Zobrazit přihlášovací formulář

Obrácený meruňkovo-makový dort, rychlý a dobrý :-)

0.0
Obrácený meruňkovo-makový dort,  rychlý a dobrý :-)

Potřebné ingredience

150g hery, 30-35 drobnějších zralých meruněk, 150g cukru, 2 vanilkové cukry, špetka soli, 4 vejce, 150 g hladké mouky, 4 lžíce nemletého máku, 1/2 prášku do pečiva, 1 citron, 1 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce meruňkového džemu, 4 lžíce meruňkovice (nemusí být)

Postup přípravy

Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem a lehce potřeme herou. Meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a vnitřkem dolů jimi vyložíme formu.
Smícháme cukr a vanilkové cukry se solí, přidáme vejce. Elektrickým šlehačem nejprve při vysokých otáčkách (dvě minuty), potom při střední rychlosti (devět minut) ušleháme hustý krém. Mouku smícháme s mákem a práškem do pečiva a postupně přidáváme do vaječného krému. Vmícháme nastrouhanu kůru z umytého citronu a nakonec do těsta zlehka přimícháme rozpuštěnou, ale vychladlou heru. Těsto rozetřeme na meruňky a povrch uhladíme.
Pečeme 35-40 minut při 180st.C
Upečený dort vyndáme z trouby a necháme ve formě ještě 5 minut stát. Odstraníme obroučku formy. Povrch dortu posypeme 1 lžící moučkového cukru, položíme na dortovou mřížku a otočíme. Sejmeme dno formy a pečící papír. Meruňkový džem (tentokrát jsem použila rybízový) zahřejeme se 2 lžícemi vody, propasírujeme přes síto, přilijeme meruňkovici (nemusí být, jen dám trochu víc vody) a vzniklou směsí potřeme povrch dortu. Potom ho necháme zcela vychladnout. Dobrou chuť

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jitulka78 23. 7. 2009, 21:46
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) urcite vyzkousim, (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie