Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Výborný zalévaný rebarborový koláč

0.0
Výborný zalévaný rebarborový koláč

Potřebné ingredience

Těsto: 1/2 kostky droždí, 50g cukru, 125ml vlažného mléka, 250g polohrubé mouky, špetka soli, 50g másla
Obložení: 125g sucharů, 70g másla, 2 vanilkové cukry, 100g sekaných mandlí, 1kg rebarbory, 5 vajec, 200g zakysané smetany, 200ml smetany ke šlehání, 200g cukru

Postup přípravy

Tenhle koláč je pracnější, ale stojí to za to ho upéct. Je šťavnatý a chuť kyselé rebarbory ve sladké smetaně je úžasná :o)))

Ve vlažném mléce rozpustíme droždí s 1 lžičkou cukru a lžičkou mouky a necháme vzejít na teplém místě kvásek.

Smícháme zbývající cukr, mouku a sůl.

Přidáme kvásek

a rozpuštěné máslo.

Vypracujeme hladké vláčné těsto a přikryté ho necháme 30min kynout na teplém místě.

Na obložení válečkem rozdrobíme suchary a lehce je osmahneme na rozehřátém másle.

Přimícháme vanilkový cukr,

sekané mandle a necháme vychladnout.

Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky.

Plech vyložíme pečícím papírem. Vykynuté těsto znovu dobře propracujeme a vyválíme na velikost plechu. Já ho rozprostírám rukou. Přikryté necháme ještě asi 10 min kynout.

Troubu předehřejeme na 180°C. Rozmícháme zakysanou smetanu, smetanu, vejce a cukr. Těsto několikrát propíchneme vidličkou. Nejprve na ně nasypeme směs sucharů,

potom na ně rozložíme rebarboru.

Zalijeme smetanovou směsí a pečeme cca 60min. V plynové troubě jsem měla upečeno za 35 min a dopekla jsem 4 minutky pod grilem.

Upečený koláč vyndaný z trouby, smetanovo vajíčková směs musí být na povrchu ztuhlá.

A tady naservírovaný k jídlu. Pustila jsem se ještě do teplého, tenhle koláč miluju :-))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

estepanova 11. 5. 2012, 22:09
Milá Aličko, časopisy (a někdy i knihy čtu od zadu). To se mi teď vyplatilo, protože jsem zadala na vyhledání rebarborový koláč a protože jsem na to šla opět od zadu, našla jsem okamžitě Váš recept, který již potřeboval oprášit, neboť je z dřívější doby. A ti, co listují ze předu, k němu nedojdou. ,-) Je úchvatný, tak dobrý jsem z rebarbory už dlouho nedělala. I když není z nejlevnějších a je potřeba více času. Jen místo sucharů, které u nás v obchodě nevedou (prý snad jen v lékárně :-|) jsem nastrouhala piškoty. A je to výtečné. Určitě budu opakovat a všem doporučuji!!! (D) (hello) Eva
Alinka2 13. 5. 2012, 0:15
@estepanova Evi díky moc za tak hezký komentík :-) . Těší mě, že jste vyzkoušela tento koláč, já osobně ho mám moc ráda. To mi připomnělo, že musím skočit za sousedkou, má na zahradě nádhernou rebarboru :-) Mějte se krásně (L) Alice
promimi 24. 5. 2008, 22:08
Právě jsem dopekla- a opravdu to stálo za to!!! Koláč je famózní !!! (zajic) (zajic)
Alinka2 26. 5. 2008, 17:30
@promimi Jsem moc ráda, že vám chutnal. Také se do něj zas příští týden pustím, je to vážně dobrota (L)
Alinka2 22. 7. 2007, 22:25
Kupte úplně jakékoli. Co najdete v obchodě za přijatelnou cenu tak kupte (Y)
Aňous 20. 7. 2007, 18:15
Prosím o podrobnější popsání sucharů. vůbec nevím jeké mam koupit děkuji.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie