(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Alpská zapékaná vejce
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby:
4 tenké krajíce chleba, 20 g másla, 40g smetanového taveného sýra, 2 naťové cibulky, nebo 2 lžíce nasekané pažitky, sůl, mletý černý pepř, 4 vejce.
Na zdobení: 1 lžíce na drobno nasekané naťové cibulky nebo pažitky.
Postup přípravy
1) Krajíce chleba potřeme máslem a pomažeme silnou vrstvou sýra. Naťovou cibulku nakrájíme na drobno a poté jí posypeme každý krajíc (cibulku můžeme nahradit nasekanou pažitkou).Troubu předehřejeme na 190°c a chleby dáme na zhruba 7-10 minut zapéci.
2) Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuha a žloutky opatrně položíme do středu každého zapečeného krajíce. Sníh z bílků rozetřeme po celém krajíci kromě místa, kde je žloutek. Chleby vrátíme zpět do trouby a zapékáme je při velmi mírné teplotě cca 160 °c, po dobu asi 12 minut. Po té na talířky rozdělíme jednotlivé krajíčky, které můžeme ještě navíc posypat naťovou cibulkou nebo pažitkou. K alpským vejcím můžeme servírovat libovolnou zeleninu.
2) Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuha a žloutky opatrně položíme do středu každého zapečeného krajíce. Sníh z bílků rozetřeme po celém krajíci kromě místa, kde je žloutek. Chleby vrátíme zpět do trouby a zapékáme je při velmi mírné teplotě cca 160 °c, po dobu asi 12 minut. Po té na talířky rozdělíme jednotlivé krajíčky, které můžeme ještě navíc posypat naťovou cibulkou nebo pažitkou. K alpským vejcím můžeme servírovat libovolnou zeleninu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé