklenička, kterou vykrajuji je velký panák, větší než ten co je v něm rum (aby vás to nezmátlo)
1 kolečko
5 koleček - vykrajujeme těsně u sebe, aby bylo co nejméně zbytků. Zbytky zmačkáme a uděláme kuličku, rozválíme a vykrájíme, vypadají nahňácané, ale žádný strach, upečené budou možná trošku střapaté, ale určitě stejně dobré.
Kolečka pokládáme na pomoučenou utěrku a necháme přikryté ještě 30 min kynout.
Do vykynutých prstem uděláme ďolíky.
Do rozehřátého oleje položíme koblihy ďolíkem dolů a smažíme, olej nesmí být moc horký (dáme do něj hned při zapnutí malou kuličku těsta a když se začně zabarvovat, můžeme dát koblihy) a smažíme na mírnějším plameni, na sklokeram.desce je dělám na stupnici do tří na dvojku. Oleje mám asi 1cm, aby plavaly.
Jak chytí trochu barvičku, otočím si je, celou dobu je hlídám, jde to dost rychle, když jsou zespodu, ještě je dosmažím z druhé strany, prostě je otáčím dokud je nemám pěkné.
Takovou barvu by měly mít usmažené koblížky. Z pánvičky je vyndavám na talíř s ubrouskem a nechám okapat olej, než tam dám další dávku, už je přendavám do mísy.
Je jich pěkná hromada, nepočítala jsem je, vidím to tak 30-50ks, ale v pohodě se sní, žádný strach, ještě bude málo :-)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé