(recept
si oblíbilo 73 návštěvníků)
HALUŠKY SE ZELÍM A UZENÝM - JAK JE DĚLÁM JÁ :-)

Potřebné ingredience
na halušky - 3 hrnky polohrubé mouky, 1 vejce, 1 a půl hrnku vody, sůl; na zelí - 1 kg kysaného zelí v sáčku, olej, 2 menší nebo 1 větší cibuli, polohr. mouku na poprášení, 3-4 polévkové lžíce cukru krystal; 40 dkg uzenýho - já použila uzenou vepřovou rolku, dá se i anglická.... kdo co má rád
Postup přípravy
Zelí uvaříme klasika - i s nálevem dáme do hrnce, přidáme 3 - 4 pol. lžíce cukru, chvilku dusíme, pak sundáme poklici, aby se nálev vyvařil, asi po 40 minutách (každý zelí je jiný - ochutnat jestli je měkký....) vlijeme zpěněnou usmaženou cibuli, promícháme, zaprášíme polohr. moukou, ještě promícháme, chvilku provaříme a odstavíme.
Uzený povaříme (a pak můžeme udělat uzenou polívku) a pokrájíme na kostičky.
V míse smícháme 3 hrnky pol. mouky, 1 a 1/2 hrnku vody, vejce, špetku soli a řádně promícháme.... je to za chvilku. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu v hrnci a těsto propasírujeme do vřící vody přes sítko na noky. Při propasírování občas pod sítkem promícháme, aby se nám haluše neslepily a pak je povaříme - stačí cca 5-7 minut.... slejeme přes normální sítko a propláchneme horkou vodou, aby nebyly slizký.
Pak se to všechno smíchá dohromady - haluše, zelí i uzený, nandá na talíř a už se jen cháluje......
Sice se "zadělá" dost hrnců, ale co - myčka to umeje ne??????? Za ten výsledek to rozhodně stojí !!!!!!
Jinak se dá udělat i z hlávkového zelí a je to taky dobrůůůůtka.
Uzený povaříme (a pak můžeme udělat uzenou polívku) a pokrájíme na kostičky.
V míse smícháme 3 hrnky pol. mouky, 1 a 1/2 hrnku vody, vejce, špetku soli a řádně promícháme.... je to za chvilku. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu v hrnci a těsto propasírujeme do vřící vody přes sítko na noky. Při propasírování občas pod sítkem promícháme, aby se nám haluše neslepily a pak je povaříme - stačí cca 5-7 minut.... slejeme přes normální sítko a propláchneme horkou vodou, aby nebyly slizký.
Pak se to všechno smíchá dohromady - haluše, zelí i uzený, nandá na talíř a už se jen cháluje......
Sice se "zadělá" dost hrnců, ale co - myčka to umeje ne??????? Za ten výsledek to rozhodně stojí !!!!!!
Jinak se dá udělat i z hlávkového zelí a je to taky dobrůůůůtka.

Zelí dáme do hrnce a vaříme.....

Uzený povaříme...... uzená polívka je pak výýýýborná

Zpěníme cibulku na trošce oleje......

Pak vsypeme do zelí......

Zaprášíme moukou a ještě chvilku povaříme.....

V míse vytvoříme těsto na haluše....

Pak přes sítko propasírujeme do vřící vody.....

Už se vaří..... asi 5-7 minut

smíchat a chálovat........DOBROU CHUTINKU !!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Raguella
(upraveno)
13. 2. 2025, 22:20
Děkuji za receptík,halušky jsem dnes udělala podle Vás.




nahlásit

plamenek
(upraveno)
1. 10. 2015, 19:28
Tady těm říkala moje mamka nokerle a tak to už zůstalo. Dávám je jako přílohu ke kuřeti na paprice atd. Halušky dělám z brambor.těsta, ale drtím je na robotu a myčka vše umyje
.

nahlásit

tislovka
(upraveno)
8. 10. 2015, 11:52
@plamenek

nahlásit

Dana Čiperová
(upraveno)
1. 10. 2015, 19:18
Dnes jsem vyzkoušela a mohu jen doporučit, jsou opravdu moc dobré
a hlavně opravdu rychlé. Moc děkuji za receptík, jiné už dělat nebudu




nahlásit

tislovka
(upraveno)
8. 10. 2015, 11:51
@Dana Čiperová
Ó díky, už jsem je taky dlouho nedělala, budu to muset napravit


nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
21. 7. 2015, 21:53


nahlásit

tislovka
(upraveno)
11. 8. 2015, 12:15
@P.A.V.L.A

nahlásit

Ruzikk
(upraveno)
21. 7. 2015, 19:25
Moc děkuji za výýýýborný receptík na suuuper rychlé halušky. Jsou božské
Udělala jsem je s brynzou dovezenou ze Slovenska. Přidala slaninku, cibuli a klobásku




nahlásit

tislovka
(upraveno)
11. 8. 2015, 12:15
@Ruzikk
tak tak, žádné brambory, prostě rychlovka
děkuji

nahlásit
marsi-28
(upraveno)
22. 12. 2013, 23:08
Tak já si teda myslím ze tohle nejsou halusky ale noky.Halusky se preci dělají ze syrových brambor a z mouky.



nahlásit

tislovka
(upraveno)
30. 4. 2014, 9:41
@marsi-28
To je jedno, halušky, noky, knedlíky..... hlavně, že to chutná ne??????
nahlásit
mirkaberkys
(upraveno)
22. 12. 2013, 21:43
Výborné, díky

nahlásit

nasta77
(upraveno)
24. 4. 2013, 13:20




nahlásit
Mafra72
(upraveno)
20. 4. 2013, 19:21
Moooc jsme si dnes pochutnali



nahlásit
Beruššššška
(upraveno)
2. 3. 2013, 10:30
Akorát je vařím,tak snad se povedou
...tak držte palečky,je to můj první pokus
přeji hezkou sobotu i celý víkend



nahlásit

tislovka
(upraveno)
18. 4. 2013, 11:11
@Beruššššška



nahlásit
tpnkari
(upraveno)
21. 9. 2012, 15:12
perfektníííí .) povedly se
rodinka chrochtala blahem







nahlásit

lidare
(upraveno)
18. 9. 2012, 22:21






nahlásit

Leňoušek
(upraveno)
18. 9. 2012, 22:15
super recept
...nikdy jsem si na halušky se zelím a uzeným netroufla ,až teď
všichni si chrochtali blahy
...byla to velká dobrota
..děkuji





nahlásit

novackova
(upraveno)
28. 5. 2007, 9:59
AHOJKY U NÁS TAKY MOC OBLÍBENÉ,TCHÁNOVA MAMINKA BYLA ZE SLOVENSKA.JÁ DÁVÁM JEŠTĚ POD CIBULKU NA KOSTIČKY OMÉCT ŠPEK.

nahlásit

tislovka
(upraveno)
28. 5. 2007, 10:30
@novackova
Jojo, tyhle jsou pravé slovenské, ten špek bych si tam taky dala, ale děti ho nemusí, tak si ho vždy jen představuju




nahlásit

Pintice
(upraveno)
28. 5. 2007, 9:51
Leničko,tak jsem je včera dělala a
!!!Výýýýýýboornýýýýýýýýý
!Manžel konečně při jídle
!Díky za další mňaminu.





nahlásit

tislovka
(upraveno)
28. 5. 2007, 10:29
@Pintice
Děkuju Kačenko !!!!!!!




nahlásit