Výborný zalévaný rebarborový koláč

Potřebné ingredience
Těsto: 1/2 kostky droždí, 50g cukru, 125ml vlažného mléka, 250g polohrubé mouky, špetka soli, 50g másla
Obložení: 125g sucharů, 70g másla, 2 vanilkové cukry, 100g sekaných mandlí, 1kg rebarbory, 5 vajec, 200g zakysané smetany, 200ml smetany ke šlehání, 200g cukru
Postup přípravy

Ve vlažném mléce rozpustíme droždí s 1 lžičkou cukru a lžičkou mouky a necháme vzejít na teplém místě kvásek.

Smícháme zbývající cukr, mouku a sůl.

Přidáme kvásek

a rozpuštěné máslo.

Vypracujeme hladké vláčné těsto a přikryté ho necháme 30min kynout na teplém místě.

Na obložení válečkem rozdrobíme suchary a lehce je osmahneme na rozehřátém másle.

Přimícháme vanilkový cukr,

sekané mandle a necháme vychladnout.

Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky.

Plech vyložíme pečícím papírem. Vykynuté těsto znovu dobře propracujeme a vyválíme na velikost plechu. Já ho rozprostírám rukou. Přikryté necháme ještě asi 10 min kynout.

Troubu předehřejeme na 180°C. Rozmícháme zakysanou smetanu, smetanu, vejce a cukr. Těsto několikrát propíchneme vidličkou. Nejprve na ně nasypeme směs sucharů,

potom na ně rozložíme rebarboru.

Zalijeme smetanovou směsí a pečeme cca 60min. V plynové troubě jsem měla upečeno za 35 min a dopekla jsem 4 minutky pod grilem.

Upečený koláč vyndaný z trouby, smetanovo vajíčková směs musí být na povrchu ztuhlá.

A tady naservírovaný k jídlu. Pustila jsem se ještě do teplého, tenhle koláč miluju :-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu













